Hizmet pazarlaması, görülmeyen ve dokunulamayan faydalar için yapılan pazarlamadır ve birçok sektörde yaygın olarak kullanılır. Hizmetlerin özellikleri, maddi olmayan olmaları, ayrılmazlık, değişkenlik, bozulabilirlik ve insanların katılımını içermektedir.
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
İlgili 36 soru bulundu
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Dijital pazarlama, web siteleri, sosyal medya, arama motorları ve çeşitli mobil uygulamalar üzerinden ürün ve hizmet reklamı yaparak satış yapılmasını sağlayan dijital platform hizmetidir. Dijital pazarlama, elektronik cihazlar üzerinden sunulan etkin pazarlama yöntemidir.
Pazarlamanın iki ana bölümü işletmeler arası (B2B) pazarlama ve işletmeler arası (B2C) pazarlamadır. Bu kavramların temelinde ise son zamanlarda ortaya çıkan P2P pazarlama yer alır.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
Hizmetin Özellikleri
Bunlar; soyutluk, ayrılmazlık, değişkenlik, bozulurluk, mülkiyet olarak tanımlanabilir.
Hizmet işletmeleri başlıca üç pazarlama görevi ile karşı karşıyadır; rekabetçi farklılaştırma, hizmet kalitesi ve verimlilik artışı. Hizmet Pazarlaması; Dışsal Pazarlama, İçsel Pazarlama ve Karşılıklı(etkileşimli) Pazarlama, olmak üzere üç unsuru içermektedir ve bu unsurlar sözlerin verilmesi ile ilişkilidir.
Hizmet pazarlamasını iki alana ayırabiliriz. Bunlar dış ve iç pazarlamadır. Dış pazarlama, hizmetlerin tüketicilere fiyatlandırılmasını, dağıtımını ve tanıtımını kapsamaktadır. İç pazarlama ise müşterilere iyi hizmet vermek için çalışanları eğitmeyi ve motive etmeyi içermektedir.
Dijital pazarlama, herhangi bir ürünün ya da hizmetin pazarlama faaliyetlerinin internet üzerinden gerçekleştirildiği yeni nesil pazarlama yöntemidir. Dijital pazarlama; internet sitesi, e-ticaret siteleri, sosyal medya ve arama motorları gibi dijital mecralarda yapılır.
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Pazarlama, ürün ve hizmetlerin tanıtılması, müşterilere sunulması ve satışının gerçekleştirilmesi süreçlerini kapsayan ve değer yaratmayı hedefleyen stratejik bir iş yönetimi disiplinidir. Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını karşılayarak, şirketlerin karlılığını ve büyümesini sağlamaktır.
Pazarlama teknolojisi, planlamadan reklam uygulamasına kadar tüm aşamalarda pazarlama hedeflerinizi daha optimize edilmiş, doğru ve kullanıcı dostu bir yoldan gerçekleştirmenize yardımcı olur.
Pazarlama yönetimi, örgütsel çalışmalar türüdür. İşletmeler ve kuruluşlar içindeki pazarlama oryantasyonunun, tekniklerinin ve yöntemlerinin pratik uygulamasına ve firmanın pazarlama kaynaklarının ve faaliyetlerinin yönetimine odaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri