Kantaron yağı cilt sağlığını destekleyici etkisi ile bilinen bir doğal üründür. Topuk dikenine karşı direkt bir tedavi özelliği olduğunu söylemek yanıltıcı olabilir. Ancak topuk dikeni ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özellikleri vardır.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Düzenli olarak yapılan masaj, kan dolaşımını düzenlemekte ve topuk dikeninden etkilenen bölgedeki baskının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Buna göre; Ayak tabanınıza, ılık zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ya da susam yağı ile, 10 dakika boyunca yavaşça masaj yapabilirsiniz.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Feridun Kunak'ın önerdiği bitkisel kür ile topuk dikeni domates, lahana yaprağı, biberiye yağı ve elma sirkesi ile tedavi edilebilir.
Topuk dikeni için Prof Saraçoğlu'nun evde yapılması için önerisi; çekirdekli siyah kuru üzüm ve tatlı pul biberdir. Bir yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzümü havanda ezip tülbente koyunuz. Üç gün akşamdan sabaha kadar topuğunuza sarınız. Dördüncü gün bir yemek kaşığı tatlı pul biberi havanda ezip tülbente koyunuz.
Pul biber ve kuru üzüm kürü
Ardından 3 gün boyunca pul biberi havanda ezerek ayağınıza aynı şekilde uygulayın. Son 3 günlük sürede ise pul biber ve siyah çekirdekli kuru üzümü karıştırıp birlikte havanda ezin. Bu karışımı ağrılı bölgeye uygulayın. Toplam 9 günün sonunda ağrılarınızın geçtiğini fark edeceksiniz.
Lavanta: Lavanta yağı, topuk dikeni semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Lavanta yağını topuk bölgesine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
5. Topuk Dikeni Masajı Ayak tabanına masaj uygulayarak bölgedeki kasların gevşemesini ve ağrıların azalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca masajla kan dolaşımını artırabilir, bölgenin iyileşmesine destek olabilirsiniz.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır. Topuk dikeni başka sağlıksal sorunlar neticesinde ortaya çıkabileceği gibi bağımsız olarak da görülmektedir.
Uzun süre ayakta kalıp topuklarında ağrı oluşan kişilerin mutlaka kullanmasını tavsiye ettiğimiz Silikon Topuk Dikeni Tabanlığı, topuklardaki basınç noktalarını rahatlatır. Bu tabanlık sayesinde ağrılarınızın oldukça azaldığını ve zamanla geçtiğini göreceksiniz.
Topuk dikeni ilk basamak tedavisinde egzersizler çok önemlidir. Bunlar arasında ayak altında donmuş şişe yuvarlama (ark egzersizi), ayak tabanı germe egzersizleri gibi egzersizler vardır. Bu egzersizlerin uygulanması tedavi başarı şansını arttırır.
Topuk dikeni tedavisinde ayak egzersizleri önerilir, ancak uzun süreli ve doğru egzersiz yapmakta kişiler zorlandıkları için podo taping uygulaması kolay ve etkili bir alternatifidir. Esnek bantlar atılan her adımda taban kaslarına mini egzersiz yaptırır.
Topuk dikeni, dinlenme halindeyken sessiz kalan; ancak hareket edildiğinde kendini hissettiren ağrılarla belirti veren ve günlük hayatta kişinin hareketlerini kısıtlayan bir sağlık sorunudur. Topuk kısmında çivi ya da taş olduğu hissini veren topuk dikeni erken tanı ve tedavi ile tamamen ortadan kalkabilir.
Her akşam yatmadan iltihaplanmanın olduğu bölgeye domates koyup ayağınızı sarabilirsiniz. Bir nevi medikal ayak bakımı işlevi görecek olan bu işlemi birkaç gün üst üste tekrarladığınızda domatesin içerisindeki maddeler iltihabın dağılmasını ve hasarlı bölgenin iyileşmesini sağlayacaktır.
Dikenin bulunduğu bölgeye buz uygulanması da topuk dikeninin tedavisinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde topuk kısmına buz sargısı uygulanır ve 15 dakikadan az olmamak kaydıyla bekletilir. Soğuktan dolayı topuk altında bulunan iltihap yumuşadıktan sonra topuk dikeni kremi ile masaj yapılır.
Ağrı kesici ve iltihap giderici fonksiyonu olan ilaç türleri: Genellikle topuk dikeninin yoğun bir şekilde acı hissettirdiği durumlarda doktorunuz tarafından İbuprofen, naproxen gibi ilaçlar yazılabilmektedir. Doktorunuz tavsiye ettiği sürece bu ilaçları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Ayak tabanına yönelik germe egzersizleri ve buz uygulamasıyla ile birlikte basit ödem ve ağrı giderici ilaçlar da tedavide faydalı olabilir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi yöntemlerine başvurulur.
Topuk dikeni problemini aşmak için tedaviye önce ayaktan başlanır. Bu rahatsızlığı zamanla bedenden atmak için ortopedik terlik kullanılmalıdır. Terliğin dokusu sert olmamalıdır. Taban yapısı yumuşak ve ayağı saran bir model olmalıdır.
Topuk dikeni gibi rahatsızlıklarda da kinezyoteypleme yöntemi kullanılabilir. Topuk dikeni bandı olarak kullanılan bantlar, diğerlerinin aksine çıkarılıp takılabilir. Topuğa geçirilen bantlar, düzenli kullanımda topuk dikenini iyileştirebilir.
- Topuk dikeni, - Varis ve toplardamar hastalıklarında, - Eklem ve bağ yaralanmalarında kullanılabilmektedir.
Topuk ağrısı, özellikle de bıçak saplanan şekilde hissedilen topuk ağrısı çoğunlukla, topuk dikeni sendromu olarak da adlandırılan bir durum olan plantar fasiitten kaynaklanır. Topuk ağrısı, stres kırığı, tendinit, artrit, sinir tahrişi veya nadiren kist gibi başka nedenlere de bağlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri