Pembe beyaz kabuklu, acı, kışa da dayanıklı olan sarmısak ihracata elverişlidir. Orta Kuzey Anadolu'da, özellikle Kastamonu'da çok üretilir. iç ve dış piyasada en fazla aranan bir türdür.
Sarımsak ülkemizde en iyi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsak aşırı bir şekilde yağış alan bölgelerde hızlı bir şekilde büyür. Nemli ve humuslu toprağı olduğundan dolayı sarımsak bu topraklarda daha kolay ve iyi yetişir. Özellikle taze sarımsak bu bölgeler de daha iyi ve daha fazla yetişir.
Kastamonu Taşköprü ilçesinde dünyaca ünlü sarımsağın en iyi yetiştiricisi ile en güzeli seçildi.
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya bölgesi, son yıllarda susuz tarlalarda yetişen sarımsağı ile de anılmaya başladı.
Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90'nına yakınını Taşköprü İlçesi üretmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Ekilen sarımsağın tohumu tamamen yerli ve milli olan, köylülerin ata mirası diye tabir ettikleri tohumlardandır. Susuz olarak yetiştirilen sarımsaklar bu nedenle farklı bir tat ve aromaya sahiptir.
Ülkemizde Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak en kaliteli sarımsak türlerinden biridir. Siyah sarımsak üretiminde özellikle Taşköprü sarımsağı kullanılmaktadır. Siyah sarımsak, beyaz sarımsağa ısıl işlem uygulanarak üretilir.
Kastamonu Taşköprü'de bulunan siyah sarımsak, Çin ve Kore'de 'uzun yaşam kaynağı' olarak nitelendiriliyor. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan siyah sarımsak, beyaz sarımsağın kurutulmasıyla elde edilir.
Siyah sarımsak ise bildiğimiz sarımsağın 60-90°C aralığında, 60 güne kadar bekletilerek fermente edilmesiyle elde edilir. Sarımsakta bulunan Allisin, bu fermantasyon esnasında sadece siyah sarımsakta bulunan S-Allilsistein maddesine dönüşür.
Orta Asya'ya ve İran'ın kuzeydoğusuna özgüdür ancak birkaç bin yıllık insan tüketimi ve kullanımı geçmişi sebebiyle dünya çapında yaygın bir baharattır. Sarımsak, Antik Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi ve hem gıda aroması hem de geleneksel ilaç olarak kullanılmıştı.
Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Onları dolapta koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor. İlk görünüşte çok güzel olsa da çok hızlı çabuk çürüyor.
Ülkemizin sarımsak üretimi yaklaşık 110.000 ton olup, bunun yaklaşık 26.673 tonu Kastamonu ilinde üretilmekte ve bu üretim ülke üretiminin % 23-25'ine tekabül etmektedir.
Yerli sarımsaktır. Çin tohumu degildir. yayla sarımsagıdır. Kabugundaki yer yer mor renkten dolayı mor sarımsak olarakta bilinir.
Taşköprü Sarımsağı'nın baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır.
Şifalı olan Yabani sarımsak diğer adıyla Ramsons Türkiye ve Rusya'da popüler bir bitkidir. Ülkemizde genel olarak Adana ve Tunceli yörelerinde Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygınlıkla görülür. Bitki gölgeli ve nemli bölgeyi sever, çalılıklarda ve orman alanlarında yetişir.
Dünya'da 700'e yakın türü bulunan sarımsağın; Türkiye'de ise 170' e yakın türü bulunur. Ülkemizde bulunan en yaygın sarımsak çeşitleri ise; Taşköprü Sarımsağı, Balıkesir Sarımsağı, Kara Sarımsak, İspanyol Sarımsağı ve Edirne Sarımsağı olarak ifade edilebilir.
Siyah Sarımsak MürdükSiyah sarımsak, tek diş mürdük sarımsak başlarına Maillard Reaksiyonu uygulanarak elde edilmekte ve haftalarca değişken seviyelerde ısı ayrıca da neme maruz bırakılmaktadır. Özenle hazırlanan bu ortamda reaksiyonun tamamlanması beklenmekte ve bu sürecin sonunda sarımsak bu rengine dönmektedir.
Siyah sarımsak normal sarımsaktan 2 kat daha fazla antioksidan içerir. Bu sayede kronik hastalıklar, dolaşım sistemi hastalıkları, romatoid arterit ve Alzheimer'a karşı oldukça etkilidir. Damar sertliğine karşı tedavi edicidir. Kalp ve damar sağlığını korur.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Siyah sarımsak, tamamen doğal bir besin kaynağıdır.
Taşköprü sarımsağı ile ünlü Kastamonu'da siyah sarımsak da üretilmeye başlandı. Yurt dışında oldukça yaygın olan ancak Türkiye'de pek bilinmeyen siyah sarımsağı Güney Kore gezisi sırasında gören Halit Cebeci, bu alanda yatırım yapmaya karar verdi.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız.
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
Sarımsağa gereğinden fazla su vermek bitkiyi direkt olarak çürütmektedir. Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz. Ayrıca sarımsağı soğuk havalarda sulamamaya da dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri