Bebeğin üşüdüğü düşünülüyorsa burun, el ya da ayak bölgesinden anlaşılmaz. Bu bölgelerde dolaşım bozukluğu olduğu için ortam ısısı iyi olsa bile dokunulduğunda soğuk olarak algılanabilir ve bebeğin üşüdüğü düşünülebilir. Oysa ki bebeğin üşüdüğü boyun ve yanak kısmından anlaşılabilir.
Oysa ki bebeğin üşüdüğü boyun ve yanak kısmından anlaşılabilir. Boyun ve yanak kısmının kontrolüne rağmen anne evham yapıyorsa bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamak için bir derece ile ölçmek en doğru karar olacaktır.
Ama aslında bunun bir nedeni vardır. Doğrusu; Dolaşım sisteminin en uç noktaları olan eller ve ayaklar genellikle soğuk olur. Bu durum sadece bebekler için değil yetişkinler için de geçerlidir. Bebeklerin dolaşım sistemleri doğduklarında tam gelişmediği için ellerinin ve ayaklarının soğuk olması doğal bir durumdur.
Bebekler üşür mü? Yenidoğan bebekler, cilt altı yağ dokusu henüz yeterli kalınlıkta olmadığından, vücut ısılarını uzun süre koruyamayabiliyorlar. Çıplak bırakıldıklarında vücut ısısı çabucak düşebiliyor. Bu nedenle sadece ilk haftalarda kısa banyo yapılması ve çabucak giydirilmesi iyi olur.
Elleriniz daha sıcak olduğu için bebeğinizin ellerini olduğundan daha soğuk hissedebilirsiniz. Bebeklerin vücut ısısı, yetişkinlerden daha yüksektir. Ancak yine elleri ve ayakları, yetişkinlerden daha soğuk olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
Gece boyu üstü açık kalırsa da üşüyebilir. Böyle durumlar için bebeklerin bulunduğu oda sıcaklığına özel olarak üretilen uyku tulumları gece uykusu sırasında üşümeyi engelliyor. Üşüyen bebek uyur mu, diye merak edebilirsin. Bebeğin üşürken de uyuyabilir ancak çok üşüyen bebek uykusundan uyanabilir.
BEBEK SOĞUKTA UYUMALI
O nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemlidir. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır.
Bebeğin salgılarının su ile sulandırılması ve varsa ateşinin düşürülmesi nezleye en iyi gelen şeydir. Nezlede ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda bebek ince giydirmeli ve ılık bir banyo yaptırılmalıdır. Bebek çok huzursuz ve ateşi 38°C'nin üzerindeyse ateş düşürücü ilaç verilebilir.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Dolayısıyla bebekler hem sıcaktan hem de soğuktan huzursuz olduklarında uykularından uyanabilirler. Bebeğinizin üşüdüğünü düşünüyorsanız ve üzerini açmasından muzdaripseniz uyku tulumu işinize yarayacaktır.
Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor.
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir.
Yenidoğan Bebeklerde Uyurken Vücut Sıcaklığı Değerleri
Buna bağlı olarak ise paralel şekilde vücut sıcaklığı da birtakım küçük farklılıklar yaratabilir. Ancak genel çerçevede yeni doğan bebeklerde uyurken vücut sıcaklığı 36,5 ile 37,5 arasında ifade edilir.
Bebeklerde Ateş Düşürme
Ateş çıktığı sırada el, ayak, burun, kulaklar ve diğer uç noktalar buz gibi olur. Bu, vücudun ateşe verdiği tepkidir. Bu nedenle çocuğu giydirmek doğru değildir.
Bebeklerin hastalık belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal, öksürük ve burun akıntısı yer alır. Yenidoğan bebeklerin ateşleri 38 derecenin üzerinde olduğunda, hemen bir doktora başvurulması gerekir. Ayrıca, bebeklerde halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler de dikkat çekicidir.
Ebeveynlerin endişelenmesine neden olan çoğu soğuk algınlığı vakası, 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden geçer. 1 Bebeklerde evde soğuk algınlığı tedavisi için ise bebeğin rahat ettirilmesi, bol sıvı verilmesi, eğer bebek 6 aylıktan daha küçük ise anne sütü verilmesi önerilebilir.
Bebeklerde soğuk algınlığı kaç gün sürer diye merak edenlere yaklaşık 7 gün devam edebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bazı bebeklerde bu sürenin uzayabileceği bazılarında da daha kısa sürede biteceği unutulmamalıdır.
Bebeğin normal vücut sıcaklığı 36 ila 37 derece arasında değişiyor. Vücut ısısı 36 derecenin altına düşmüş bebek üşüyordur. Bebeğin ateşini ölçmek için dijital termometre ya da temassız ateş ölçer kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.
Yapılan araştırmalar, bebeklerin (ve yetişkinlerin de) oda sıcaklığı 20-21 derece arasında olduğunda en iyi şekilde uyuduklarını gösteriyor. Bu nedenle uyku öncesi pencereyi açın ve odayı temiz hava ile yenileyin.
Evet, uyuyan insan da üşüyebilir. Vücut ısısı, uykuda da düşebilir ve bu da kişinin üşümesine neden olabilir. Uyku sırasında vücut ısısı düşer çünkü vücut metabolizması yavaşlar ve enerji tüketimi azalır. Bu nedenle, uyurken vücut ısısı genellikle düşer ve kişi üşüyebilir.
İştahsızlık ile birlikte İshal ve kusma gibi belirtiler de oluşabilir. Bu belirtiler sizi mide ile ilgili bir problemin olabileceği konusunda uyaracaktır.
Uygun bir bebek uyku tulumu, başın üzerine çekilemez veya örtülemez. Lütfen bebeğin yatağının üzerine battaniye veya örtü koymayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri