Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır. Aynı yasaklar hafta sonlarının ise tamamını kapsar.
Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir. Pazar günleri ve resmi tatillerde apartman içerisinde ses çıkartılmamalıdır.
g) Bina içi ve dışı dahil olmak üzere konut alanlarında ve diğer gürültüye duyarlı alanlarda mekanik veya motorlu dikiş makinesi , matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi , koşu bandı veya benzeri araçların 19.00-07.00 saatleri arasında çalıştırılması veya çalıştırılmasına izin verilmesi yasaktır.
Önce zabıta ya da kolluk kuvvetlerinin vereceği ceza vardır. 2023 yılında gürültü yapma cezası 1,594 TL'ye yükseldi. Ayrıca konunun dava boyutuna geçmesi halinde hakim 250 TL ile 2,000 TL arasında bir ceza belirleyebilir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. Maddesine göre üst ceza limiti 2,000 TL'dir.
Bunun için de apartman gürültü yönetmeliği kapsamında belirtilen saat aralıkları şu şekilde: Hafta içi 19.00-07.00 ve 13.00-15.00 saatleri arasında yukarıda belirtildiği şekilde yüksek ses ve gürültü oluşturacak eylemlerde bulunmak yasaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır. Aynı yasaklar hafta sonlarının ise tamamını kapsar.
Buna göre tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun basit hali ile işlenmesinde ceza, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır. Bir kimse konuta ya da konutun eklentisine rızasına aykırı olarak girmiş veya rıza ile girdikten sonra çıkmamış ise altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır. İlgili polis merkezini aradığınızda, en kısa sürede polis ekipleri olayın gerçekleştiği bölgeye intikal edecek ve ilgili kişiler hakkında işlem başlatabilecektir.
Aslında apartmanda gürültü ve rahatsız edici sesler üst katlardan gelir.
Gürültü Yapan Komşumu Nereye ve Nasıl Şikâyet Etmem Gerekir? başvurabilirsiniz. Polis ya da zabıta durum değerlendirmesi yaparak gürültü yapan komşunuza gerekli işlemleri yapacaktır. Sorun devam eder ise kat malikleri durumu sulh mahkemesine taşıma hakkına sahiptirler.
Elektrikli süpürgelerin alırken mutlaka etiket değerleri kontrol edilmelidir. Ortalama güçte elektrik süpürgesinin harcadığı elektrik saatte 1.500 watt'tır. Bulaşık makinesi ne kadar enerji harcar ? Bulaşık makinelerinin güç tüketimi enerji sınıfına göre değişiklik göstermektedir.
Resmî, dini bayram günleri, genel tatil günleri ile bunların bir önceki günlerinde kesme işlemi yapılmaz. Tüketicilerin ödeme yapması sonrasında uygulanan elektrik açma işlemi; İmar yerleşim alanında 24 saat içerisinde, imar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde yapılmaktadır.
Bu yönetmeliğe göre belirli yasal ses sınırı bulunmaktadır. Bu ses sınırları şu şekildedir; hastanelerde 35, mutfak ve banyoda 70, yatak odasında 35, otel yatak odasında 30, oturma odasında 60, şehir içi trafik de 65, kabare müziği 100, motosiklet 110 ve uzay roketlerinde de 170 desibel şeklinde düzenlenmiştir.
Aslında konuyla ilgili yasal düzenleme var. 2872 sayılı Çevre Kanunu Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Yönetmeliği'nin 23. Maddesine göre şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesine ilişkin kurallar belirlenmiş. İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Komşumuz tarafından yapılan rahatsızlık verici davranışlar tüm uyarılara rağmen devam etmekteyse ya da maruz kalınan gürültü çekilmez bir hal aldıysa polise ya da belediye zabıta görevlilerine şikayet edebilirsiniz.
Örneğin bir kimsenin kapı zilini ısrarla basıp basıp kaçmak belirtmiş olduğumuz suçun oluşumuna sebebiyet verebilir. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen iletişim rahatsız edici olduğu halde ısrarla yapılıyorsa bu durumda da kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun oluşması mümkündür.
Hüküm şu şekildedir: (1) Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Herkese açık bir ortamda cinsel ilişkiye girilmesi, mastürbasyon yapılması, cinsel organı çıkartıp tuvaletinin yapılması, çıplak dolaşılması, cinsel organının gösterilmesi halinde suç işlenmiş olacaktır.
Bununla birlikte tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.
-Apartman içerisinde herhangi bir tadilat yapılması gerekiyorsa bu belli saatler içerisinde gerçekleştirilmelidir. Hafta içleri 08.30-17.30 arası, hafta sonları ise 11.00-17.30 arasında işlerin bitirilmesi gerekmektedir. Tadilat da olsa apartman sakinleri için gürültü yapmamak yasal bir yükümlülüktür.
Binalarda yapılması planlanan tadilatlar için belediyelerden ruhsat alınması gereklidir. Tadilat ruhsatı istemi için dilekçe, yapının bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunularak alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri