Bir anlamda işverenin hatalı bildirimi sigortalının aylığının kesilmesine neden olur. Hatalı bildirim nedeniyle sigortalının aylığının kesilmesi kesin hüküm doğurmaz.
İşe başlamayan işçinin işe giriş bildirgesi çalışmaya başlamaları gereken günü takip eden ilk iş günü içinde e-Sigorta kanalıyla iptal edilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamada yaşanan bu durumu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişikliğe giderek çözüme kavuşturmuştur.
Sgk meslek kodu değiştirme
SGK işe giriş bildirgesindeki güncelleme işlemi oldukça basit. Öncelikle Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulaması üzerinden e sgk şifresi ile sgk işe giriş sistemine giriş sağlayın. Buraya girdikten sonra İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme menüsüne girin.
İşe giriş bildirgesi verdiğiniz çalışanların ilgili tarihte göreve başlamaması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle zamanlarda SGK işe giriş bildirgesi iptali işlemlerini yapmanız gerekir. SGK işe giriş bildirgesi iptal süresi, çalışmaya başlama tarihini takip eden ilk iş günü saat 23.59'a kadardır.
Bu durumda, SGK'nın 2013/11 sayılı Genelgesi uyarınca sigortalının işe başladığı tarihi, sigortalılık kodu değişikliğini ya da söz konusu bildirgenin iptalini e-sigorta kanalı ile sigortalının işe giriş tarihini takip eden ilk iş günü saat 23:59'a kadar e-sigorta yoluyla yapılabilmesi mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
II- HATALI BİLDİRİMLERİN DÜZELTİLMESİ İÇİN ÖNGÖRÜLEN SÜRE
Söz konusu 10 günlük sürede düzeltme işlemi yapılmaması durumunda artık elektronik ortamda düzeltme imkânı kalmamakta ve ilgili SGK Merkezine dilekçe ile başvuru yapmak gerekmektedir.
Buna göre, 1 Mayıs 2008 ve sonrasında sigortalı olanlar açısından normal emeklilik hakkının elde edilmesinde sigortalılık süresi şartı aranmadığından, emeklilik şartlarının belirlenmesinde de sigorta başlangıcının etkisi olmadığından, sigorta başlangıcının bir faydası bulunmuyor.
Trafik sigortası geri ödemeleri kaç gün içinde gerçekleşir? Poliçenin iptal edilmesi durumunda prim iadeleri genellikle 3-5 gün içinde yapılır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde iade tutarı yine karta yatırılırken elden nakit ödenen tutarlar sigorta şirketi tarafından araç sahiplerine teslim edilir.
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
E-devlet'ten 4A Hizmet Dökümü
E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz. E-devlet üzerinden kolaylıkla alabileceğiniz hizmet dökümü, sigortanız ile ilgili pek çok detay hakkında merak ettiklerinizi size sunar.
Tüm işverenler, işletmelerinde çalışan personelin meslek kodlarını SGK'ya bildirmekle mükelleftir. Eğer bir işveren, personelinin meslek kodunu SGK'ya bildirmez ya da yanlış bildirirse, çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu ceza ise asgari ücretin %10'u olacak şekilde belirlenmiştir.
Aylık prim ve hizmet belgesinde yapılan inceleme neticesinde, sigortalının işe giriş tarihinin işverenin bildirim tarihini doğruladığı anlaşılmış olup, işverenin talebi doğrultusunda işe giriş tarihinde düzeltme yapılacaktır.
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesini yasal süre içerisinde verilmemesi halinde her bir sigortalı için bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
Geriye dönük işe giriş bildirgesi
Kanun maddesinin hükmüne göre, sebebi ne olursa olsun işe girişi yapılmayan işçinin işe girişi 1 ay içinde yapılabilir. İşe giriş bildirgesinin 1 aydan önceki bir tarihe verilmesi halinde idari para cezası uygulanır.
Çünkü hizmet tespit davası 1 günlük geriye dönük çalışma tespitlerinde dahi açılabilmektedir. EYT hizmet tespiti için mutlaka bir dava açılması gerekir. Sözgelimi işverenin Kuruma yapacağı bir bildirim ile işçinin işe başlama tarihleri veya prim ödeme gün sayılarında herhangi bir değişiklik yapılması mümkün değildir.
Sigortadan evvel yapılan askerlik borçlanılırsa, işe giriş tarihi borçlanılan gün kadar geri çekilir. Örnek vermek gerekirse Ocak 2000 tarihinde sigortalı olan bir kişi, bu tarihten önce yaptığı askerlik için 1 sene borçlanırsa, işe giriş tarihi 1 Ocak 1999 olur.
4A hizmet dökümü, SGK'ya bağlı çalışanların sigortalarının başlama tarihleri, prim miktarları ve toplam gün sayılarını öğrenebildiği bilgi sistemini ifade eder.
SGK Çıkış Kodu 3 Nedir? Bu kod “Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi (İstifa)” tanımlanmıştır. İş sözleşmesinin işçinin kendisi tarafından bitirilmesi halinde (istifa) bu kod seçilecektir. SGK Çıkış Kodu 4 Nedir?
SGK işe giriş sorgulaması e-devlet üzerinden yapılabilir ve görüntülenebilir. Bunun için T.C. kimlik no ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Kurumlar menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu'nu seçerek işleme başlayabilirsiniz.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Genel kural olarak işe giriş tarihinden bir gün öncesinde yapılması gereken işe giriş bildiriminin ise Pazar günü yapılamayacağına istisnaden, yalnızca pazartesi günleri için geçerli olmak üzere, işe giriş bildirimi pazartesi günü işe girin bir kişi için aynı gün kuruma bildirilebilmektedir.
Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK ...
(Yargıtay 21. Hukuk Dairesi – Esas No. 2017/3606 – Karar No. 2018/6882) Dolayısıyla kişinin hizmet dökümünde sigorta başlangıç tarihi olarak belirtilen aya ait 1 gün bile sigortalı hizmeti yoksa, bu durum kişinin adına sigortalı hizmet bildirilen ilk aydaki işe giriş tarihi dikkate alınmaktadır.
SGK İşe Giriş Bildirgesi; işverenin işe aldığı her işçi için SGK'ya yapması gereken yasal bildirimdir. İşverenin işçi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na yaptığı bu bildirim ile işçinin o kurumda ve o işveren adına çalışıyor olması resmi bir nitelik kazanır.
Çalışanların sosyal güvence elde edebilmesi ve emeklilikten yararlanabilmesi için gerekli olan sigorta işlemleri işe giriş bildirgesi sayesinde başlamış olur. İşe giriş bildirgesi belgesi olmayan bir çalışan için sigorta işlemleri ilerleyemez. Bu belge işveren tarafından düzenlenir ve SGK'ya iletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri