Ispanağa benzeyen tadı ve görünümüyle, dolması çok lezzetli olan bir sebze desek akıllara hemen pazı gelir. Genelde kış aylarında mutfaklara konuk edilen bu sebzenin koyu yeşil yaprakları çeşitli faydalar içerir.
Pazı, çocuklar tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Çocuklarda özellikle kemiklerin büyümesi ve gelişimine yardımcı olur. 100 gram pazıda yaklaşık olarak 3.0 mg demir bulunmaktadır. Kırmızı kan hücresi üretimini desteklediği için kansızlık yaşayan kişilerin pazı tüketmesi olumlu sonuçlar vermektedir.
Karalahana aslında ıspanak veya pazı yerine kullanabileceğiniz bir sebze.
Pazı toprağa yakın şekilde yetişen bitki olduğu için yüksek metal içerir ve kirli olabilir. Bu şekilde tüketim insan vücudunda toksik etkisi bırakabilir. Bu da insanlar için zehirleyici bir durumdur. Pazıları iyice yıkayıp bol tüketmeliyiz.
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Pazı, sadece taze olduğunda ve çeşitli yapraklı yeşillikler gibi doğru şekilde hazırlanmadığında acıdır. Acılaşmamasını sağlamak için pazı pişirmenin en iyi yolu nedir? Yaprakların saplarını ayıklayıp yumuşayana kadar pişirmek, acı olmamasını sağlamanın en etkili yoludur.
3) Sindirim Dostu
Lif içeren pazı, sindirimi rahatlatmasıyla ön plana çıkıyor. Bu nedenle pazı gaz yapar mı diye endişelenmeyin. Emziren anneler de bu sebzeyi tüketebilir.
Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir.
Yeşil mercimek, doğranmış pazı, tuz, karabiber, pul biber, sarımsak, rendelenmiş domates ve suyu ilave edip karıştırın. Bu şekilde orta ateşte 20 dakika kadar pişirin ve altını kısın.
Ispanak ya da pazı fark etmiyor, hangisini yerseniz yiyin yeter ki yiyin! İkisi de sağlığınıza düşündüğünüzden çok daha fazla destek verir. Bir kere her ikisi de kalorisi düşük, posası yüksek besinler. Çiğ olarak salataları ya da haşlanarak veya sulu hazırlanan yemekleri müthiş lezzetler.
Pazılar doğranarak suda haşlanır.
Pazı Sarması Tarifinin Pişirme Önerisi
Nar ekşisi yerine sumak ekşisi kullanabilir, arzu ettiğiniz kuru ve taze baharatları iç harca ekleyebilirsiniz. Sarmaların üzerine arzuya göre limon dilimleri yerleştirebilirsiniz.
Pazıları alabilecek büyüklükteki bir tencereye yarısından biraz fazla su konulur. Su kaynayınca pazılar içine atılır, beş dakika kadar haşlanır, süzdürülür ve soğumaya bırakılır. Pazılar önce sıcak suya bastırılıp ardından soğuk suya daldırılarak canlılıkları daha iyi korunur.
Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Diyabet riski altında olan yada diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız yada şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz.
Çok iyi bir lif kaynağı olan pazı, sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. İçerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini destekleyen pazı kalp damar hastalıkları, diyabet ve kansere karşı koruyucu bir besindir.
Sarmayı pişireceğimiz tencerenin en altına ayırdığımız pazı sapları serilir. Serilmese de olur ama en alttaki kat genelde suyun içinde kaldığından hamur oluyor. Pazılar isteğe bağlı iri veya ince şekilde sarılır.
Trakya yöre mutfağında pazının daha çok sarmalarda kullanıldığını görürüz. Sarması domates veya salçayla yapılan sosla birlikte daha ziyade fırında pişirilir. Asma yaprağı gibi narin olmadığı için yaprakların yumuşaması için daha fazla haşlanması gerekebilir.
Pazı içeriğinde 3,56 Karbonhidrat(g), 1,87 Protein(g), 0,33 yağ(g), 2,21 lif(g), 366,60 Sodyum(mg), 302,90 potasyum(mg), 143,00 Kalsiyum(mg), 620,10 A Vitamini(ui), 36,79 C Vitamini(mg), 3,93 ve Demir barındırır.
8- Ispanak, pazı, dereotu: Çiğ veya az pişmiş olarak tercih edilen ıspanak, pazı ve dereotu hem anne hem de bebek için gerekli olan demir, kalsiyum ve folik asit içerirler. Yemeklerin içinde de mutlaka kullanmak gerekir.
Sağlığa oldukça yararlı etkiler veren sebzeler tansiyon hastaları tarafından sık sık tüketilmelidir. Tansiyon düşürücü etkiye sahip olan sebzelerden birkaçı şu şekildedir: Pazı bünyesinde bulunan potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi sağlıklı özellikler ile birlikte tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Pazının çeşitli ve en değişik tarifleri, Karadeniz'den çıkmış olsa da ülkemizde her yörede çok nefis yemekleri yapılır. Pazı çorbası, pazı kavurması, pazı dolması, pazı böreği ve zeytinyağlı pazı yemeği en çok pişirilen halleridir.
Yemeklerde yaprakları, sapları ve kökleri kullanılabilen, dolması, yemeği, kavurması ve salatası gibi çok şekillerde yapılabilen pazıyı mevsimi de gelmişken daha çok pişirin ve sofralarınıza davet edin diye en nefis, en farklı tariflerini bir araya getirdik.
C vitamini de içermektedir. Kış sebzesidir ve aralık-mart aylarında tam mevsimidir. Pazıyı bebeklere başlangıçta çorba ile verebilirsiniz. Pazı bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri