Farsça kökenli bir kelime olan pejmürde dilimizde 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. İlk kez Tanzimat edebiyatçılarının eserlerinde rastlanan kelime, sonradan yaygınlaşmıştır. Bu sözcük perişan, dağınık anlamlarına gelmektedir.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
Pejmürde (düzyazı ile karışık, 1893)
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir.
Sergüzeşt: Edebiyatımızda İlk Realist Roman.
İlgili 18 soru bulundu
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
pejmürde - Nişanyan Sözlük. Farsça pijmurde پژمرده “solmuş, buruşuk, hırpalanmış” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça pijmurdan پژمردن “solmak, eskimek” fiilinin +a ekiyle geçmiş zaman fiil sıfatıdır.
Tanzimat dönemi, kendi içinde iki farklı dönem halinde incelenir. Birinci dönem 1860-1877, ikinci dönem ise, 1877 ile 1895 yıllarını kapsar. 1860 ve 1895 yılları arasında yer alan ve Batılı bir anlayışın hakim olduğu çok önemli bir edebiyat dönemidir.
TARTÜF (AHMET VEFİK PAŞA)
Tartüf; Molière'in 1664 tarihli Le Tartuffe adlı oyunun Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmış çevirisi.
NAĞME-İ SEHER (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in ilk şiir kitabı.
Kılık kıyafet için kullanıldığında yırtık pırtık, eski püskü gibi anlamları bulunur. Pejmürde kelimesi kişi için kullanıldığında ise eski püskü kılıklı, üstü başı dağınık ve perişan anlamlarına gelmektedir.
Şiirler: Nağme-i Seher - Yadigar-ı Şebab - Zemzeme'ler - Nefrin - Dağınık şiirler - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3: Nağme-i Seher - ... - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, II. Meşrutiyet'in oluşturduğu atmosferde ilk kez çocuk yaşta evlilik, esirlik, annelik ve dönemin sosyal statüleri gibi kavramlara değinen; baş role genç bir kadını koyan ve tüm bu konuları iç burkan bir anlatıyla okuyucuyla buluşturan özel bir eser.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Kılık kıyafet için kullanıldığında yırtık pırtık, eski püskü gibi anlamları bulunur. Pejmürde kelimesi kişi için kullanıldığında ise eski püskü kılıklı, üstü başı dağınık ve perişan anlamlarına gelmektedir.
Hece ölçüsüyle yazılan manzum ilk tiyatro eseri: Abdülhak Hamit / Nesteren (1878) Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri: Abdülhak Hamit / Eşber veya Sardanapal (1880) İlk pastoral şiir: Abdülhak Hamit / Sahra (1879)
Tanzimât, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1839 yılında Tanzimât Fermânı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Şerifi'nin okunmasıyla başlayan modernleşme ve yenileşme döneminin adıdır. Sözcük anlamı "düzenlemeler, reformlar" demektir. Batı dillerinde genellikle Osmanlı Reformu (İng: the Ottoman Reform) deyimi kullanılmaktadır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
yiğit - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yigit “genç, delikanlı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yégen “kardeş çocuğu, torun” sözcüğünden Eski Türkçe +It ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yeğen maddesine bakınız.
Köken olarak mihman kelimesi Farsça kökenlidir. Birinin evine konuk olarak giden bir kimse mihman olmuş demektir.
Pejmürde kelimesi dilimizde eski püskü yırtık anlamına geliyor. TDK'nın internet ortmaıdnakş sözlüğüne göre pejmürde kelimesi bir sıfat ve dağınık, perişan, eski püskü anlamlarını niteliyor.
Bu tartışma Tanzimat edebiyatı'nın 2. Döneminde olmuştur. Bu eserde Muallim Naci, Recaizade Mahmud Ekrem'in kafiye kulak içindir anlayışına karşılık, kafiye göz içindir anlayışını savunmuştur. Bu tartışmaya sebep olan beyit: “Zerre-i nurundan iken muktebes, Mihr ü mehe etmek işaret abes.
Yakup Kadri'nin Kiralık Konak romanının erkek 'kahramanı'dır Hakkı Celis. Pasif bir aşk oyuncağından aktif bir özneye; âşık ve çocuk görünümlü şairden haysiyetli bir askere erkekliğine tutunarak ve savaşarak dönüşür...
Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal'in Cezmi'sidir. Onun ilk basımı 1880'de yapılmıştır. Roman Türk edebiyatının ilk tarihi romanı olma özelliği taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri