Üretilen mal ve hizmetlerin ülke içinde veya ülke dışında Pazar bulması pazarlamanın görevidir. Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter.
Pazarlama üretimden önce başlar, üretime yön verir ve üretimden sonra devam eder. Pazarlamanın üretimden önce başlamasının arkasında yatan neden üretime yöne verecek tüketici istek ve ihtiyaçlarının tespit edilmesi gerekliliğidir.
Satış anlayışı: fabrika ile başlar, mevcut mamüllere odaklanır; yoğun kişisel satış ve diğer tutundurma çabaları ile karlı satışlara ulaşmaya çalışır. Tüketicilere önem vermeksizin kısa süreli satışları gerçekleştirme yolunda müşteri kazanmaya çaba harcar.
Pazarlama süreci, ürün ve hizmetleri tüketicilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda onlara ulaştırma sürecidir. Bu süreçte, ulaştırılan ürün ve hizmetlerin müşteri ile bağ kurması ve sürekliliği sağlayacak süreçlerin yönetimi önemlidir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
İlgili 16 soru bulundu
Pazarlama, 1850'den günümüze bir takım aşamalar geçirmiştir. Bu aşamalar, klasik ayrıma göre, ürün, satış, pazarlama ve müşteri-odaklı yaklaşım aşamaları olduğu bilinmektedir.
Üretilen mal ve hizmetlerin ülke içinde veya ülke dışında Pazar bulması pazarlamanın görevidir. Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter. Bir ülkenin kendi sınırları içinde fa ali yet gösteren alış veriş merkezlerine iç pazar (İç ticaret) denir.
Pazarlama, mallar, hizmetler ve fikirler ile ilgilidir. Pazarlama sadece bir malın reklamı veya satış faaliyeti olmayıp, daha üretim öncesinde mamülün fikir olarak planlayıp geliştirilmesinden başlayarak, tutundurulması ve dağıtımıyla ilgilidir.
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
Bir ara-yüzey fonksiyonu olarak pazarlama faaliyetlerinin amacı tüketici ihtiyaç ve isteklerine uygun mal ve hizmetlerin, arzu edilen zaman ve mekanda uygun bir fiyatla tüketiciye ulaştırılmasıdır.
Pazarlama bölümü mezunları, tüm sektörlerdeki işletmelerde, reklam ajanslarında, medya şirketlerinde, pazarlama araştırma firmalarında ve kendi işlerini kurarak çalışabilirler.
SATIŞ' ın ilk kuralı; doğru zamanda, doğru kişiye, doğru fiyatla, doğru ürünü satmak demektir. İnsanlar ne zaman satın alırlar? Bir şeye ihtiyaçları olduğu zaman satın alırlar. Bir şeye ihtiyaçları olabileceğini düşündükleri zaman satın alırlar.
Yumuşak satış ise uzun vadeli bir ilişki kurmak için de daha elverişli bir yöntem. Ürün yerine müşteriye önem vererek, insanları markanız için değerli ve önemli hissettiriyor. Konuşmayı ürününüzle ilgili gerçekleri ve rakamları anlatarak başlatmayın. Bunun yerine konuşmanın diğer tarafındaki kişiyi tanıyın.
İhtiyaç: Bir şeyin eksikliğinin fark edilmesidir. İstek: Bir ihtiyacın spesifik tatmin edicisidir. İstekler, potansiyel müşterinin ürün satın almaya hazır olması durumunda “talep” haline gelirler. Bu açıdan bir ürün için talebin: ihtiyaç, istek ve ödeme yeteneğinin bir fonksiyonu olduğu söylenebilir.
AMA tarafından yapılan ilk pazarlama tanımı aşağıdaki gibidir: 1935 > “Pazarlama, üreticiden tüketiciye doğru, malların ve hizmetlerin akışını sağlayan işletme faaliyetleridir.”
Pazarlama, satışın stratejisini belirler fakat gerçekleştirmez. Satış departmanından gelen bilgileri değerlendirmek, bu departmanın görevidir. Ürünü doğru kanallarda doğru stratejilerle sektöre yerleştirdikten sonra tutundurulması da yine pazarlamanın görevidir.
İyi bir satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi veya Pazarlama Bölümü'nü bitirmek gerekmektedir. Ayrıca bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de gerekli deneyime sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilir.
Pazarlama uzmanı, pazarlama departmanı bünyesinde saha ya da masa başında çalışır ve markanın bulunduğu pazarlarda güçlenmesi ya da yeni pazarlara açılması sürecinde görev alır. Pazarlama uzmanları genellikle özel şirketlerde istihdam edilir.
Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak, ürün ve hizmetlerin hedef kitleye en uygun şekilde sunulması ve değer yaratılmasıdır. Pazarlama, şirketlerin ürün ve hizmetlerini tanıtmalarına, satmalarına ve müşteri memnuniyetini sağlamalarına yardımcı olur.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Öfkeyle başa çıkma yöntemlerini de anlatan Sirkeci, “Öfkeyle baş etmek için '4D Kuralı' önemli. Bu kurala göre öfke anında kişi, durmalı, duygularını fark etmeli, düşünmeli ve davranmalı” şeklinde konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri