Hapishane pembe oda eş ziyareti, mahpusların genellikle resmi nikahlı eşleriyle belirli aralıklarla birkaç saat veya gün boyunca özel bir yerde yalnız kalabilmelerine ve cinsel ilişki kurabilmelerine imkan tanıyan özel bir ziyaret türüdür.
Mahkumların eşleriyle baş başa görüşmelerine imkan tanınması için cezaevlerine 610 adet pembe oda kuruldu.
şartları sağlayan hükümlü veya tutuklulara, en geç üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten yirmi dört saate kadar eşleriyle mahrem görüşme ödülü verilebilir. ilk görüşmenin süresi üç saat olarak belirlenip, duruma göre sonraki görüşmelerde süre kademeli olarak artırılır.
Pandemi sürecinde cezaevlerinde mahkumların eşleriyle özel zaman geçirmeleri uygulamasına son verilmişti. Eski sisteme dönülmesi için ısrarlı talepler üzerine, Adalet Bakanlığı “Pembe Oda” olarak nitelendirilen eşlerle birlikte olmaya imkan tanıyan uygulamayı yakında yeniden başlatıyor.
Halk tabiriyle “pembe oda” olarak bilinen ve hükümlünün, eşiyle cezaevi infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın görüşebilmesi Türk Hukuk Mevzuatına 30 Mart 2013 tarihli “Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklikle girmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Cezaevi Pembe Oda Başvurusu Nasıl Yapılır? Cezaevi pembe oda başvuru süreci oldukça basittir. Hükümlü veya tutuklu, ceza infaz kurumuna vereceği bir dilekçe ile başvuruda bulunabilir. Eşleri ise, Ceza İnfaz Kurumlarının resmi internet sitelerinde bulunan formları doldurarak başvuru yapabilirler.
Cinsel taciz suçu işleyenler öncelikle kapalı cezaevine alınacak, iyi halli oldukları ve diğer suçlarda geçerli olan genel şartları sağladıkları tespit edildikten açık cezaevine geçebileceklerdir. Ancak, diğer cinsel suçlarda aranan koşullu salıverilmeye 3 yıl kalma şartı cinsel taciz suçunda aranmayacaktır.
Öyle ki; Pembe Oda (Eş Görüşmesi Ödülü) uygulamasının da bulunduğu yönetmeliğin ismi Hükümlü Ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik'tir. 2013 yılından bu yana ise ülkemizde uygulanmaktadır.
ADALET Bakanlığı'nın hazırladığı yeni "Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler, yatılan yerlerde, atölyelerde, yemekhanelerde ve eğitim kurumlarında sigara içemeyecek.
Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile görüntülü görüşmelerine olanak tanındığını ancak bu hizmet için 200 TL ücret alındığını belirtti.
Adli para cezası ödenmediği takdirde günlüğü 100 TL'den hapse çevrilecek, mahkum çevrilen hapis cezasının 2/5'sini cezaevinde infaz ediecektir. Kişi hapiste geçirilen belli bir süre sonunda adli para cezasını ödemek isterse, kalan hapis cezası yine günlüğü 100 TL'den paraya çevrilerek ödenecektir.
Cezaevi tarifesi: 1 günlük hapis cezası 20 lira.
Yasalara göre yalnızca ağırlaştırılmış müebbet almış, 'terör örgütü yöneticiliği' ile yargılanan ya da disiplin cezası alanlara getirilen tek kişilik hücre cezasının, pek çok cezaevinde keyfi olarak uygulandığı iddia ediliyor.
Hükümlü şahıslardan yiyecek bedeli alınmasının kanuni dayanağı 2548 sayılı Kanunun 2. maddesi olup maddenin ilk fıkrası “Her mahkûm cezaevinde bulunduğu müddetçe yiyecek bedelini ödemeğe mecburdur.” şeklindedir.
O yüzden valizinizi titizlikle hazırlayın. Cezaevine gönderilecek kıyafet ve iç çamaşırlarının lacivert ve yeşil (özellikle haki) renklerde olmaması gerekir. Bazı cezaevlerine bermuda pantolon, şort, kırmızı renkteki giysi ve iç çamaşırı da alınmamaktadır. Şalvar ve deri eşyalar da alınmamaktadır.
Yeni Ceza İnfaz Kanunu ile birlikte, infaz biçimine bir dizi yenilik geliyor. Tutuklular, internet ve televizyon gibi iletişim araçlarını kullanabilecek, ibadetlerini de serbestçe yapabilecek.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
Hakkındaki soruşturma veya kovuşturma devam etmekle birlikte, kaçma veya delilleri karatma şüphesi gibi nedenlerle tutukevine konularak hürriyeti kısıtlanan kişiye “tutuklu” denir. Tutukluluk, soruşturma aşamasında şüpheli veya kovuşturma aşamasında sanık hakkında uygulanan geçici bir tedbirdir.
Hükümlü veya Tutuklunun ismini bildirdiği üç kişi görüş yapabilmeleri için; Kimlik belgelerini yanlarında getirmek zorundadırlar. İdari İzinli ve Resmi Tatil günlerine denk gelen tarihlerde Adalet Bakanlığının yazısı dikkate alınır.
Çocuklar için herhangi bir kısıtlama yok.
22-Açık cezaevinde bulunan hükümlülerin 3 ayda bir kullandıkları izin hakkı 3 günden 7 güne çıkarılmıştır.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine girdi çıktı yapmak denilmektedir. Girdi çıktı, alınan cezanın miktarına göre belirli sürenin altında ve üstünde kalan cezalar açık veya kapalı ceza evine gitmeyi gerektirir.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Görüşmeler, tutanak ile belgelenir ve tutanaklar özel bir dosyada saklanır. (4) Hükümlüler açık ve kapalı ceza infaz kurumlarında, çocuk eğitimevlerinde araç telefonu, telsiz telefon veya cep telefonu ve benzeri iletişim araçlarını bulunduramaz ve kullanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri