2016 yılı Mayıs ayına ait verilere göre Türkiye'de 367 adet lisanslı termik santral bulunmaktadır [9]. Bu işletmelerin kullanılan yakıta göre dağılımı Tablo 1'de verilmiştir.
Santraller, ağırlıklı olarak Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Zonguldak, Sivas ve Şırnak'ta yer alıyor.
Türkiye'nin Milli Enerji Üretimi
Yatağan Termik Santrali Muğla ilinin 26 km kuzeyinde bulunan Yatağan ilçesine 3 km uzaklıkta, 1.163.000 m2 lik alan üzerinde kurulu Türkiye'nin on birinci büyük termik santralidir.
Termik Santral Çeşitleri. Termik santraller; dizel santral, buhar türbinli santral ve gaz türbinli santral olmak üzere üçe ayrılır. Çalışma sistemleri genel olarak benzeyen bu santrallerin temelinde fosil yakıtlar ile ısı enerjisi elde edilmesi bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur.
Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerinin devreye girmesiyle birlikte Türkiye, yıllık 16 milyar metreküp yani yıllık 7,2 milyar ABD doları değerindeki doğalgaz ithalatından da kurtulmuş olacaktır. Burada belirtmekte fayda vardır, her iki santralin yıllık nükleer yakıt gideri sadece 720 milyon ABD doları olacaktır.
Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Türbinden geçen buhar Rankine çevrimi denilen yöntemle bir yüzey yoğunlaştırıcıda yoğunlaştırılırak geri suya dönüştürülür.
Alman Otto Gold Firması tarafından 1966-1982 yılları arasında toplam uzunluğu 110.438 metre olan 745 adet sondaj yapılmıştır. Santralin yapımı 1975 yılında başlamış, 1987'de hizmete açılmıştır. Havza, Afşin'in kuzeydoğusunda yer almakta ve 120 km2lik alanı kaplamaktadır.
Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde, 2008'de 4 milyar 198 milyon 350 bin KW/h elektrik üretildiği bildirildi. 1984 yılında fiili olarak elektrik üretimine başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 24 yıllık süre içerisinde yaklaşık 102 milyar KW/h elektrik enerjisi üreterek, ülke ekonomisine önemli katkı sağladı.
2014- Aydem Enerji Bünyesinde
Yatağan Termik Santrali, 1 Aralık 2014 tarihinde Aydem Holding tarafından devralındı.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Türkiye'de çalışmakta olan toplam 32 adet jeotermal enerji santrali bulunur. Santrallerin kurulu olduğu iller ve santral sayıları şöyledir: Aydın (20), Denizli(5), Manisa(5), Çanakkale (2). Ayrıca; Aydın'da 4, Manisa'da 2, Denizli'de 1 adet jeotermal santral kurma çalışmaları devam etmektedir.
Çelikler Enerji firmasına ait santral 1.355 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük Linyit Termik Santrali'dir.
Kangal Termik Santrali'nin %100 hissesi Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye aittir.
Elbistan, Kahramanmaraş iline bağlı ilçedir.
Nükleer Santrallar da aynı termik santrallardaki prensiple çalışırlar. Aradaki tek fark ısı üretimidir. Termiklerde ısı kaynağı kömür, gaz veya motorin, nükleer santrallarda ise reaktördeki fisyon enerjisidir. Aynı kurulu güçteki Nükleer Santral için yıllık yakıt sadece 30 Tondur.
Anlaşma uyarınca, santrali işletecek konsorsiyum Japonya, Fransa ve Türkiye'den oluşacak; Türkiye'den kamu adına Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) %49, iki Japon şirketi toplam %30 ve Fransız ortak %21 hisse sahibi olacaklar.
Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sarı,Türkiye'nin Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santral için Rusya ve Güney Kore ile, Trakya Bölgesi'nde yapılacak üçüncü nükleer santral için ise Çin ile görüştüğünü bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri