Patoloji laboratuvarında mikroskopla incelemek için spesmen ince kesitlere bölünür. Buna histolojik (doku) incelemesi denir ve dokuda kanser olup olmadığını belirtebilmek için en iyi yöntemdir.
Bazı durumlarda da yorumlarını eklerler. Patoloji raporu: Bu raporda hasta bilgileri, patoloji rapor numarası, klinik özet, gönderen klinik doktor ismi, dokuların alındığı yer, alınış şekli, özelliği, tanısı ve gerekli durumlarda ilave notlar mevcuttur.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
T/6P3K(2A-C) 3-) 5LN Kodlu örnek: 1x0,6x0,5 cm boyutlarında 1 adet lenf nodudur. T2P1K(3) 4-) 6LN Kodlu örnek: 1,5x1x1 cm boyutlarında 1 adet lenf nodudur. T2P1K(4) 5-) 9LN Kodlu örnek: 0,5 cm çaplı 1 adet lenf nodudur. T2P1K(5) 6-)11LN kodlu örnek: 0,5x0,4 cm çaplı 3 adet doku parçasıdır.
Tanısal yöntemlerin uygunluğunu, hekiminiz muayene sonucunda değerlendirecektir. Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir.
İlgili 37 soru bulundu
Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
Hastada klinik olarak şüphelenilen hastalık, patolojik incelemeler sonucu ekarte edilebilir. Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Genel olarak iyi huylu tümörler köken aldıkları dokuya benzerlik gösterirler ve iyi differansiye tümörlerdir. Kötü huylu tümörlerde ise diferansiasyon değişkendir. Köken aldığı dokuya benzerliği düşük olan kötü diferansiye tümörlerde daha hızlı yayılma potansiyeli beklenir.
Patoloji raporunda hücresel ve nükleer “grade” şeklinde rapor ediliyor. Grade I en iyi derece grade III ise en kötü derece kabul ediliyor. Grade II ise bunların arasında kalıyor. Genel olarak bir patoloji raporunda bu bilgiler yer alır, fakat kanserle ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilmek için ek testler istenir.
T evresi (T0 Tis, T1, T2, T3 veya T4) tümörün büyüklüğüne ve meme ya da meme göğüs duvarına cilde yayılmasını olup olmadığını dayanır. Daha yüksek T sayıları, daha büyük bir tümör ve/veya memeye yakın dokulara daha geniş yayılım anlamına gelir.
Bazı durumlarda incelenen dokuya ve hastalığa bağlı olarak bu süre 2 güne kadar düşebilir. Ancak hastadan alınan dokunun niteliği, hastanedeki doluluk oranı ve olası hastalığın tanı güçlüğü gibi farklı etmenler bu sürenin 15 güne çıkmasına sebep olabilir.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Pek çok vatandaşın gün içerisinde ziyaret ettiği bu sistem yapılan tüm tahlillerin görünmesini ve sonuçların öğrenilmesini sağlamaktadır. Patoloji sonuçları da öncelikli olarak e-nabız üzerinde aktarılmaktadır.
Maluliyet Ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'nde kanser tanısı almış hastaların tanı konulduktan sonra 18 ay boyunca geçici olarak malul kabul edilecekleri düzenlenmiştir. Bunun için çalışma gücünde %60 kayıp şartı da aranmaktadır.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Patoloji sonuçlarınıza ulaşmak için işlemin yapıldığı hastaneye gitmenize gerek yok. İnternete erişebileceğiniz her yerde T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-nabız sisteminize girerek tahlillerim sayfasından sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz.
Tümörün derecelendirilmesi (grade)
Hücrelerin bazı özelliklerine bakılarak bu derecelendirme yapılır. Patoloji raporunda hücresel ve nükleer “grade” şeklinde rapor edilir. Grade I en iyi derece grade III ise en kötü derece kabul edilir.
Derece I olarak sınıflandırılan tümöre pilositik astrositom denir ve en sık çocukluk çağında görülür. Cerrahi işlemle tamamen tedavi olma ihtimalleri bulunmaktadır. Tümörü oluşturan hücrelerde farklılaşma vardır ancak yine de beyin dokusuna yakın tümörlerdir. Düşük dereceli Glial tümörlerdir.
Herediter nonpolipozis kolorektal kanser (HNPCC) ya da Lynch sendromu DNA tamir genlerindeki (MMR) (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2) mutasyonların sebep olduğu; gastrointestinal, jinekolojik, üriner sistem kanserleriyle de ilişkili olan KRK' in %2-5'inden sorumlu kalıtsal bir sendromdur.
Patoloji sonucu çıktığı zamanda hastalara standart formatta SMS bilgilendirme ve hatırlatma mesajı gönderimi uygulanmaktadır.
Hastalıkların tedavi edilmesi için öncelikle tanı alması gerekir. Aynı zamanda bu hastalıkların tedavisi ve ilerlemesi ile ilgili de zaman zaman bilgilere ihtiyaç duyulur. Tüm bu verilerin alınabilmesi için uygulanan işlemlere patoloji denir.
Neoplazi, halk arasında tümör olarak bilinir. Bu durum bilindiği üzere zararlı ve zararsız olmak üzere ikiye ayrılır. Tümörün olduğu bölge d, kişilerde oluşan riskleri arttırabilir. Neoplazi bazı belirtiler gösterir ve kanseri işaret edebilir.
Patoloji raporunda hastanın bilgileri yanında, alındığı yer, makroskopik/mikroskobik özellikleri ve uygulanan laboratuvar metodlarına dair bilgiler yer alır. Ayrıca incelemeyi yapan patoloji uzmanı/patolog bilgileri de raporda belirtilir.
Patolojik inceleme süresi birçok etkene göre değişmekle birlikte ortalama 2-7 gün arasında değişmektedir. Bunda dokunun niteliği, şüphelenilen hastalığın tanısal güçlüğü, merkezdeki vaka yoğunluğu büyük rol oynamaktadır. 2 günde çıkabilecek vaka olduğu gibi tanı verme süreci 10-15 günü bulabilen vakalar da olabilir.
Patolojik incelemelerde de radyo- lojik incelemelerde olduğu gibi hem negatif hem de pozitif yanlış sonuçlar verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri