Gastronomi şehri Şanlıurfa'nın vazgeçilmez yemeklerinden biri olan tepsi kebabı tescillendi. Şanlıurfa'nın yöresel yemeklerden Urfa tepsi kebabı, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.
Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden patlıcanlı kebabın Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesi sevinç yaşattı. Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden "patlıcanlı kebap" Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.
En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir.
Patlıcan Kebabı
Özellikle de Şanlıurfa'nın Birecik bölgesine has lezzetlerden.
Doğradığımız patlıcanlar, fırın tepsisine bir parça patlıcan ve bir parça et gelecek şekilde tepsinin kenarından ortasına doğru dizilir. Patlıcanların üzerine ve ortasına domatesler dörde bölünerek, biberler 4 parmak eninde kesilerek konur. 250 derecelik fırında, 1 saate kadar pişirilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kıyma, yağ, tuz ve baharatlarla güzelce yoğurulur, yuvarlanır. Patlıcanlar 4-5 cm kalınlığında halka halka dilimlenir. Yuvarlak tepsinin içerisine, patlıcanların kesim sırası bozulmadan bir patlıcan bir köfte şeklinde dizilir. Üzerine biraz tuz serpilir ve elimizle serpme usulü hafif hafif su atılır.
Simit Kebabı
Gaziantep'in özel kebaplarından. Kıyma ile “simit” denen bulgurun yoğrulmasıyla yapılıyor.
Şehrin Popüler Yöresel Lezzetlerinden:Haşhaş Kebabı
Şanlıurfa'nın yöresel lezzetleri arasında yer alan haşhaş kebabı, bölge halkı tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Yapımında sebze, zırhla çekilmiş kıyma et ve çeşitli baharatlar kullanılmaktadır.
Tepsi kebabı, namıdiğer lahm-ı sini, Antakya'ya ait olan lezzetli yemeklerden sadece biri.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir.
Etler yumuşacık, lokum gibi olur ve patlıcanlar da en özellerinden seçilir. Antep'te patlıcan kebabı için Çulcuoğlu Lokantası en sık tercih edilen mekanların başında gelir.
Türkiye'de kebap birçok bölgede yapılsa da Gaziantep, Adana, Urfa, Hatay, Kastamonu, Erzurum ve Bursa özellikle kebaplarıyla öne çıkıyor. Diğer şehirlerde ise şu kebapları tadabilirsiniz; çökertme kebabı (Muğla), döner kebabı (Trabzon), acılı güveç (Aydın), tepsi kebabı (Antakya-Nevşehir), dağar kebabı (Balıkesir).
Birecik Patlıcanı - Şanlıurfa. Birecik Patlıcanı; Türkiye'de yetişen diğer yerli patlıcan çeşitlerinden farklı morfolojik özelliklere ve tada sahip tarım ürünüdür.
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Gaziantep'in de en çok tüketilen ve en meşhur yemeklerinden olan ayva kebabı, Gaziantep'in uçsuz bucaksız birçok kebap türünden yalnızca bir tanesidir. Ayva kebabı ücret olarak orta düzeyde bir yemektir. Gaziantep'in yöresel bir yemeği olduğu için çoğu restoranında ve tüm kebapçılarında bulabilirsiniz.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 1 saate yakın pişiriyoruz. Yemeğin pişip pişmediğini patlıcanları kontrol ederek anlayabilirsiniz.
Ama artık mevsimlere bağlı sebze kalmadığı için her mevsimde bu yemek oluyor. Asıl zamanı ise, temmuz ve ağustos ayıdır. Fırat Nehri'nin kenarında o kumlu toprakta yetişen patlıcan ile yapılan kebabın lezzeti başkadır. Talep çoktur. Patlıcan kebabı yaz mevsiminin yemeğidir ama kışın da çok fazla talep var" dedi.
Tane tane dağılan şehriyeli pirinç pilavı ise patlıcan musakkanın yanına çok yakışır. Kalabalık davetlerde doyurucu bir tabak sunmak isterseniz şehriyeli pirinç pilavını deneyip tüm beğenileri üzerinize toplayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri