McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlama karması elemanları aşağıdaki gibidir: (Product) Ürün: Kalite, tasarım, marka değeri, müşterilerin ihtiyaçlara verdiği cevap ve satış sonrası destek gibi birçok kavrama göre değerlendirilir. (Place) Yer: Genel olarak üretim ve tüketimin yapıldığı konumu niteler.
Pazarlama karması, Ürün, Yer, Promosyon (Tutundurma) ve Fiyat kavramlarının stratejik olarak belirlenmesidir. Şirketler büyümek ve kar elde etmek için pazarlama stratejilerini doğru bir şekilde belirlemelidir ve bu da pazarlama karmasını etkin bir biçimde uygulamaktan geçmektedir.
Gene bu tanımdan da çıkanlabilen ve pazarlamanın 4P'si dediğimiz pazarlama karması elemanları genel olarak; ürün, fiyat, yer ve dağıtım olarak belirtilir.
İlgili 17 soru bulundu
Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
4P pazarlama stratejisi olarak da bilinen pazarlama karması elemanları ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım aşamalarından oluşmaktadır. Bu elemanlar sayesinde işletmeler, tüketicilere en doğru, en kullanışlı ve en kaliteli ürün ve hizmetleri sunmayı hedeflerler.
Pazarlama karmasının öteki elemanları birer maliyet yada gider öğeleri iken "fiyat" gelir yaratan elemandır (TEK, 1991:301). Fiyat hem işletmeler için hem de tüketiciler açısından önemli bir değişkendir.
“7P” 1- Product – Ürün 2- Price – Fiyat 3- Place – Dağıtım 4- Promotion – Tutundurma 5- People – İnsan 6- Physical Evidance – Fiziksel olanaklar 7- Process – Süreç Klasik olarak, Pazarlamanın 4p si karmasına ek olarak 3 yeni kavram eklenilm…
Pazarlamaya uygulama şekli ile yönetim süreci temelde (1) sorunun saptanması, (2) pazarlama programının planlanması, (3) uygulanması ve (4) performansın değerlendirilmesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.
4C ise Customer Value (müşteri değeri), Customer Cost (müşteri maliyeti), Customer Convenience (müşteriye kolaylık), Customer Communication (müşteri iletişimi) olarak oluşmaktadır ve müşteri odaklıdır.
Tüketicinin veya müşterinin marka ve/veya mağaza bağlılığını korumak, sürdürmek veya artırmak. Ürün ya da diğer pazarlama bileşenlerinde yapılan yeniliği vurgulamak, güçlendirmek, bütünlemek.
Ürün karması
Belli bir satıcının satış için sunduğu ürün hatlarını ve birimlerini içerir. Birden fazla hattı olan işletmeler ürün karmasına sahiptir.
Pazarlama iletişimi, hedeflenen pazarda marka ve ürüne yönelik bir talep yaratmak amacıyla, farklı kanallarda yapılan pazarlama çalışmalarının tümüne verilen isimdir. Pazarlama çalışmalarının genelini kapsar.
Ürün, yetiştirilen, yapılan ve bir yerden diğer bir yere taşınan şekillendirilmiş ticari eşyadır. Zirai, teknik üretim işlemi sonunda elde edilen bir ürün ayrıca pazarlanmak, kullanılmak üzere ticari gayelerle nakledilir. İnsan gücünün bir hizmet olarak belirli işlerde kullanılması da ürün olarak kabul edilebilir.
Bunlar: Ürün, Fiyat, Promosyon, Yer, İnsanlar ( People ) , Ambalaj ( Packaging ) ve Süreç ( Process ).
Pazarlama stratejisinin temelini oluşturan pazarlama karmasının 4 değişmez unsurudur. Adını, P harfi ile başlayan 4 İngilizce kelimenin başharflerinden alır: product (ürün), price (fiyat), place (satış noktası) ve promotion (tanıtım).
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Pazarlama karması elemanları, pazarlama alanının en temel ve en önemli faktörlerini oluşturur. Pazarlamanın 4P'si olarak bilinen bu elemanlar ürün, fiyat, yer ve tutundurmadır. Bunların yanında zamanla insan, fiziksel olanaklar ve süreç elemanları da eklenmiştir.
Bir işletme ürün ya da hizmet pazarlamasında tutundurma karması elemanları olarak; reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama unsurlarını kullanmaktadır.
1.3.Pazarlamanın Temel Kavramları
Pazarlama kavramlarını ise; pazar, ihtiyaç, istek, talep, ürün, değişim, müşteri tatmini ve müşteri sadakati şeklinde sıralamak mümkündür.
Ürün veya hizmetin üretim kademesinden tüketici veya müşterilerin tüketim ve kullanımına sunulmasında yardımcı olan, bağımsız kişi ve kuruluşların oluşturduğu zincir olarak tanımlanan, "pazarlama kanalları" diye de adlandırılan bir pazarlama bileşenidir.
Karma Stratejiler, işletmenin temel stratejilerin birkaçını aynı zamanda izlemesi veya kullanması ile oluşan strateji türüdür. farklı pazar platformunda (belirli ve dar bir yelpazede) uygulanmasıdır.
Ürün karma unsuru, pazara sunulacak ürünün kendisi, kalite, çeşit, marka, stil, ambalaj, garanti ve sunulan hizmetle ilgili stratejileri kapsar. Ürün stratejisinde doğru karar alınması ve uygulanması ürün yaşam/hayat eğrisini de uzatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri