Penceresiz bir oda, doğal ışık olmadan da aydınlatılabilir. Oda içinde yapılacak optimal bir aydınlatma çekici ve etkileyici bir giyinme odasına sahip olmanızı sağlayacaktır.
Metal parlak bir şifonyer, dolap ya da koltuk takımı kolları odanın daha geniş ve aydınlık görünmesine yardımcı olur. Penceresi olmayan bir oda için parlak yüzeyler, kristaller, cam öğeler odanın daha ışıltılı görünmesine yardımcı olur.
Penceresi olmayan alanların doğal yollarla havalandırılması genel olarak mümkün olmuyor. Mağazaların içine konumlandırılabilecek hava temizleme cihazları ile hem mikroplar yok edilebilir hem de oksijen sağlanır.
Penceresiz oda, gün ışığı almayan evlerde yaşamak durumunda kaldığımızda yapmamız gereken küçük dokunuşlar ile yaşadığımız yeri muhteşem yaşam alanlarına çevirmektir. Penceresiz havalandırma sistemleri kullanarak penceresi olmayan mutfak, yatak odası ve oturma odası gibi tüm yaşam alanlarını havalandırabilirsiniz.
Pencere olmayan odanızda metalik çerçeveler, vazolar ya da şamdanları bir arada dekore edebilirsiniz. Yoğun ışık yansıtan krsital avizeleri de güneş ışığı almayan odanızda kullanabilirsiniz. Pencere olmayan odanızın dekorasyonunda kabarık kanepeler, ağır oymalı ahşap malzemeler ve gereksiz süslemelerden kaçınmalısınız.
İlgili 41 soru bulundu
Gün ışığı almayan ve iyi bir şekilde aydınlatılmamış, karanlık bir alan, güvenliğinizi de tehdit edebilir. Çünkü aydınlatmaya gereken özeni göstermemek, ev kazalarının yaşanma ihtimalini artırabilir.
Bu konuda yapılan en büyük hatalardan biri de pencerenin kullanılmayan alanda konumlanması ve mutfak tezgah ve dolaplarının penceresiz duvarlara yerleşmesi oluyor. Oysa tezgah alanı ne kadar ışık alırsa sizin için o kadar ferah ve pratik bir mutfak meydana çıkacaktır.
Yatak odanızda ayna bulundurmayın!
Çünkü “yin” (sakin, durgun) olması gereken bir yatak odasında aynalar ortama “yang” (canlı, aktif) enerji sağlarlar. Bunun sonucunda da delik deşik bir uyku hali, huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar. Chi'yi hareket ettirip canlandırır.
Yatak odasında ayna bulundurmak, birçok kişi için pratik bir çözüm olsa da minimal boyutlu aynalar haricinde tercih edilmesi önerilmez. Özellikle yatak hizasında aynaların konumlandırılmaması tavsiye edilir. İyi enerji noktasında, yatak odasında bulundurulan aynaların kişileri olumsuz etkilediği bilinmektedir.
Pencere önünde yatak, genelde tercih edilmeyen bir kullanım şeklidir. Yatak odası planlamalarında yatakların pencere, kiriş gibi engellere sahip duvarlarda konumlanmamaları önerilmektedir. Bu durumun nedeni olarak ise yatağın yatak odasında odak noktası olması gerektiği belirtilmektedir.
Kapalı ve havasız bir ortamda kalınca muhtemelen başınız ağrır. Çünkü beynin iyi çalışması için oksijen gerekiyor. Temiz havanın azaldığı bir ortamda yatıyorsanız, beyniniz verimli şekilde oksijen alamaz.
"Sabah evi havalandırmazsak radon gazına maruz kalabiliriz"
Dr. Duran Tok, radon gazıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Akciğer kanserinin sigaradan sonra en önemli nedenlerinden biri radon gazıdır. Radon gazı sabaha kadar evlerde bir miktar birikir.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Araz, kış günlerinde evlerin havalandırılması uyarısında bulunarak, ''Isı kaybı olmaması için kışın evler havalandırılamıyor.
Renk sıcaklığını doğru seçin
Yatak odasında 2700K ya da 3000K renk sıcaklığına sahip ampuller kullanın. Bunlar daha çok sarı ışık ya da sıcak renk diye satılırlar. Dinlendirici bir etkiye sahiptirler ve yatak odaları için uygundur.
Karanlık Oda ise renksiz ve şekilsizdir. Bu sebeple beyin karanlık odada görsel girdileri almak için ekstra bir çabaya girer. Beynin odaklanarak bir çaba içerine girmesi otomatik olarak olur. Retinaya yeteri kadar ışık düşmediğinden dolayı görüntüler Occipital bölgesine aktarılamaz.
Yatağı Doğru Konumlandırın
Tüm odayı görebileceğiniz bir konum seçmeli, arkanızın pencere ya da kapıya dönük olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu uyku sırasında 'tehdit edilme' hissini ortadan kaldıracak. İnanışa göre yatağınızın ayak ucunun kapı ile aynı hizada olması da kötü enerji yayıyor.
Asılmaları için en uygun duvar doğu ve güneydoğu duvarlarıdır. Ahşap çerçeveler ayrıca güney duvarına da uygundur. Dalgalı şekilli çerçevesi olan aynalar mekanda su elementini temsil ederler. Metalik veya siyah çerçeve içinde kuzey duvarını süsleyebilirler.
Kırmızı, sarı, turuncu ve kan akışınızın hızlanmasına neden olan diğer canlı renkleri yatak odanızdan uzak tutmalısınız. Yatak odanızda kahverengi tonları tercih etmek sakin ve dingin bir uyku için yeterli olacaktır. Yatak odasında televizyon ve modemin bulunması, gece boyu radyasyona maruz kalmanıza neden olur.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur! Kim bunun yasak olduğunu söylüyorsa, delil getirmesi gerekir!
Yatak nereye yerleştirilmeli, sorusuna iç mimarların cevabı genelde kapının karşısındaki duvar veya odadaki en uzun duvar şeklinde olmaktadır. Cevabın bu şekilde olmasının nedeni yatağın yatak odasının odak noktası olmasıdır.
Metal işlemeli aynaya ne dersiniz
Çok sade, açık renklerin hakim olduğu bir banyoda birazcık şatafatlı bir görünüm istiyorsunuz ama abartıya da kaçmak istemiyorsunuz. Bunun için faydalanabileceğiniz şey banyodaki ayna olabilir.
“Mutfakta ayna olur mu?” demeyin. Neden olmasın? Üstelik aynalar sadece dekoratif bir hava katmakla kalmaz, aynı zamanda mutfağınızı da olduğundan daha geniş gösterir. Mutfak dolaplarınız ile tezgahınız arasındaki alan, aynalarınızı yerleştirmeniz için idealdir.
Küçük evler için ideal
Son olarak açık mutfağın aslında salonla mutfak arasındaki koridor ya da geçiş alanını da evin aktif kullanım bölgesine sokarak yer tasarrufu sağladığını da unutmamak gerekiyor. Bu yüzden de özellikle metrekare alanı küçük evlerde açık mutfak tasarımları oldukça kullanışlı diyebiliriz.
Kapalı mutfak olrak tanımladığımız mutfaklar, aslında klasik, mimari olarak diğer odalardan bağımsız bir oda olarak tasarlanmış mutfaklardır. Tamamen kendine ait bir alanın içinde tek bir işleve odaklanan ya da zaman zaman hem mutfak hem de yemek odası olarak kullanılan mutfak planlarına kapalı mutfak diyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri