Pekmez; meyvelerin sularının katkı maddesi katılmadan kaynatılarak yoğunlaştırılması sonucu elde edilen bir besindir. Üzüm, incir, kayısı, hurma,
Pekmez Karbonhidrattır . Pekmez enerji vericidir Bu sebep ile Karbonhidrat adlı besin grubuna girer. karbonhidrat içeren besinlere örnek olarak verilebilir.
Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır. Süt ve süt ürünlerinden sonra, kalsiyum içeriği açısından en iyi kaynaklardan olan pekmez, kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir.
100 gram miktarda bulunan üzüm pekmezi yaklaşık olarak 290 kilo kalori içermektedir. Yaklaşık 22 gram su bulunan pekmezin protein değeri bulunmamaktadır. Karbonhidrat değeri ise yaklaşık 75 gramdır.
Pekmezin içerisinde bulunan diğer bir B grubu vitamini çeşidi de B3 (niasin) vitaminidir. Pekmezde bulunan B3 vitamininin miktarı, elde edildiği meyvelere göre değişir.
İlgili 34 soru bulundu
Pekmez özellikle günlük kalsiyum, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir.
Pekmez protein değeri bakımından zengin bir yiyecek iken, besin değeri 100 gram olan pekmezde ortalama; 36.5 gram su, 60 gram karbonhidrat ve 3.5 gram madensel maddeler ile protein bulunur.
Ülkemizde genellikle üzüm sularının kaynatılarak yoğunlaştırılmasıyla üretilen pekmez de önemli bir besin. 100 g pekmezde yaklaşık 32 g su, 268 kkal enerji, 58 g karbonhidrat, 2,9 g protein ve 1,1 g yağ bulunuyor. Pekmezdeki temel karbonhidratlar üzümde olduğu gibi glikoz ve fruktoz.
Pekmez, karbonhidrat, organik asitler, mineral maddeler ve vitaminler açısından zengin bir gıda olup dut, üzüm, keçiboynuzu gibi çeşitli bitkisel kaynaklardan elde edilmektedir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Bal da pekmez de yüksek enerji kaynağı olmasının yanında besleyicilik bakımından pekmez baldan daha üstündür. Vücuda sağladığı özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin olması ve birçok hastalığa karşı koruyucu olması artıları arasındadır.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
- Özellikle kan oranı düşük olan hastalarda dut pekmezi tüketimi önerilir. Dut pekmezinin en önemli özelliği, kan yapıcı olmasıdır.
İçerdiği A , B, B2, B3, D vb. vitaminler dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır. Keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır sorusuna buradan ulaşabilirsiniz. Pekmezin Faydaları Neler? İyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır, mineralleri yoğun olarak içerir.
Pekmez karbonhidrattır.
Çünkü: içerisinde şeker bulunmaktadır.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Pekmez, süper yiyeceklerden biri. Bebeklerin ve çocukların zekâ gelişimini destekliyor. Üstelik de sütteki kalsiyumun tam üç katı kalsiyum değerine sahip. Kemik erimesi ve benzer hastalıklar için alınabilecek en ideal önlemlerden biri.
Pekmez, üzüm suyunun evaporasyonu sonucunda elde edilen ve yaklaşık % 70 suda çözünür kuru madde içeren bir üründür. İçerdiği yüksek şekerden dolayı iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez ülkemizde üretilen en önemli geleneksel gıdalardan birisidir.
PEKMEZ KAN YAPAR MI? Yararları saymakla bitmeyen bir besin olan pekmez, doğru ve düzenli tüketildiği zaman etkili bir kan yapıcıdır. Kan yapıcı özelliği sayesinde anemi (kansızlık) problemi yaşayanlar düzenli olarak pekmez tüketmelidir. Kansızlık tedavisinde pekmezin sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
En sağlıklı ve faydalı, pekmez Keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Mineral bakımından zengin olan bu besinleri şöyle sıralamak mümkündür. Et, yumurta, kabuklu deniz mahsulleri, peynir, patates, sebzeler, bakliyat, süt, peynir, balık, pazı, lahana, brokoli, yeşil sebzeler, yoğurt, yeşillikler gibi besinler içerisinde mineral ve vitaminler bulunmaktadır.
Vitamin çeşitliliği yönünden zengin olan besinler şunlardır: Kırmızı et; karaciğer, dalak, yürek, beyin gibi sakatatlar; balık, ton balığı, havyar, yosun, ıstakoz, karides gibi deniz ürünleri; tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri; süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal besinler.
Vitaminler,mineraller ve su ; DÜZENLEYİCİLER grubuna girer.
Meyveler kaynatma işlemi esnasında besin değerini büyük ölçüde yitirdiğinden, pekmezin etkileri öze kıyasla daha sınırlı bir düzeyde kalıyor. Buna karşılık öz, taze meyvelerden direkt olarak üretilmesi bakımından tüm besin değerlerinin doğal haliyle korunmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri