4.adım: zeytinin suyunu bu şekilde acısı çıkana kadar değiştirmeniz gerekir. 10 günün sonunda acısı muhtemelen çıkacaktır.
Bu işlem genelde iki gün sürer sonra bir tane zeytin yiyelim yenecek kıvama gelince artık suyunu değişmeyelim ve zerine bozulmasın diye bir yemek kaşığı limon tuzu ve bir yemek kaşığı tuz atalım. Kahvaltı kasemize koyarken zeytinyağı nar ekşisi ve pul biberle tatlandıralım.
Zeytinlerin Acısını Çıkarma
20. günde acısı tamamen geçmişti. 10. günden itibaren her gün tadına bakarak acılığının geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer zeytinlerinizi hemen salamura yapmayacaksanız suyunu değiştirmeden, ilk eklediğiniz suda, kendi acısının koruyuculuğu sayesinde aylarca saklayabilirsiniz.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
1- Yeşil zeytinler sert bir zemine konup su bardağı altıyla zeytinin üzerine vurarak kırma işlemi yapılır. 2- Kavanoza konulan zeytinin üzerine eklenen su her gün değiştirilir. 3- Sürekli tatlı su ile değiştirmek, zeytinin acısını atmasını ve kısa sürede yeşil zeytinin tatlanmasını sağlar.
İlgili 25 soru bulundu
Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır. Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır.
Limon Suyu Ekleyin:
Zeytinin üzerine birkaç damla limon suyu ekleyin ve karıştırın. Limon suyu, zeytinin acısını azaltacak ve zeytinin daha taze bir tat almasını sağlayacaktır.
Çatallanan zeytinleri şeffaf bidonlara bırakalım. Üzerine üç yemek kaşığı iri tuz bırakıp ağzını kapatın ve ister yere ister masanın üzerine bırakıp günde en az üç dört kere ya sallayın yada yerde yuvarlayıp bırakın. En az 0n gün bu şekilde başka işlem yapmadan yuvarlamaya devam edin.
Peki fazla tuzlu olarak satın aldığımız siyah (sele) zeytinin tuzluluğunu nasıl giderebilirsiniz? Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek.
Zeytin kurma iki aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle zeytinleri taşla kırıp bidona doldurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 1 hafta her gün suyunu değistirin. 1 hafta sonra tadına bakılır.
- Pamuk yağını zeytinyağına ilave ediniz. Zeytinyağı asidinin değeri yüksekse belirli olan miktarda pamuk yağı ilave ediniz. Çünkü pamuk yağı içinde asidin zerresi yoktur. Bu nedenle eğer pamuk yağı eklerseniz zeytinyağının asidini düşürebilirsiniz.
Zeytin ne kadar zamanda olur? On - on beş gün kadar sonra zeytinlerdeki acılık gitmiş, renkleri sararmış ve yenilebilir kıvama gelmiş olacaktır.
Çizilerek yapılan yeşil zeytinlerin olgunlaşma süresi 2 – 3 hafta olurken, çizmeden kırmadan yapılan yeşil zeytinlerin acısının çıkması ve olgunlaşması ise 6 -7 haftayı bulabiliyor. Yeşil zeytin yapma tarifini doğru uygulayanlar, olgunlaşma sonrası lezzetli yeşil zeytine sahip olacaktır.
Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır. Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır.
Salamura zeytini yapım aşamasında tuz ve genellikle limon ile tatlandırılır. Ancak servis esnasında limon dilimleri ve zeytinyağı ile birlikte sunabilirsiniz.
Suda yarım saat bekletilir. Suyu süzülen zeytinler, kavanozlara doldurulur. Üstü temiz soğuk suyla doldurulur ve ağzı kapatılır. 3 gün boyunca suyu değiştirilmez. 5 litrelik su şişesi ya da cam kavanoz kullanabilirsiniz. 3. gün suyu dökülür ve günde bir kere su değiştirilme işlemi yapılır.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Zeytinleri hazırladığınız günden 3 ay sonra aynı gün zeytinleriniz yenmek için hazır. . Bu bizim damak tadımıza uygun süre siz 1,5 – 2 ay sonra da tadını beğenirseniz yiyebilirsiniz.
Zeytine acılık veren madde bileşiminde bulunan oleuropeindir. Oleuropein, glikozid yapıda bir polisakkarittir ve meyvenin ham döneminde fazla miktarda bulunurken olgunlaşmanın ilerlemesiyle azalmaktadır.
Zeytin siyah sofralık şekilde tüketilecek ise zeytin bir miktar karardığında, kararmanın dış kabuktan zeytin etine geçmekte olduğu zaman zeytin olgunlaşmış demektir. Zeytin yağı çıkarılacak ise zeytin siyah ve yumuşak olduğu zaman (elle sıkıldığında çekirdeği çıkacak şekilde yumuşak) olduğu zaman olgunlaşmış demektir.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri