Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Kalp çarpıntısı gibi stres yaratan hastalıklarda insanı sakinleştirir. Vücutta doku sıvılarında biriken ödemi atmada ve aynı zamanda idrarı söktürme de önemli bir besin kaynağıdır. Bol miktarda demir içerdiği için kansızlık çekenler için kan üretimini arttırmaya yardım eder.
- Sindirimi rahatlatarak dışkılamayı kolaylaştırır. - Bağırsakları yumuşatır ve oluşma ihtimali olan taş ve kumu önler. - A, B1, B2, C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bakımından da zengindir. - Kötü kolesterolün düzenlenmesine yardım eder.
`Zaten hiç faydası yok, neden yiyeyim` diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Patlıcanın içinde A vitamini ve fosfor bulunmakta. Bazı esanslara sahip olan patlıcanın en büyük özelliği sinirleri yatıştırması. Bol idrar söktürdüğü için de vücuttan su atılması ve kilo verilmesine yarar sağlıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi patlıcanın seks üstündeki etkisi kanıtlandı... Dr. Ahmet Kuytul'un yaptığı araştırmaya göre, patlıcan yemek erkeğin cinsel gücüne güç katıyor!..
Patlıcan, nasıl tüketildiğine bağlı olarak kimi zaman midede şişkinliğe neden olabilir. Özellikle de yağda kızartılmış patlıcan daha çok midede şişkinlik ve gaz oluşumuna yol açabilir.
Lif, mide-bağırsak sağlığı ve düzenli bağırsak hareketleri için patlıcan gereklidir. Dışkınızı toplar, böylece sindirim sisteminiz daha rahat bir şekilde çalışır. Patlıcan aynı zamanda lif, besinlerin emilimini ve gıdaların işlenmesini kolaylaştıran gastrik sıvıların salgılanmasını da sağlar.
İtalya'da da patlıcanın insanları delirttiğine inanıldığı için ekimine sınırlama gelmiş. Fransa'da ise yüksek ateşe ve sara hastalığına neden olduğu gerekçesiyle, 1700'lü yılların ortasına kadar mutfaklara sokulmamış.
Çiğ ya da pişmiş olsun fazla tüketilen patlıcan mide asidini bozar. Güçlü bir nikotin besini olan patlıcanın fazla tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Patlıcan, bol miktarda potasyum içerir ve yüksek tansiyon hastaları için faydalıdır.
*Patlıcan antioksidan bakımından oldukça zengin olup, vücuttaki neredeyse bütün toksin maddeleri idrar yoluyla dışarı atmaktadır. Özellikle karaciğerin etrafını saran yağlı toksinlerin birikmesini önlemede oldukça etkilidir.
Patlıcan bağırsakları çalıştırır mı? Probiyotikler, sağlıklı bir bağırsak sistemi için gereklidir. Patlıcanın İçerdiği yüksek oranda lif probiyotik gelişimini ve üretimini destekler ve bağırsak sağlığını iyileştirebilir. Ayrıca bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler ve besin emilimini kolaylaştırır.
100 gr patlıcanda 1.1 g protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise; 100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini ve 5 mg C vitamini bulunmaktadır.
Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir. Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Mevsim normalleri altında seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle sebzelerde verim kaybı yaşandı. Antalya'da yüzde 90'lık verim kaybı oranıyla liste başı olan patlıcan, seradan 20 liraya çıkıyor. Mart ayı sonu itibarıyla ürün rekoltesinin artmasıyla fiyatların düşmesi bekleniyor.
Patlıcan sapı suyunu günde iki bardak içebilirsiniz. Bu kürü 5 gün boyunca tüketebilirsiniz. Bu süreçte basuru tetikleyen acı biber, pul biber, domates, turşu gibi gıdalardan uzak durun. 5 gün sonra normal beslenmenize geri dönebilirsiniz. Ancak basurun tekrarlamaması için bu yiyecekleri kısıtlı tüketmenizde fayda var.
Hazımsızlığa iyi gelir, mide şişkinliği ve krampını engeller. Pankreas hastaları için çok faydalıdır. İdrar söktürücü özelliği ile toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Karaciğer ve böbrek sağlığı için çok faydalıdır.
Muzun, eklem sağlığı için ve aynı zamanda eklem ve kas deformasyonlarına karşı gerekli olan potasyumu yüksek miktarda barındırdığı herkes tarafından bilinir.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri