Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Patlıcan buzdolabında nasıl saklanır? Bütün patlıcanları yıkamadan, kuru bir şekilde bir parça kağıt havluya sarın. Koroplast Büyük Boy Buzdolabı Poşetine yerleştirin ve ağzını kapatın. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Son olarak bir pipet yardımı ile poşetlerin içindeki havayı tamamen alıp, vakumlanmasını sağlayın. Ardından poşetlerin ağzını sıkıca düğüm atıp, buzluk ya da derin dondurucu içerisine yerleştirin. Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz.
Patlıcan yüksek sıcaklık istekleri olan bir bitkidir. Büyümek için 20 °C ila 30 °C sıcaklığa ve bol güneşe ihtiyaç duyar.
İlgili 36 soru bulundu
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır. Ayrıca bazı türleri sonbahar aylarının sonuna kadar hasat edilmeye devam eder.
Patlıcan Ne Kadar Süre Dayanır? Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve üzerine fırça yardımıyla sıvı yağ sürelim. Patlıcan dilimlerimizi dizip üzerlerine fırça ile sıvı yağ sürdükten sonra fırında kontrollü bir şekilde pişirelim. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine yerleştirip derin dondurucuda muhafaza edelim.
Patlıcanların mevcut kabukları soyduktan sonra ise oda sıcaklığında bütünüyle soğuyana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Soğuyan patlıcanlar porsiyonlar halinde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine yerleştirilir. Poşetlerin ağzı bağlanır ve sonra üstüne tarih etiketi koyulur.
Özellikle patlıcanları közleyecekseniz ve acılarını almak istiyorsanız yüzeyine bıçakla minik delikler açabilirsiniz. Ardından üzerine tuz ilave edip soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dakika kadar suda bıraktıktan sonra sudan çıkarıp kurulayarak közleyip ya da pişirebilirsiniz.
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
Patlıcan da yazın en çok sevilen sebzeleri arasındadır ve doğru saklama koşullarında buzlukta uzun süreler saklanabilir.
Doğradığınız ya da kestiğiniz patlıcanları, limon sıkılmış ve bir tutam tuz katılmış soğuk suyun bulunduğu derin bir kap içerisinde bekletebilirsiniz. Limon, patlıcanların kararmasını önlerken tuz ise patlıcanın kendine has olan acılığını azaltacaktır.
Bunun için patlıcanları istediğiniz şekilde doğrayıp, 25-30 dakika kadar tuzlu su içinde bekletip, acı suyunu tamamen bırakmasını sağlayın. Ardından üzerlerine çok az yağ döküp, fırında pişirebilirsiniz. Arzu ederseniz direk kızgın yağda da kızartabilirsiniz.
Soğuduktan sonra poşetlenip buzluğa atılır. 2- Kızartma: Karnıyarık, imambayıldı, patlıcan oturtma, patlıcan musakka, islim kebabı ve kızartmalık olarak patlıcanları dondurucuda saklamakta bir başka yöntem. Patlıcanlar hangi yemekte kullanılacaksa o şekilde kızartılır. Soğuduktan sonra poşetlenip buzluğa atılır.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Patlıcanın derin dondurucuda saklanma süresi 12 aydır. Derin dondurucuda sakladığınız patlıcanı, derin dondurucuya koyduğunuz tarihten itibaren 1 yıl boyunca tüketebilmeniz mümkün.
Patlıcan çeşitlerinin çoğu dikim işleminden ortalama olarak 60 ila 80 gün sonra olgunlaşır ve hasat için hazırdır.
Patlıcan soğuk hava ile depolanması
Bozulma olasılığını azaltmak için depolanacak patlıcanların sapları uzun olmalıdır. Depolamada +8 / +10 °C sıcaklık ve % 90-95 bağıl nem uygulanır.
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.
Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir.
Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri