Meyve olarak, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, ayva, kayısı ve kızılcık yetişir. Erzurum ve Pasinler ovasında sulama tesisleri yapılmıştır. Sulu tarım ile verim artmıştır.
Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
Buğday, Erzurum ilinde tarımı yapılan kültür bitkileri içerisinde de önemli bir yere sahiptir. Erzurum ilindeki ekili tarla arazisi 346 075 ha, buğday ekim alanı 113 972 ha, buğday verimi ise 173 kg/da'dır (Anon., 2016).
İlgili 43 soru bulundu
İlimizde yetişen/üretilen İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Karnavaz ve Tortum pekmezi, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır. Erzurum bulunduğu coğrafya, iklim özellikleri, geniş çayır ve mera alanları ile hayvancılık şehridir.
Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğünün desteği ile kentin çeşitli yerlerinde kurulan seralarda karpuz, kavun, patlıcan, fasulye, biber, domates, salatalık, mısır ve yeşil sebzeler yetiştiriliyor.
Erzurum'da yetişen fındığın, Karadeniz'deki fındık çeşitlerinin soğuğa dayanıklılıklarını artırma adına önemli bir materyal olduğunu vurgulayan Kızılcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü geçmiş yıllarda olduğu gibi Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan aşırı soğuklar fındık ürününün zarar görmesine neden oluyor.
Erzurumlulular yani dadaş olanlar türktür.
en çok sevdiğim ise sevilen insana hitaben kullanılan efendim manasına gelen ama alıp sizi yüreğine soktuğunu hissettiren "can" kelimesidir.
Erzurum 2400 Rakımda, Kestane, Ayva ve Kayısı Yetiştirmeyi Başardı - Haberler.
Çünkü Erzurumlunun hayatında çayın büyük bir yeri vardır. Erzurum'da çay çok açık, otlu ve en önemlisi kıtlama içilir.
Bu fıstık ağacı kurak, çakıllı bir toprakta yetişiyor. Bu ağaç için su ve verimli toprağa gerek yoktur. Kurak çöl ağacı diyebileceğimiz bir ağaç. Türkiye'nin en çok erozyon bölgesi olan Aralık ilçesinde bu yetiştiyse her yerde yetişir.
Yaban mersini, Türkiye'de en çok Giresun, Sürmene, Rize, Erzurum, Trabzon ve Uludağ'da yetişmektedir.
Sadece Iğdır'ın yükseltisi az olduğu için burada farklı bir iklim görülür. Bölümün bu kesiminde pamuk, buğday, şeker pancarı, sebze ve meyve yetiştirmek mümkündür.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Erzurum merkezde Kış boyunca çilek yetiştirdim ben. Şu an kivi çiçek açtı. Hasankalede de yetiştiriyordu bizim komşumuz bahçesinde çilek. Nasıl da güzel oluyordu mümbit Pasinler toprağında.
Yüksek rakım, uzun kış dönemi ve kısa vejetasyon periyoduna sahip Erzurum Ovası ekolojik koşullan, tane mısır üretimini riskli kılmakta ve silajlık mısır üretimi yönünden daha elverişli bir durum arz etmektedir.
Erzurum tatlıları, kadayıf, Poğaç, Hasıta, Keysefe, Pestil, Pestil Çullaması, Dut Çullaması, Aşure, Sütlaç, Demir Tatlısı...
Erzurum helvası bir çeşit un helvası olmakla birlikte diğer helva tariflerinden farklı olarak "susuz" pişiriliyor.
Oğlak veya yağlı kuzu budundan yapılan bir çeşit kebap olan cağ kebabı, Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır.
Bir süre Erzurum'da kalan Evliya Çelebi: Erzurumlular, genelde sağlam vücutlu, sıhhatine düşkün, orta boylu, zinde, yaşlı ve genç insanları ile hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir. Çok kuvvetli bünyeye sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri