Pazı genelde sebze ya da dolma olarak tükettiğimiz bir sebze ancak salata olarak da çok lezzetli oluyor.
Pazının çeşitli ve en değişik tarifleri, Karadeniz'den çıkmış olsa da ülkemizde her yörede çok nefis yemekleri yapılır. Pazı çorbası, pazı kavurması, pazı dolması, pazı böreği ve zeytinyağlı pazı yemeği en çok pişirilen halleridir.
kullanabilirsiniz. Gayet lezzetli bir salata/meze oluyor. Ufak da olsa bir tasarruf yapmış olmanın hazzı ise bambaşka. Pazı sapından başka ıspanak, semizotu gibi sebzelerin saplarını da kullanabilirsiniz bu tarif için.
İlgili 42 soru bulundu
Pazı folik asit bakımından zengin bir besin türüdür. Anne adayları gebelikte pazı tüketimi yapabilirler. Fakat aşırı tüketim anne ve bebeğe zarar verebilir. Pazı ayrıca anne ve bebeğin gelişimini destekler.
Peki, ıspanak mı, pazı mı? Ispanak ya da pazı fark etmiyor, hangisini yerseniz yiyin yeter ki yiyin! İkisi de sağlığınıza düşündüğünüzden çok daha fazla destek verir. Bir kere her ikisi de kalorisi düşük, posası yüksek besinler.
Bir kasede yoğurdu çırparak krema haline getirin. Dövülmüş sarımsak ve yeteri kadar tuz ve zeytinyağı ilave edin. Pazı yapraklarını da ekleyerek iyice karıştırın. Servis tabağına alarak servis edebilirsiniz.
Pazı suyu, pazı haşlanır suyu tüketilirse damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Pazı hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldiği bilinir.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Pazı piştiğinde oldukça sulu bir yemeğe dönüşür. Ancak fazla sulu yemeklerden haz etmiyorsanız kavurarak suyunu çekene kadar pişirmeyi tercih edin! Üstelik kavurarak yaptığınız bu pazıyı ister yoğurtla yemek gibi tüketin, isterseniz üzerine yumurta kırıp afiyetle yiyin.
Oldukça faydası olan pazının tüketimi de oldukça kolaydır. İlk olarak pazının bol su ile yıkanması gerekmektedir. Sonrasında pazı, çiğ ya da sulu yemek olarak tüketilebilir. Haşlanın pazının suyu da atılmayarak rahatlıkla tüketilebilir.
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir.
3) Sindirim Dostu
Lif içeren pazı, sindirimi rahatlatmasıyla ön plana çıkıyor. Bu nedenle pazı gaz yapar mı diye endişelenmeyin.
Pazılar doğranarak suda haşlanır.
Pirinç pilavı pişirilir ve soğumaya bırakılır. Turp, domates, salatalık temizlenir ve küp küp doğranır, karıştırma kabına alınır. Mısır ve soğumuş pirinçi ekledikten sonra salata sosu dökülür ve güzelce karıştırılır. Üzerine dereotu serpilir ve servise hazır.
Ocakta tencereye su koyulur ve kaynatılır. İçine pazı yaprakları 4-5 yaprak halinde atılır ve 1-2 dakika haşlanması beklenerek süzgeçle kaldırılır ve yeni yapraklar tencereye eklenir.
Semizotu, roka, pazı gibi demet halindeki sebzeleri kökünden kesin. Yaprakları ayırın, sararmış ya da yumuşak yaprak varsa çöpe atın. Ayırdığınız yaprakları temiz su ile yıkayın.
Bu yaprakları haşlayarak da yapanlar var ama siz benim dediğim şekilde yaparsanız haşlamaya gerek yok.
Pazılar suyunu çekene kadar ara ara karıştırarak, kavurun. Kavurduğunuz pazının üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyip, karıştırın. İsteğe göre pazı kavurması içine patates ya da havuçta ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız pazı kavurmasını sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Pazı en fazla sindirim sistemine fayda sağlar. Yoğurtla beraber tüketildiğinde sindirim organlarındaki baterileri azaltır. Bağırsakların daha sağlıklı çalışması için gerekli olan bağırsak florasını korur.
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Pazıdaki bileşenler kandaki kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltir. Bu özelliğiyle pazı, damarlardaki basıncı azaltıp, hipertansiyon ve damar sertliği gibi hastalıkları engelleyici niteliktedir. Sık sık pazı suyu tüketmek damar sertliğinin önlenmesi konusunda oldukça fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri