Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde ekilen, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileği, ilk ürünlerini vermeye başladı.
Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor. Sapları yerden fazla yüksek olmayıp çiçekleri beyaz olan bitkinin yemişleri önceleri pembe, geliştikçe de koyu bir renk alıyor.
Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır. Çilekler, yoğun C vitamini barındırırlar.
Çileğin kırmızı renkli olduğu bilgisini defalarca kendi gözlerimizle görerek test ettiğimiz için, beyinde bu bilgi artık sabit olarak yer etmiş durumda.
Güney Amerika bölgesinde nadir yetişen beyaz çilek, sağlık açısından birçok rahatsızlığa iyi geliyor. İşte beyaz çileğin faydaları... Hollanda 7 yıllık uğraşın ardından beyaz çilek üretmeye başlamış. Güney Amerikalılar ise beyaz çileği, koku ve tat olarak ananasa benzetiyor.
İlgili 36 soru bulundu
Altın çileğin anayurdu Güney Amerika'dır, yetiştiği bölgeler arasında Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru yer almaktadır.
Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
Amerikalı bilim insanları, balık genini çileğe enjekte ederek mavi çilek ürettiler. Sadece buzlukta muafaza ediliyor. Tadı kırmızı çilekle aynı. Mavi çileğin fiyatı ise normal çileğin yaklaşık 5 ila 10 katı arasında değişiyor.
Amerikalı bilim insanları çileğe balık geni enjekte ederek mavi renkli çilekler yetiştirdiler. Tadı, bildiğimiz çileklerle aynı olan bu mavi çileğin satışıysa kimi yerlerde sonradan yasaklanmış.
Amerikalı bilim adamlarının keşfettiği Mavi Çilek'in tadı, kırmızı çilekle aynıdır fakat buzlukta saklanması gerekir.
Amerikalı bilim insanları, balık genini çileğe enjekte ederek mavi çilek ürettiler. Sadece buzlukta muafaza ediliyor. Tadı kırmızı çilekle aynı. Mavi çileğin fiyatı ise normal çileğin yaklaşık 5 ila 10 katı arasında değişiyor.
Asıl yurdu Güney ve Orta Amerika olan altın çilek, bir tür meyvedir. İnka eriği, kaz üzümü, yer kirazı, pelerinli Bektaşi üzümü gibi isimlerle anılmaktadır. Latince karşılığı ise Physalis bitkisidir.
İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır. Üretim alanı olarak ise Mersin ve Konya ile beraber Bursa da ilk sıralarda yer alır.
Mor altın çilek, diğer adıyla mor tomatillo daha iri meyvelidir. Yeşil varyetelere göre daha şekerli ve tatlı olan mor tür hemen dalından toplayarak tüketebileceğiniz lezzetli bir physalis varyetesidir. Hibrit olmadığından tohumu alınabilir. Meyvesi olgunlaştıkça parlak mor bir renk alır.
Fragaria vesca, yabani çilek ya da dağ çileği, ormanlık veya çalılık alanlarda yetişen meyve.
Kendisine gastrit ya da ülser teşhisi konmuş kişilerin çilek yerken dikkatli olması gerekiyor. Fazla çilek tüketmek hem mide yanmasına hem de şişkinliğe neden olabilir.
Lezzetli bir meyve olan altın çileği çocuklarınız da çok sevecek. Yer Kirazı (Altın Çilek) Adet, yeni yeni keşfedilmekte olan lezzetli meyvelerden biridir. Pürüzsüz, parlak bir yüzeye sahip olan altın çilek turuncu sarı renklerdedir.
Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek yapıda oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır. Albion'un diğer bir özelliği de meyve büyüklüğünün bütün sezon aynı olmasıdır. Bu çeşidin meyve toplamaya da çok elverişli bir yapısı vardır.
Bilinen çilekle aynı genetik yapıya sahiptir. Tadı ve kokusu ananas gibidir. Serada yetiştirilen beyaz çilek olgunlaştıkça yeşilden beyaza döner, tam olgunlukta toz pembe renk alır.
physalis ixocarpa - tomatillo pineapple. Az görünen sarı yer kirazı. Ananas tadında Altın Çilek çeşididir.
fragaria X ananassa - strawberry mignonette. Çilek, arsız, çok yıllık kalıcı bir bitkidir. Bir kez kökü tutundu mu hızla yayılır. Çilek üretirken akılda tutulacak en önemli konu temiz, hastalıksız toprak ve sulamadır.
Tarlada Çilek Yetiştiriciliği
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever.
Çilek otsu fakat çok yıllık bir bitkidir. Modern yetiştiricilikte çilek tesisi yaz dikimi ile 1 yıllık yapılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde bitki başına verimi fazla, erkenci, meyveleri iri, yola dayanıklı sert çeşitler tercih edilmelidir.
Latince de Fragaria Ananassa adı ile anılan çilek, gülgiller ailesine mensuptur. Bahar aylarında beyaz beyaz çiçeklenmeye başlar ve bir ay kadar sonra kırmızı, pembe bazen de beyaz renklerde meyveler vermeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri