Beton kuruma büzülmesinden ve/veya ısıl değişkenlikten dolayı oluşan duvar kısalması, duvar köşeleri, kesişen duvarlar ve tij delikleri gibi düzensizliklerle birleştiğinde dikey çatlakların oluşmasına neden olur (bk. şekil 1).
Termal büzülme çatlakları, kalın beton perde ve döşemelerde aşırı ısı oluşumu ve sıcaklık farkları gibi temel nedenlerle oluşan çatlaklardır. Bu tip çatlaklar köprü ayakları, istinat duvarları ve barajlarda yaygın olarak görülürler.
Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
"Çok önemli taşıyıcı görevini görür"
Perde betonun temelden sonra kullanılan ve binayı ayakta tutmak için yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, "Depreme dayanıklıdır. İnşaatlardaki pere betonların sonradan kırılmaması lazım. Çünkü binada çok önemli taşıyıcı görevini görür.
Perde duvar delme çeşitli cihazlarla mümkündür. En uygun yöntem belirlenerek, fiyat saptanması gerçekleştirilmektedir. Binanın proje yapılandırılması göz önüne alınarak, gerekli cihazların temini sağlanmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Perde Beton Kesimi Uygulaması
Beton duvarların veya blokların düzgün ve pürüzsüz bir şekilde kesilmesi gerektiğinde perde beton kesimi yöntemi pratik ve tasarruflu bir yöntemdir. Perde beton kesme makinesi, kesilecek betonun boyutuna göre perde bıçaklarla kullanılır.
Perde beton, kirişlerden aldığı yükü temele ileten bir yapı elemanıdır. Çoğumuzun bildiği gibi kolonlar da yükü temele aktarırlar. Ancak kolon, binanın düşey yükünü taşırken perde beton duvar ise deprem, rüzgar gibi binanın maruz kaldığı yatay yükü taşır.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Ama sıvayı kazıdınız ve bir baktınız ki çatlak devam etmiyor. Öyleyse bu sadece sıva çatlağıdır. Sıva çatlaklarında dikkat etmeniz gereken unsur sıva çatlağının genişliğidir. Eğer çatlak genişliği 1,5 mm'yi geçiyorsa tehlike işareti olabilir.
Duvar çatlakları oluşmasında zeminin yapısına bağlı olarak temel oturmaları, depremin şiddetine bağlı deprem titreşimleri, yapının içinden veya dışardan gelebilecek çevresel yapay titreşimler, yapı elemanlarında oluşan aşırı sehim olmak üzere 4 ana faktör etkendir.
Binadaki çatlaklar takip edilmeli
Kolonlardaki, perdelerdeki, kirişlerdeki çatlaklar 4-5 milimetrenin altındaysa takibi gerekir. Bir sonraki depremde bu çatlaklar açılıyor, 8-9 milimetreye 1 santimetreye çıkıyorsa mutlaka önlem alınması gerekir.
Bu geliştirilen yapı malzemelerinden birisi de perde betondur. Yüksek yapılarda kullanılan ve taşıyıcı görevi gören, betonarme ile donatılmış perde beton, deprem yönetmeliğine göre her binada olması gereken bir yapı malzemesidir.
Kolon Çatlağı Oluşumu
Eğer duvarlarda ya da taşıyıcı kolonlarda dikey yönde ilerleyen çatlaklar tespit edilirse, bu bir tehlike belirtisidir ve binanın tahliye edilmesi gerekmektedir.
Perde duvarlar betonarme yapılarda kiriş ve kolonla benzer taşıyıcı nitelikleri taşır ve betondan yapılır. Öncelikle kırılacak duvarın taşıyıcı nitelikte olmaması zorunludur. Binanın taşıyıcı elemanlarına zarar vermek istemezsiniz, aksi takdirde yapı çökebilir, ileride problem çıkaracak çatlamalar gerçekleşebilir.
Perde duvarlar, plandaki kalınlıkları boylarına göre oldukça büyük olan düşey taşıyıcı elemanlar olup görevleri döşemelerden ve kirişlerden aldıkları yatay ve düşey yükleri zemine aktarmak ve özellikle deprem ve rüzgar gibi yanal yükler etkisinde yapıların yatay ötelenmesini sınırlamaktır.
Çok katlı yapıların depreme dayanımının düşük olmasının nedenlerinden biri tepe deplasmanın büyük olmasındandır. Perdeler, deprem yönündeki rijitliklerinin kolonlara göre oldukça büyük olmasından dolayı, yapının deprem esnasındaki deplasmanını engellediği için yapının hasar görmesini önlemektedir.
Binanın yan yüzeyine aldığı yükleri taban aktarmakla görevli olan perde duvarların içinde bulunan demirler, paspayı elemanları türlerinden olan perde paspayı ile paslanmadan uzun yıllar binanın ayakta kalmasına yardımcı olur.
Perde betonu olan, alternatif taşıyıcılı olarak tasarlanmış büyük yapılarda üst katlara yakın numune de alınır, bazen proje gereği delinebilir de. Ama 30x30 kesitli 70'lerde yapılmış kolonlar delinirse taşıyıcı zarar görür.
Kalınlıkları en az 25 cm'dir. Perde duvarların boyuna ve enine donatıları bağlanırken aralarında en az 25 cm boşluk bırakılması gerekir. Yapıya etki eden rüzgar ve deprem yüklerini karşılar. Binanın depreme daha dayanıklı olması için donatı bağlanırken mutlaka çiroz da atılmalıdır.
Atımtay (2001), 1-20 arası kat adetine sahip yapılarda bulunması gereken perde duvar oranını kat adetine bağlı olarak belirlenmiş olup bu oranı 1 katlı yapıda %0.13, 20 katlı yapıda ise %2.5 olarak tespit etmiştir.
Hidrolik Çekmeden Oluşan Çatlamalar
Açık havada bırakılan beton, genellikle sertleşme sürecinde büzüşür. Bu büzüşme betonun içerisindeki havanın buharlaşması sonucu meydana gelir. Çatlama, büzüşme kuvvetinin betonun dayanıklılık kuvvetinden büyük olması durumunda gerçekleşir.
yapımı 1997 den itibaren yasalarca zorunlu kılınmıştır. bu dayanıklı duvarlara sahip olmayan yapılar 1999 depremindeki buyuk can kaybının sorumlusudur. perde duvarlar odaları birbirinden ayırmakla gorevli diğer duvarlardan farkedilir şekilde kalındır.
Perde duvar binanın taşıyıcı duvarlarından biridir ve içinde demir de vardır. Bu duvara pencere açmak binanın statiğine kesinlikle zarar verir ve mukavemetini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri