Standartlara uygun yapılan perde betonun yaklaşık 100 yıllık ömrünün olduğunu aktaran Avcı, "Demirinden, çimentosundan çalınmazsa perde betona ortalama 100 senelik bir ömür biçiliyor.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Perde Beton Depreme Karşı Binayı Nasıl Korur? Bir yapıda depremin şiddetini kolonlar minimuma indirir. Kolonlar, perde beton duvarlara kıyasla çok hassas oldukları için kolay hasar alır. Bu sebeple depremlerde yatay kuvveti kesmek için perde beton kullanılmalıdır.
Perde duvarlar betonarme yapılarda kiriş ve kolonla benzer taşıyıcı nitelikleri taşır ve betondan yapılır. Öncelikle kırılacak duvarın taşıyıcı nitelikte olmaması zorunludur. Binanın taşıyıcı elemanlarına zarar vermek istemezsiniz, aksi takdirde yapı çökebilir, ileride problem çıkaracak çatlamalar gerçekleşebilir.
Depreme karşı sigorta: Betonarme perde duvarlar. Betonarme perde duvarlar; eni kalınlığından en az 6 kat fazla olan taşıyıcı elemanlardır.
İlgili 29 soru bulundu
Bu çatlaklar, 10 cm 'ye erişen derinlikte ve birkaç cm 'den başlayarak, 2 m'ye varan uzunluklar olabilir. Derin ve uzun çatlaklar betonun mukavemeti ve dayanıklılığı açısından son derece zararlı olabilir. Taze beton çatlaklarının en önemli iki nedeni olarak oturma farklılıkları ve plastik rötre (büzülme) sayılabilir.
Kum, çakıl, çimento ve su karışımı olan beton, kullanıldıktan bir müddet sonra sertleşen bir yapı malzemesidir. Yani yapı olarak su geçirmeye müsaittir. Günümüzde su geçirmez betonlar olsa da, inşaat sektöründe kullanılan beton çeşidi su geçirir yapıdadır.
Perde beton yapıların pencere açıklıkları için de özel olarak boşluklar bırakılır. Pencere kesme işlemi yapılacaksa, öncelikle pencere boyutuna uygun bir boşluk açılır. Daha sonra, özel bir testere kullanarak kesme işlemi yapılır.
Yıkım yapılacak binalarda iş makinesinin yanaşamadığı alanlardaki beton blokların kaldırılmasını sağlar. Kesilecek alan dışındaki beton alanda zarar vermeden kesme işlemi gerçekleştirilebilir. Bitişik yapılarda, kesim alanı dışındaki yapıya zarar vermez. Kesme işlemini pürüzsüz ve düzgün bir yüzey oluşturarak yapar.
Bu yazıda çelik çaprazlar, beton perde duvara bir alternatif olarak sunulmaktadır. Çelik çaprazlar hem hafif hem de daha ekonomik olabilmektedir. Betonarme ile uğraşan mühendisler nedense çeliği beton içinde rahatlıkla kullanırken beton dışında kullanımını yadırgarlar.
Çatlamanın Temel Nedeni
Beton sünek bir malzeme değildir; çekme gerilmelerine maruz kaldığında esnemez. Çekme gerilmeleri betonun çekme kapasitesini (basınç dayanımının yaklaşık %10'u) aştığında beton çatlar.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Perde duvarın sağlam olması içindeki donatının sağlıklı olmasına bağlıdır. Beton içindeki demir paspayı aracılığı ile hava teması kesildiği için paslanmadan uzun yıllar dayanım sağlayabilir. Bu nedenle yan duvarlar inşa edilirken perde paspayı kullanımı çok önemlidir.
Yapılardaki bütün duvarlar deprem yükleri karşı- sında “perde duvar” dır ve bütün perde duvarlar gibi taşıma güçlerine ulaşana kadar yatay yük taşır- lar. Yatay yük taşımayacağı varsayılan duvarlar da “perde duvar”dır.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1/16'sından az olamaz. Perde kalınlığı 200 mm'den küçük olamaz.
Su ile Kür Yapılması
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır. Hepsi taşıma güçlerine ulaşana kadar yatay yük taşırlar. Yatay yük taşımayacağı varsayılan duvarlar da “perde duvar”dır. Betonarme çerçeveli yapılarda kolonlar arasındaki tuğla dolgu duvarların sınırlı da olsa yatay yük taşıma gücü vardır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır.
Perde beton kesme işlemi profesyonel makineler ve bıçaklarla gerçekleştirilmesi gerekir. Beton kesme işlemi sırasında uzman ve deneyimli personel tarafından yapılmalı ve beton kesim işlemleri öncesinde keşifler yapılarak kesim yöntemi tam olarak belirlenmesi gerekir.
Perde beton, kirişlerden aldığı yükü temele ileten bir yapı elemanıdır. Çoğumuzun bildiği gibi kolonlar da yükü temele aktarırlar. Ancak kolon, binanın düşey yükünü taşırken perde beton duvar ise deprem, rüzgar gibi binanın maruz kaldığı yatay yükü taşır.
Yüksek yapılarda kesinlikle perde duvar kullanılmalıdır. Eğilme rijitlikleri ve kesme alanları fazla olduğu için yapıya ekstra dayanım kazandırırlar. Deprem anında kolon ve kiriş gibi diğer taşıyıcı elemanlarda görülebilecek hasarı en aza indirir.
Doğru bir su yalıtımı için kristalleşme, kılcal boşluk doldurulana kadar betonun içinde büyümelidir. Beton, BAUMERK Kristal Beton Katkı Maddelerinin oluşturduğu bu kimyasal süreç ile aşırı hidrostatik basınca karşı kalıcı olarak su geçirmez hale gelir.
En iyi su yalıtım malzemesi hangisidir denildiğinde ilk akla gelen geleneksel yalıtım malzemelerine alternatif olması ve uygulamasının kolay olması ile tercih sebebi olan PERMODUR olacaktır. Bir diğer önemli ayrıntı PERMODUR ince, sıvı karakteri sayesinde geleneksel yalıtım malzemeleri ile birlikte kullanılabilir.
Betondan su sızmasını engellemek için, toprak kaldırılıp betona yalıtım yapılmalıdır. Aksi durumda su sızmasını engellemek kolay olmayacaktır. Bodrum katlarda duvardan su sızması yine topraktan kaynaklanır. Özellikle yağmurlu havalarda, toprak suya doyar ve betona sızdırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri