McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Pazarlama karması genellikle pazarlamanın 4P unsuru (ürün, fiyat, yer ve promosyon) kullanılarak tanımlanır veya (kişileri, süreci ve fiziksel kanıtı ekleyerek) pazarlamanın 7P unsuru biçiminde genişletilir.
Pazarlama karmasının öteki elemanları birer maliyet yada gider öğeleri iken "fiyat" gelir yaratan elemandır (TEK, 1991:301). Fiyat hem işletmeler için hem de tüketiciler açısından önemli bir değişkendir.
Gene bu tanımdan da çıkanlabilen ve pazarlamanın 4P'si dediğimiz pazarlama karması elemanları genel olarak; ürün, fiyat, yer ve dağıtım olarak belirtilir.
İlgili 41 soru bulundu
Pazarlama karması, pazarlamayı en iyi şekilde yapmak için kullanılan bir araçtır. Pazarlama karması, Ürün, Yer, Promosyon (Tutundurma) ve Fiyat kavramlarının stratejik olarak belirlenmesidir.
4P pazarlama stratejisi olarak da bilinen pazarlama karması elemanları ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım aşamalarından oluşmaktadır. Bu elemanlar sayesinde işletmeler, tüketicilere en doğru, en kullanışlı ve en kaliteli ürün ve hizmetleri sunmayı hedeflerler.
Geleneksel pazarlamada, 4P olarak bilinen, pazarlama karması; Ürün (Product), Fiyat (Price), Dağıtım (Place), Tutundurmadan (Promotion) şeklindedir.
Pazarlamaya uygulama şekli ile yönetim süreci temelde (1) sorunun saptanması, (2) pazarlama programının planlanması, (3) uygulanması ve (4) performansın değerlendirilmesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.
Tüketicinin veya müşterinin marka ve/veya mağaza bağlılığını korumak, sürdürmek veya artırmak. Ürün ya da diğer pazarlama bileşenlerinde yapılan yeniliği vurgulamak, güçlendirmek, bütünlemek.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
4P stratejisi, İngilizce'deki product(ürün), price(fiyat), place(dağıtım) ve promotion(tutundurma) kelimelerinin baş harflerinden ismini almaktadır. İyi bir pazarlama için pazarlama karması en iyi şekilde yapılmalıdır. 1960'ta literatüre kazandırılan pazarlama karması zamanla geliştirilmiştir.
Pazarlamanın 7P'si Philip Kotler tarafından geliştirilmiştir. “7P” 1- Product – Ürün 2- Price – Fiyat 3- Place – Dağıtım 4- Promotion – Tutundurma 5- People – İnsan 6- Physical Evidance – Fiziksel olanaklar 7- Process – Süreç Klasik olarak, Pazarlamanın 4p si karmasına ek olarak 3 yeni kavram eklenilm…
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Pazarlama karması elemanları aşağıdaki gibidir: (Product) Ürün: Kalite, tasarım, marka değeri, müşterilerin ihtiyaçlara verdiği cevap ve satış sonrası destek gibi birçok kavrama göre değerlendirilir. (Place) Yer: Genel olarak üretim ve tüketimin yapıldığı konumu niteler.
Yeşil Pazarlama, verimlilik açısından Yeşil Verimliliği, tüketiciler açısından Yeşil Tüketicileri, üreticiler açısından ise Yeşil Etiketlemeyi (eko-etiket) gündeme getirmiştir. Yeşil Pazarlamada uygulanan beş strateji; yeşil ürün, yeşil fiyatlandırma, yeşil tutundurma, yeşil dağıtım ve yeşil etiketleme stratejileridir.
Pazarlama karması; ürün, promosyon, yer ve fiyat kavramlarının ihracat faaliyetlerine bağlı olarak stratejik bir şekilde belirlenmesidir. Şirketler tarafından kullanılan bu yöntem, uluslararası pazarda yer edinmek için pazarlamanın en iyi şekilde yapılmasına yardımcı olur.
Dağıtım (Place) – Bir ürünümüz var ve bunun artık fiyatını da tespit ettik; tüketicilerinde bu ürüne ihtiyaçları var. Peki, nerede bulabilirler? İşte pazarlama karmasının 3. “P”si olan 'Dağıtım'ın görevi, ürünü doğru yere, doğru zamanda ulaştırmaktır.
Pazarlama karması elemanları, pazarlama alanının en temel ve en önemli faktörlerini oluşturur. Pazarlamanın 4P'si olarak bilinen bu elemanlar ürün, fiyat, yer ve tutundurmadır. Bunların yanında zamanla insan, fiziksel olanaklar ve süreç elemanları da eklenmiştir.
Karma Stratejiler, işletmenin temel stratejilerin birkaçını aynı zamanda izlemesi veya kullanması ile oluşan strateji türüdür. farklı pazar platformunda (belirli ve dar bir yelpazede) uygulanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri