Bu nedenle paroksetinin NOS inhibisyonu ve nöradrenejik etkileri nedeniyle saç dökülmesi yapması beklenmemektedir.
Antidepresan ilaçlar da telogen saç kaybına neden olabilirler. Bunlardan en fazlaneden olan fluoksetindir. Fluoksetine bağlı saç dökülmesi bir kaç ay içerisinde başlamakla beraber süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Çok fazla PAXERA kullanılması kan basıncı değişikliklerine, kontrolsüz kas kasılmalarına, sinirlilik, yüksek vücut ısısı ve kalp atım hızında artışa neden olabilir. PAXERA'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Sık görülmeyen bu yan etki, venlafaksin ve paroksetin alan hastalarda sorgulanmalıdır. Aksi takdirde bu yan etki hastalarda utanma ve uyumsuzluğa neden olabilmektedir. Saç dökülmesi, psikotropik ilaçlarin sık görülen bir yan etkisidir.
Stres ve depresyon: Aşırı stres her hastalığa olduğu kadar saç dökülmesine neden olan diğer bir sebeptir. Depresyon, anksiyete, psikozlar ve de bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar saçı etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Paroksetin 20 mg/gün tedavisi baş- landı. Kontrollerinde hastanın paroksetin tedavisinden fayda gördüğü; tedavi ile kaygılarının azaldığı, toplu taşıma araç- larına daha rahat binebildiği, işyerinde daha rahat hareket edebildiği, fakat saç dökülmesi yaşadığı öğrenildi.
Seçici Serotonin Gerialım İnhibitörleri
SSRI'lar içinde Paroksetin en çok kilo aldıran ilaçtır. Fluoksetin ile ilgili tartışmalı veriler bulunmaktadır. Başlangıçta anorektik etkileri görülmekte birlikte uzun süreli incelemelerde bu etkinin gecici olduğu ve sonuçta başlangıç kilosunu artırdığı yönünde veriler mevcuttur.
PAXERA tedavisinin kesilmesi: Diğer psikoaktif ilaçlarda da olduğu gibi, genel olarak tedavinin aniden kesilmesinden kaçınılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8). Azaltılan doz rejimi ile ilgili son klinik çalışmalar, 1 hafta aralıklarla günde 10 mg'lık doz azaltılmasını içermektedir.
Hayır , bağımlılık yapmaz , bağımlılık yapma riski bile taşımaz.
Genellikle kendiliğinden ve iki hafta içinde düzelirse de bazı kişilerde daha uzun sürebilir (2-3 ay veya daha uzun). Bu nedenle paroksetin tedavisi kesilirken doz, yavaş yavaş, hastanın gereksinmesine göre birkaç hafta veya aylık sürelerde azaltılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2; PAXERA® tedavisinin kesilmesi).
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB): Tavsiye edilen günlük doz 40 mg'dır. Hastalarda tedaviye günde 20 mg ile başlanmalıdır ve doz haftada bir 10 mg/gün şeklinde artışlar ile yükseltilebilir. Bazı hastalar günlük dozun maksimum 60 mg olana kadar artırılmasından fayda sağlar.
Paroksetin alan erkeklerde en çok ifade edilen yakınma ereksiyon güçlüğü olmuştur. Bu çalışmada paroksetin ile özellikle ereksiyon güçlüğünün yük- sek sıklıkta gözlenmesi bu ilacın diğer SSRI ilaçlara göre çok daha fazla antikolinerjik aktiviteye sahip olması (Hyttel 1994) ile ilişkili olabilir.
Stres ve Saç Dökülmesi
Psikolojik stres, anksiyete gibi çeşitli şekillerde saç dökülmesine neden olabilir. Stres, saç dökülmesine yol açabilecek yaygın bir durum olan alopesi areata ile sonuçlanabilir.
Stresli bir dönemden geçiyorsanız ya da depresyon tedavisi görüyorsanız, saç uzama döngünüz bundan olumsuz etkilenebilir ve zaman içinde saç dökülmesi problemi ile karşılaşabilirsiniz.
Saç dökülmesi, psikotropik ilaçlarin sık görülen bir yan etkisidir. Ancak, seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) kullanimiyla ilgili saç dökülmesi nadirdir ve olgu sunumlariyla sınırlıdır.
Paxera etken maddesi olan paroksetinin eliminasyon yarı ömrü 21 saat olarak bilinmektedir. Vücuttan tamamen atılması için 4 gün geçmesi gerekmektedir.
Akatizi: Bazı zihinsel problemlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar içten gelen bir huzursuzluk duygusu ve hareketsiz duramamaya neden olabilir. Bu PAXERA'nın nadir gözlenen bir yan etkisidir ve genellikle tedavinin ilk birkaç haftasında gözlenir. aşamaları riskin en yüksek olduğu dönemdir.
PAXERA'nın günde bir defa sabahları yemekle birlikte alınması tavsiye edilir. Tabletler çiğnenmeden yutulmalıdır.
Bu nedenle Paroksetin (Paxil), sertralin (Zoloft) ve sitalopram (Celexa) içeren SSRI'lar, beyindeki serotonin miktarını artırarak çalışır. Ancak, serotonin iştah ve kiloyu kontrol eden biyolojik ve nöronal mekanizmalarda da rol oynar. Bu yüzden iştah mekanizmasındaki etkisiyle kilo aldırıcı etkiye sahiptir.
Paroksetin, mirtazapin gibi ilaçlarla daha sık iştah artışı görülürken; bupropion, fluoksetin gibi ilaçlarla iştahta azalma görülebilir.
Cinsel sorunlar hem SSRI hem de SNRI grubu ilaçların kullanımında görülen bir yan etkidir. Ancak SSRI grubu daha sık cinsel problemlere sebep olur. SNRI antidepresan kullanmak, iştah kaybına neden olur ve kullanan kişide kilo kaybı gözlenebilir.
Stresli yaşam, tiroit hormonunun dengesizliği, doğum kontrol hapı kullanımları, doğum süreci, emzirme süreci, menopoz dönemi kadınlarda saç dökülmelerini tetikler. Saç bakımı adı altında yapılan perma, fön vb. diğer işlemler saç derisinin aşırı ısıya maruz kalmasına ve uzun vadede saç dökülmesine yol açar.
Dr. Yıldırım, saç kaybının alınan kemoterapi ilaçları, ilaçların dozu ve ilaçların nasıl verildiği ile ilgili bir durum olduğunu söyledi. Kemoterapi başladıktan genellikle 2-3 hafta sonra saçların dökülmeye başladığını vurgulayan Prof. Dr.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri