Patlıcanın uzmanlar tarafından şekeri yükselttiği kanıtlanmıştır. Bu yüzden şeker hastaları patlıcanı sık sık tüketmemelidirler.
Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Diğer araştırmalar, patlıcan gibi gıdalarda bulunan polifenollerin, kan şekerinin düşmesine yardımcı olabilecek şekerin emilimini ve insülin sekresyonunu azaltabileceğini göstermektedir. Patlıcandaki polifenollerin, anti-kanser etkilerine sahip olduğu gösterilmiştir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
İlgili 41 soru bulundu
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Lif kaynağı besinler tüketmenin kan şekerini dengelediği bilinmektedir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler içeriğindeki lif nedeniyle şeker hastalarının öğünlerinde taze veya pişmiş olarak tercih edebilecekleri besinler arasında yer alır. Ara öğünlerde veya ana öğün yanında taze salata olarak da tüketilebilir.
Patatesi Sıcak Değil Soğuk Yiyin
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Tüketilme şekli olarak uzmanlar patlıcanın çiğ tüketimine kesinlikle izin vermemektedir. İçinde birçok maddeyi barındırdığı için zehirlenmelere yol açabilmektedir. Patlıcan közlenerek veya kızartılarak yendiği zaman zararlı bakteriler öleceği için zehirlenmeleri en aza indirir.
Araştırmalar, pırasanın içerdiği kükürt ve flavonoidlerle yüksek kan şekerini düşürmede iyi bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Yapısında bulunan yüksek lif içeriği sayesinde de kan şekerinin yükselmesine öğünlerde engel olur.
Patlıcanın huzursuz ettiği başka ülkeler de var
Örneğin 16. yüzyıl İngiltere'sinde patlıcana bu özelliğinden dolayı "Mad Apple" (Deli Elma) deniyormuş ve hatta bu sebepten üretimi bir süre yasaklanmış. İtalya'da da patlıcanın insanları delirttiğine inanıldığı için ekimine sınırlama getirilmiş.
A, B ve C vitaminleri açısından son derece zengin bir sebze olan patlıcan, damar tıkanıklığına geçit vermiyor. Kolesterol seviyesini düşüren patlıcan ayrıca, kansızlık problemine de çare oluyor.
8. Peki Patlıcan Nasıl Tüketilmeli? Birçok faydası olduğu gibi yanlış metotlar ile birlikte bu faydalarının hiçbirini görememeniz de söz konusu olabilir. Bu yüzden en doğru kullanımını yani közleme ya da ocakta pişirme şeklinde tercih etmelisiniz. Kızartma ve benzeri yöntemler bu faydaları ortadan kaldırmaktadır.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Patlıcan az miktarda yağ veya kolesterol içerdiğinden, kilo vermeye çalışan veya obezite ile savaşan insanlar için çok sağlıklı bir besindir. Patlıcanın lif açısından zengin olması da kilo vermeyi sağlamasında büyük bir etken taşımaktadır.
İçinde lif ve vücudumuza yararlı olabilecek maddeler var. Yapılan çalışmalarda patlıcanın tansiyon üzerine olumlu etkileri olabileceğine dair sonuçlar ümit verici, sevindiricidir.
İçeriğindeki vitamin ve mineraller hastalıklara karşı korumada etkilidir. A, B1, B2 ve C vitaminlerini barındıran patlıcan sapı, hemoroid, cilt ve saç sağlığı gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Peynir,içerdiği yüksek protein , düşük karbonhidrat sayesinde sağlıklı glikoz seviyeleri korunmasına yardımcı olabilir. Glisemik indeks, besinleri kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiklerine göre derecelendirir. Çoğu peynir çok az karbonhidrat içerir. Bu yüzden, glisemik indeksleri düşüktür.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar.
Uzmanlara göre, limonun halk arasında şekeri düşürdüğü söylenir. Ancak bununla ilgili bilim dünyasında yapılan net bir araştırma yoktur. Yani bu bilgi yanlış bir bilgidir. Öte yandan limonda bulunan çözünür lifler kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, şeker düzeyini sağlıklı bir aralıkta tutmaya katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri