e-Devlet üzerinden dava sorgulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Ardından “Adli Sicil ve İstatistikler” bölümünden dava sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
TCKIMLIKNO KISISELABONE yazılarak 4060'a gönderilir. Abone olduktan sonra tüm davaları öğrenmek için: TCKIMLIKNO yazılarak 4060'a gönderilir.
Tanık gösteren taraf, dinleteceği tanıkların adı ve soyadı ile tebliğe elverişli adreslerini içeren listeyi) mahkemeye verir ve her bir tanığın hangi vakıa hakkında dinlenileceğini de dilekçesinde bildirir.
Bu durum sabıka (adli sicil) kaydınıza işlenir. Yalan söylediğiniz sonradan anlaşılırsa önceki mahkeme kararı geçersiz sayılıp yeniden yargılama yapılabilir. Hapis cezası dışında karşı tarafın tazminat talebiyle de karşı karşıya kalabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Alo dava sorgulama hizmeti veya UYAP, e-Devlet gibi sistemler üzerinden vatandaşların hakkında açılmış dava olup olmadığını görmeleri veya tanık oldukları davalar hakkında bilgi sahibi olmaları mümkündür.
Yalan tanıklık suçu ceza miktarı bakımından memurluğa engel suçlar arasında yer almaktadır. Verilen cezanın 1 yılın altında kalması halinde ise memuriyete engel teşkil etmemektedir.
Mahkemeye tanıklık yapmak üzere çağrılan herkes gelmek zorundadır. Mahkemeye tanık olarak bildirilen kişi, davalı ve davacı tarafın iradesine bağlı olmaksızın artık kamu tanığı olarak mahkemece dinlenmesi için duruşmaya iştirak etmek zorundadır.
Kanunda açıkça belirtilmiş olan hâllerde, tanık olarak çağrılmış bulunan kimse, tanıklık yapmaktan çekinebilme hakkına sahiptir. Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme sebeplerinin varlığı hâlinde, hâkim tanık olarak çağrılmış kimsenin çekinme hakkı bulunduğunu önceden hatırlatmak zorundadır.
Tanık beyanının mahkeme tarafından dikkate alınabilmesi için dava konusu olaya ilişkin bizzat görgüye dayalı bilgisi olması gerekmektedir. Davacı ya da davalı tarafından mahkemeye bildirilen şahitlere, mahkeme tarafından çağrı kağıdı gönderilir.
Avukat ve vatandaşlar Anlık Sorgulama ile herhangi bir abonelik söz konusu olmaksızın, öğrenmek istedikleri dava ya da işlemle ilgili kısa mesajı 4060'a göndererek, sistem tarafından kendilerine gönderilen cevap SMS'i ile bilgi alabilmekteler.
MADDE 3 – (1) Bu Tarife, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 61 inci maddesi hükümlerine göre hazırlanmıştır. MADDE 4 – (1) Tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak günlük 40,00 ilâ 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir.
Tanıklıktan çekinen kişi, çekinme sebebini ve bu sebebi haklı gösterecek delilini, dinleneceği günden önce yazılı veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak bildirmek zorundadır. Çekinme sebeplerini ve bunun dayanaklarını önceden bildirmiş olan tanık belli günde mahkemeye gelmek zorunda değildir.
e-Duruşma ile ilgili olarak tüm bilgi ve gelişmeler için https://edurusmabilgi.adalet.gov.tr/ adresinden bilgi alabilirsiniz.
Bu deliller arasında tanık delili de mahkemeye sunulabilir. Tanık listesi, mahkeme önünde çekişmeli olan hususlar belirlendikten sonra mahkemenin tanık isim ve tebliğe elverişli adreslerini bildirilmesini taraflardan istemesi üzerine verilir. Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur.
E-devlet şifresi ile mahkeme sorgulama
Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler alanından “Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama” kısmına tıkladığınız zaman hakkınızda açılan davalar hakkında tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Bu işlem ile e-devlet mahkeme tarihi sorgulama konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
MADDE 248- (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.
1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilir: a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi. c) Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu.
Tanıklıktan çekinme sebebi hâkim veya savcının isteği üzerine bildirilir. Hâkim belirtilen sebebin çekinmeyi gerektirir olup olmadığını değerlendirir ve şüpheye düştüğü durumlarda tanığı yemine davet eder.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 246. maddesine göre, hâkimin gerekli gördüğü hallerde, sözlü olarak dinlenmesi yerine, tanığa soru kâğıdı gönderilmesi mümkündür. Bu durumda tanık, hâkim tarafından belirlenecek süre içinde cevaplarını yazılı olarak bildirmelidir.
(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.
Dava konusu olan olayla bir ilginiz bulunup bulunmadığı sorulur. Bu sorulara açıklık ve doğrulukla cevap veriniz. Yalan beyanda bulunmanın suç olduğunu unutmayınız. Tarafları tanıyorsanız veya dava konusu olan olayla bir bağlantınız, dava sonucu ortaya çıkacak durumdan bir menfaatiniz varsa mutlaka söyleyiniz.
Mahkemede Yalancı Şahitlik Nasıl İspatlanır? Yalan tanıklıkta bulunan kişi mahkeme huzurunda verdiği ifadesinde çelişkiler bulunabilir. Elde bulunan mevcut delillerce anlaşılabilecek şekilde yalan tanıklıkta bulunulabilir bu durumlarda mahkeme tarafından kayda geçirilmek suretiyle ispatlanır.
Hakim, usul ve esaslara uygun davranmak şartıyla, sanığın hukuka aykırı olarak ilgili suçu işlediğine vicdani olarak kanaat getirdiğinde, tek başına tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.
Beyanın gerçeğe aykırı olması unsuru, suçun en önemli unsurudur. Beyanın gerçeğe aykırı olması, beyanın gerçek durumu yansıtmaması demektir. Beyanda gizlenen veya yanlış beyan edilen bir malın varlığı, beyanın gerçeğe aykırı olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri