Tokat Tavası, Baklalı Dolma, Etli Dolma, Yavan (Erikli) Dolma, Pehlili Pilav, Kuskus, Dolma İçi, Nohut Yahnisi, Nivik, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, Toyga Çorbası, Gendüme Çorbası, Mercimekli Hamur Çorbası, Nohut Mayalı Cevizli Çörek, Katmer, Yufka, Çökelekli Gözleme, Çökelekli Pide, Tokat Simiti, Yağlı, Elbiseli (Bez) ...
Tokat'ın neyi meşhur sorusunun en önemli yanıtı Tokat yaprağıdır. Sarmalarda kullanılan bu asma yaprağı Tokatta yalnızca sarma için değil farklı yöresel yemekler için de kullanılır. Tabi ki Tokat'ın nesi meşhur sorusunun tek yanıtı Tokat yaprağı değildir.
Ayrıca yöresel tatlarımıza ait köme, pestil, pekmez, marmelat, çemen, bez sucuk, pastırma, Tokat yaprağı ve Tokat'a özgü benzeri ürünleri bulabilirsiniz.
Tokat'ta özellikle bayram günlerinde yapılan, sevgiyle ikram edilen, afiyetle yenilen nefis bir tatlı: Hira tatlısı! Şerbetli bir tatlı lakin neredeyse hiç uğraştırmıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Tokat'ın yöresel meyvelerinden biri olan kuşburnu, Tokatlıların doğal güzellik malzemesi olarak bilinir. Bolca C vitamini içeren kuşburnunun çayından reçeline pekmezine kadar birçok şeyi yapılır.
Tokat'ın neyi meşhur diyorsanız sizlere iştah açan bir liste sunabiliriz. Tokat'a geldiğinizde meşhur Tokat kebabı, Tokat çemeni, Tokat pidesi, Tokat keşkeği, Tokat Zile pekmezi ve Tokat bez sucuk damaklarınızı lezzetlendirecek. Bu lezzetleri Tokat dışında başka bir coğrafyada bulamayacaksınız.
Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, mısır, baklagiller, tütün, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan, üzüm, mısır, karpuz, tütün ve diğer sebzeler gelmektedir. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır.
Tokat'ta Gezilecek Yerler
Tokat'ta doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Ballıca Mağarası, Kaz Gölü, Sulusaray Kaplıcaları, Almus Baraj Gölü Tufan Tepe ile tarihi zenginlikleri arasında bulunan Sulusaray Antik Kenti, Zile Kalesi, Mahperi Hatun Kervansarayı ve Sulusokak Çarşısı gezilecek en önemli yerlerdir.
Ali Cevat ve İ. Hakkı Uzunçarşılı gibi kimi tarihçiler, şehrin adının Tok-kat yani surlu şehir özelliğinden geldiğini savunmuşlardır. Bir başka görüşe göre ise, şehir adını Tok-at yani besili attan almıştır.
TOKAT KÜLTÜRÜ
Maşat höyükte ki Hitit şehri, Roma, Bizans döneminden kalma Sebaptapolis yerleşim bölgesi, Tokat Kalesi, Taşhan, Beysokağı, Hıdırlık köprüsü, Alipaşa hamamı ve Alipaşa Camii gibi daha birçoklarını sayabileceğimiz tarihi ve kültürel zenginliklerimiz ilimizi daha da güzelleştirmektedir.
Tokat pahali şehir degildir. Sosyal imkanlar olarak merkez daha iyidir. Genel olarak yaşanabilir bir şehirdir ilceleride dahil.
Tokat‟ta 2009 yılı yaş meyve-sebze üretimi incelendiğinde; domates, fasulye, kuru soğan, biber, patlıcan ve karpuz yetiştiriciliği en fazla yapılan sebze türleri olmuştur. Meyve türleri arasında şeftali, kiraz, vişne, elma, armut ve ceviz öne çıkmaktadır. Toplam yaş meyve-sebze üretimi 700 bin ton dolayındadır.
İsminden de anlaşılacağı üzere, Tokat kebabı, Tokat'ın spesiyalitesi. Kuzu eti, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve pidenin muhteşem buluşması… Diğer kebab türlerinden onu ayıran en belirgin özelliği, kendine özel fırınlarda dikey olarak şişlerde, en üste kuyruk yağı gelecek şekilde pişmesi.
Tokat, 1398 yılında Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı Devleti topraklarına dâhil edilmiştir.
Şehirdeki yöresel dükkanlardan Tokat'a özgü, köme, pestil, pekmez, marmelat, çemen, bez sucuk, pastırma, Tokat yaprağı satın alınabilir. Tokat çemeni, baharat, tuz, sarımsak ve suyun belli bir oranda karıştırılarak yapılan yöreye özgü iştah açıcı bir doğal üründür.
Tokat'ın iklimi, Karadeniz iklimi ile İç Anadolu'daki step iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliği taşır. Genel olarak yaz mevsimi alçak alanlarda sıcak-kurak, yüksek yerlerde serin yer yer yağışlı, kış mevsimi soğuk ve kar yağışlıdır.
Türkiye Kano Federasyonu tarafından düzenlenen 'Deniz Kanosu' yarışması, Türkiye'de ilk kez denizi olmayan bir kentte, Tokat'ın Almus ilçesinde düzenleniyor.
Erbaa, Tokat'ın En Büyük İlçesi.
Tokat merkez Biskincükt(tamamına yakını laz ) ,Varaz (kürt ,türk ,laz karışık ),endiz (İnanlı mahallesi laz),fırındere (laz),söngüt (bir kısmı laz),taşçiftlik (bir kısmı laz),çiprek (bir kısmı laz),ibibse (bir kısmı laz) Almus ilçesi göltepe köyü (tamamı laz),erbaa ilçesi revak köyü (bir kısmı laz), zile ilçesi ede ...
Tokat yöresi bayan halk oyunları kıyafetleri fes, yazma, iç saya, dış saya, şalvar, çorap, çarık, önlük, arkalık, tuzluk ve boncuklu bel bağı olmak üzere 11 parçadan oluşmaktadır. Baş kısmına fes ve yazmama, beden iç saya, dış saya, şalvar, önlük, arkalık, boncuklu bel bağı, ayağa ise, çorap ve çarık giyinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri