Pazar ya da pazartesi işe başlayacak bir sigortalının işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken son gün cumartesi ve pazar günüdür. Bu günler ise resmi olarak hafta sonu tatilidir. Dolayısı ile işe girişin hafta sonunu takip eden ilk iş günü verilmesi halinde ceza olmayacak ve bu pazartesi günü olacaktır.
Genel kural olarak işe giriş tarihinden bir gün öncesinde yapılması gereken işe giriş bildiriminin ise Pazar günü yapılamayacağına istisnaden, yalnızca pazartesi günleri için geçerli olmak üzere, işe giriş bildirimi pazartesi günü işe girin bir kişi için aynı gün kuruma bildirilebilmektedir.
Pazartesi günü işbaşı yapacak çalışanın işe giriş bildirgesi en geç Pazartesi günü 23.59'a kadar gönderilebilir. Pazar günü işbaşı yapacak olan çalışanın işe giriş bildirgesi en geç Pazartesi günü 23.59'a kadar gönderilebilir.
İşe giriş bildirgesi sigortalının Kanunun 6 ncı maddesinin (l) bendi kapsamına girenler için işe başladığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde, diğer hallerde ise işe başladığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde bildirilmek zorundadır.
İşe giriş bildirgelerinin verilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde bu bildirgeler resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde verildiği takdirde yine süresi içinde verilmiş kabul edilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Pazar ya da pazartesi işe başlayacak bir sigortalının işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken son gün cumartesi ve pazar günüdür. Bu günler ise resmi olarak hafta sonu tatilidir. Dolayısı ile işe girişin hafta sonunu takip eden ilk iş günü verilmesi halinde ceza olmayacak ve bu pazartesi günü olacaktır.
SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir? Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, SGK işe giriş bildirgesi verme süresine dair detayları açıkça ortaya koyar. Kanunun 6.maddesinin (I) bendi kapsamındaki çalışanlar için işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bildirimde bulundurmak gerekir.
SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.
Geriye dönük işe giriş bildirgesi
Kanun maddesinin hükmüne göre, sebebi ne olursa olsun işe girişi yapılmayan işçinin işe girişi 1 ay içinde yapılabilir. İşe giriş bildirgesinin 1 aydan önceki bir tarihe verilmesi halinde idari para cezası uygulanır.
Bu karmaşık kuralı şöyle örnekleyelim: 01.12.2018 tarihinde 2 çalışan ile işe başladın diyelim. 07.12.2018 tarihinde yeni birini işe alırsan onun işe giriş bildirgesini 07.12.2018 tarihli olarak 30.12.2018 tarihine dek geriye dönük olarak verebilirsin.
Hafta sonu poliçesi biten araç sahipleri sigortalarını takip eden pazartesi günü yenileyebilir. Bu durumda araç sahipleri herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmaz. Bunun nedeni pazar günleri sigorta şirketlerinin kapalı olmasıdır.
İşe giriş bildirgesi, çalışanın işe giriş tarihinden 1 gün önce verilir. Eğer o gün resmi tatil gününe rastlıyorsa bildirgenin verilme süresi sonraki ilk iş gününün sonuna dek uzatılabilir.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesini yasal süre içerisinde verilmemesi halinde her bir sigortalı için bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
Aylık prim ve hizmet belgesinde yapılan inceleme neticesinde, sigortalının işe giriş tarihinin işverenin bildirim tarihini doğruladığı anlaşılmış olup, işverenin talebi doğrultusunda işe giriş tarihinde düzeltme yapılacaktır.
4A hizmet dökümü, SGK'ya bağlı çalışanların sigortalarının başlama tarihleri, prim miktarları ve toplam gün sayılarını öğrenebildiği bilgi sistemini ifade eder.
Bir anlamda işverenin hatalı bildirimi sigortalının aylığının kesilmesine neden olur. Hatalı bildirim nedeniyle sigortalının aylığının kesilmesi kesin hüküm doğurmaz.
İşe giriş bildirgesinin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi halinde aylık asgari ücretin dörtte biri tutarında idari para cezası uygulanır.
Zira işçinin işe alındığı gün her ne kadar tatil gününe rastlamış olsa da bildirgenin verilmesi gereken son gün olan Cuma günü tatile rastlamamaktadır. O halde belirtelim ki, Pazar günü ve pazartesi günü işe alınan işçilerin işe giriş bildirgeleri, SGK'na pazartesi günü saat 23.59'a kadar verilebilmektedir.
4/a (SSK) sigortalılarının ne zaman emekli olacağının tespitinde işe giriş tarihi önemlidir. Türkiye'de sigorta başlangıcı olmadığında çok geç tarihlerde emekli olabiliyorlar.
1997-2007 yılları için 6111 sayılı Kanun'a göre borçlandırılmış ancak borç ödenmemiş. 1997'den bugüne kadar SSK'ya prim yatıyor. Sayın okurum, yakınınızın 1980 yılında işe girişi var ama SSK hizmet cetvelinde gün ve kazanç görünmüyorsa buna "günsüz işe giriş" adı verilir.
GERİYE DÖNÜK SİGORTA PARASI NASIL ALINIR? Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
2023 Haziran ayına ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin/aylık prim ve hizmet belgelerinin 15/8/2023 tarihini takip eden beşinci iş gününün sonu olan 22/8/2023 tarihine kadar verilmesi ve muhteviyatı prim borçlarının da 31/8/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödenmesi halinde söz konusu belge/beyannameler ...
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri