Günde iki yemek kaşığı kadar pekmez tüketilebilir. Ancak şeker oranının yüksekliği göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bunların yanında görüldüğü üzere bilimsel bilgiler doğrultusunda pekmez besleyicilik bakımından baldan daha üstündür, diyebiliriz.
Bal da pekmez de yüksek enerji kaynağı olmasının yanında besleyicilik bakımından pekmez baldan daha üstündür. Vücuda sağladığı özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin olması ve birçok hastalığa karşı koruyucu olması artıları arasındadır.
Bal, pekmez, reçel, akçaağaç şurubu, sofra şekeri kadar işlenmiş değildir fakat ek şeker grubundan sayılır. Ek şekerler kan şekeri, kan insülini ve enflamatuar ajanları olumsuz etkiler.
Tamamen doğal olması ile şekere sağlıklı bir alternatif olan pekmez, böylece diyet yapan ve şeker tüketmemeye dikkat eden kişiler tarafından da afiyetle yeniyor.
Her fonksiyonel gıda kendi biyoyararlılığını farklı olarak yansıtmaktadır. Dolayısıyla, hem bal hem de pekmez tüketiminin olması gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
İçeriğindeki yüksek kalori nedeniyle aşırı tüketimi kilo alımına ve vücutta yağlanmaya neden olabilmektedir. Demir eksikliği olanlarda pekmez, yoğurtla karıştırılarak yenmemelidir. Eğer tek başına tüketilemiyorsa meyvelerle birlikte tercih edilebilir.
Düşük bir glisemik indekse sahip olduğundan diyabet hastaları için oldukça şifalı olan pekmez, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine ve dengelenmesinde etkili olarak ani bir şekilde artan şeker seviyelerine karşı koruyarak, insülin direncini dengede tutar.
Evde olmayan esmer şekerin çözümü de çok basit. Toz şekere pekmez ilave etmek. Koyu renk esmer şeker için 1 bardağa 2 yemek kaşığı olan pekmez ölçüsü, açık renk esmer şeker için ise 1 bardağa 1 yemek kaşığı şeklindedir. Mutfağınızda tereyağı eksikse kullanabileceğiniz en kolay alternatif sıvı yağ olur.
Sağlık deposu olarak adlandırılan ve uzmanlar tarafından da tavsiye edilen doğal besinin öksürüğe, balgama, enfeksiyonlara ve bilhassa kış aylarında artan mevsim hastalıklarına karşı tam koruma sağladığı vurgulanabilir. Bağışıklığı ciddi anlamda güçlendirmektedir.
Pekmezin kıvamının biraz sıvı olmasının nedeni; eski yöntemlerin aksine HMF oranının yükselmemesi için kapalı ve vakumlu ortamda el değmeden ve yüksek derecelere çıkılmadan üretiliyor olmasıdır. HMF değerinin yüksek olması ısıya bağlı kanserojen madde oluşması demektir. Pekmezde şeker, glikoz, tatlandırıcı kullanılmaz.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Diyet esnasında pekmez tüketimi ise tavsiye edilmez. Tek başına zayıflamaya yardımcı olmayacağı gibi diyette yenildiğinde kilo almanıza neden olabilir.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzu pekmezi, "afrodizyak" özelliğiyle özellikle erkeklerin imdadına yetişiyor.
Dut Pekmezi:
Astım ve bronşit hastalıklarında, soğuğa karşı vücut direncinin arttırılmasında kullanılır. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin ve çocukların zeka ve bedensel gelişimine yardımcı olur.
En sağlıklı ve faydalı, pekmez Keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Tereyağlı pekmez öksürük ve balgam söktürücü denilince akla ilk gelen bitkisel reçetelerdendir.
Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye etmektedirler.
1 su bardağı şeker yerine ne kadar bal
Baldaki tatlılık oranı şekerden daha yüksektir bal içinde %20 su bulunur. Bu yüzden %100 şeker değildir. 1 su bardağı şeker yerine su bardağının 4/3 ü kadar bal kullanmanız yeterlidir.
Bu alternatifler arasında bal, hindistan cevizi şekeri, akçaağaç şurubu, stevia, hurma ve pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunmaktadır. Ayrıca, tahin, kuru meyveler, tarçın, elma püresi ve vanilya özütü de tatlandırıcı olarak kullanılabilecek sağlıklı seçeneklerdir.
Pekmez, yüksek oranda şeker içerdiğinden kilo aldıran besinler arasında yer almaktadır. Düzenli tüketildiğinde kilo yapan üzüm pekmezinin diyette olan kişiler tarafından tüketilmesi tavsiye edilmez.
B12 vitamini açısından zengin olan yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri de tüketilebilir. Bunların yanında kırmızı et, ıspanak, mercimek, nohut, üzüm, kabak, pekmez ve yulaf ezmesi de tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri