Peçenekler Göktürk Devleti döneminde var olan oğuz boyudur. Peçenekler Orta Asya'dan Avrupa'ya göç edişi ile tarihte etkili olmuş ancak devlet kuramamış Türk halklarından birisidir.
Belgeleri şudur : " şeklinde tanımladığı Oğuzların Üçok kolundan bir Türk boyudur. 10. yüzyılda yaşamış olan İstahrî Peçenekleri Türk halklarından bir topluluk olarak belirtirken, Reşidüddin ise Peçenekler'i Câmi'ut-Tevârîh adlı eserinde Gök Han'ın neslinden göstermiştir.
Peçenekler, Göktürk döneminde var olan Oğuz boylarından biridir ve bu dönemde Türk Birliği'ne bağlı olarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Kalabalık boylar halinde yaşamaya alışan Peçenekler, Göktürk Devleti yıkıldıktan sonra göç etmek zorunda kalmışlardır.
Göktürklerin yıkılmasının ardından Oğuzların da baskısıyla yaşadıkları bu coğrafyayı terk etmek zorunda kalan Peçenekler, önce Sibirya'ya oradan da Karadeniz'in kuzeyini kullanarak Avrupa'ya kadar ilerlemişlerdir.
Koyu Hristiyan bir kavim olan Slavlar, Peçeneklerin dini inanışlarını etkilemişti. Bu bakımdan Peçenekler, ilk Hristiyan Türk Kavmi olma özelliğini taşır.
İlgili 38 soru bulundu
Peçenekçe, 12. yüzyılda yok olana kadar Peçenekler tarafından konuşulmuş Oğuz grubuna ait olduğu düşünülen ölü bir Türk dilidir. Karadeniz'in kuzeyi, Macaristan ve Balkanlar'da konuşulmuştur.
Çağdaş dönemde Kıpçak adlandırması, ana Türk toplumunun dağılmasından sonra genetik bağları olan Türk halklarının bir kolu için kullanılmaya başlanmıştır. Bu kol ilk başta, Ana Kıpçakça birliği olarak ortaya çıkmıştır.
Doğu Avrupa'da Hazarlar'ın zamanla kuvvetten düşmesiyle, doğudan yine bir Türk kavmi, Peçenekler belirdi. Peçenekler, Batı Gök-Türk Oğuz boylarından olup, Kaşgarlı Mahmud'a göre 22 Oğuz boyundan 19.sudur. Peçenekler göçlerinden evvel Issık-Balkaş gölleri havalisinde yaşıyorlardı.
Peçenek, Ankara ilinin Kahramankazan ilçesine bağlı bir mahalledir.
Göktürklere bağlı olan bu Türk boylarının bir kısmı, Oğuz Yabgu Devleti'nin yıkılmasından sonra, Moğol istilasından önce 1000 yıllarında batıya göç ederek Karadeniz'in kuzeyine yerleştiler.
PEÇENEKLER, UZLAR VE KUMAN(KIPÇAK)'LAR. Orta Asya'dan batıya Türk göçlerinin son büyük dalgasını (9. 11. asır- lar) meydana getiren Türk boylanndan ilki, Peçenekler, Gök-Türk hakanlığına dahil kütlelerden biri idi.
Peçenekler'in ilk anayurtları Orta Asya'da Seyhun ve Volga nehirleri arasındadır. Sonra Ural Dağları ve Yenisey Nehri arasındaki bölgeden, daha sonraları Koban Bölgesine göç etmişlerdir. Koban Bölgesini kendilerine merkez edinip oradan önce Kafkaslara, (Hazar ve Karadeniz kıyılarına) ve Doğu Avrupa'ya açılmışlardır.
Buna göre, Bozoklar; Kayı, Bayat, Alka Evli, Kara Evli, Yazır, Dodurga, Döğer, Yaparlu, Afşar, Begdili, Kızık, Kargın; Üçoklar ise; Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepnî, Salur, Eymur, Ala Yundlu, Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva, Kınık boylarına ayrılmışlardı.
Afyoncu, "Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nüfus ve vatandaşlık hizmetleri genel müdürlüğünün alt-üst soy sorgulama sistemine müracaat ederek dedeleriyle ilgili ilk bilgilere ulaşabilir. Bazı nüfus müdürlüklerindeki kayıtlar 1800'lere kadar inmektedir.
Konstantinos'un kaydına göre Macarların ilk Peçenek hücumuna maruz kaldıkları yer Levedia'dır15. Macarlar şiddetli Peçenek hücumları karşısında bu sahada daha fazla tutunamamışlar ve 885 yılında batıya, Orta Dinyeper istikametine doğru çekilmişlerdir.
Müdafaa ve savaş zamanlarında bir araya gelerek ortak hareket etme konusunda oldukça bilinçli olan Peçenek boyu, birçok mücadele ile yüzleşmiş ve Malazgirt savaşından yaklaşık 20 yıl sonra da yıkılmıştır. Doğu Avrupa'da Hazarlar'ın zamanla gücünü yitirmesi ile doğuda yine bir kavim Peçenekler belirmiştir.
Varegler ya da Varyaglar (Rusça ve Ukraynaca: варяги/varyagi, varyahi), Orta Çağ'da Doğu Avrupa'da yaşamış bir halktır. Varegler de Normanlar gibi Vikinglerin bir türevidir. İsveç kökenli oldukları için, Norveç kökenli Normanların aksine batıya değil doğuya doğru yayılabildiler.
Türklerin en kalabalık iki boyundan birisi olan Kıpçaklar da diğer Türk boyları gibi göçer ve yarı göçer bir hayat tarzını benimsemiş bundan dolayı da Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında tarihin değişik dönemlerinde bulunmuş hatta devlet ve hükümet dahi -Hindistan'da Delhi Sultan- lığı (1206-1526), Mısır'da Memluk ...
-Türkler'in İslamiyet sonrası aldıkları şahıs isimleri onların Arap olduklarını gösteriyor ise, Çerkesler de yazarın bu mantığıyla taşıdıkları isimler nedeniyle pekala Kıpçak Türkü olabilir.
II- Kıpçakların Menşei
Birkaç kişi dışında bütün tarihçiler Kıpçakların bir Türk boyu olduğunda birleşmektedirler. Türk mitolojisine göre Kıpçaklar, Oğuz Hanın bir evlatlığı idiler. Oğuz Han Destanı'na göre, Kıpçak'ın babası bir savaşta ölünce Oğuz Han Kıpçak'ı evlatlık olarak almış ve yetiştirmiştir.
Buna göre Türkiye'de yaşayan bütün Türk vatandaşlarının ana dili Türkçedir, yani Türkiye'de konuşulan kullanılan birçok dil vardır, fakat ana dil Türkçedir.
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Türk dilinin zamanımızdan 5500 yıl önce müstakil ve iki kollu bir dil olarak varlığı ispatlanmıştır. Eğer doğuştan, Sümerlerle temasa geldikleri zamana kadarki çözülme hızı sabit ise, İlk Türkçe veya Ana Türkçenin muazzam bir zaman önce yaşamış olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri