Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır. Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir. Ancak sigara içilen ya da kaloriferli, sobalı evlerde bu sayı artar. Çamaşır makinesinin yıkama programı muhakkak narin yıkama fonksiyonuna ayarlanmalıdır. Çamaşır makinesinin devir sayısı azaltılmalı ve sıktırma işlemi kısa bir süre yaptırılmalıdır.
Leke tutmaz özellikte üretilen stor perdeleri ortalama ömrü kullanıma bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 5 yıldır. İyi bir kullanımda rutubetsiz alanlarda bu süre, 7-8 seneye kadar çıkabilir. Evlerde ve ofislerde çokça tercih edilen stor perdelerin, oldukça geniş bir renk yelpazesi vardır.
Perde Temizliği Genelde açık renklerde olan tül perdelerin temizliği ve kırışmadan yıkamak çok önemlidir. Tül perdeler normalde yılda 4 kez yıkanmalıdır. Ancak sigara içiliyor, soba yanıyor ve kaloriferlere yakınsa bu yıkama 5 ya da 6'ya çıkarılabilir.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir.
Tül perdelerin zarar görmemesi için mutlaka hassas yıkama programının en düşük sıcaklık derecesi tercih edilmelidir. Bununla birlikte tüllerin kırışmaması ve zarar görmemesi için tül perdeler doğal olarak kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. Böylece tül perdeler yıkama ve kuruma sırasında zarar görmeyecektir.
Tül perde yıkama aralığı normal şartlarda yılda 2 kere olarak değerlendirilir. Özellikle yaz mevsimine girerken yapılan yaz temizliklerinde ve kış mevsimine girerken yapılan kış temizliklerinde yıkamak yeterli olacaktır. Ama bazı durumlarda perdelerin daha sık yıkanması gerekebilir.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
Perdelerinizi beyazlatmak için mutfaklarınızda bulunan toz şekerden faydalanabilirsiniz. Çamaşır makinesine koyduğunuz perdenizin üzerine 2 tatlı kaşığı kadar toz şeker ekleyin ve makinenizi çalıştırın. Yıkanan perdelerinizi makineden çıkardığınızda bembeyaz olduklarını göreceksiniz.
Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir. Perdeler bil suda çok daha iyi yıkanacaktır. Perdeler bembeyaz ise bir iki damla çamaşır suyu eklenebilir, ama perdeler renkli ise (bej, ekru, krem de dahil) kesinlikle çamaşır suyu konmamalı.
Kaya Tuzu: Tek bir perde için yaklaşık olarak 4 yemek kaşığı kaya tuzunu bir leğene hazırlayacağınız suya atın. Sonrasında perdeleri veya tülleride bu suya koyun ve bir gece boyunca kaya tuzlu suda bekletin. Sabah perdelerinizi her zaman yıkadığınız şekilde çamaşır makinasında deterjanla yıkayabilirsiniz.
Güneş ışığı ve yüksek derecede yıkama haricinde tül perdelerin yırtılmasına sebebi olan etkenler: sigara izi, ütü ile yakmak ve tül perdenin yapıldığı malzeme de yırtılmanın sebeplerindendir.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Makinenin deterjan haznesine 1 çay bardağı sirke konulmak suretiyle yıkanması yöntemidir. En iyi beyazlatma yöntemlerinden biri de makine haznesine kaya tuzu eklemek ve sonra yıkamak olarak kullanılan yöntem olmaktadır.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Toz Şeker ile Temizleme
Perdeleri çamaşır makinasına yerleştirin ve üstüne 3 adet küp şeker koyun. Küp şekeriniz yoksa 2 yemek kaşık toz şeker serpiştirebilirsiniz. Daha sonra makinayı bildiğiniz şekilde çalıştırın. Makinanızdan kar gibi beyaz perdelerin çıktığını görebilirsiniz.
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
SODADA BEKLETİN, FARKI GÖRECEKSİNİZ!
Ama kar beyaz perdeler için çok etkili. Bir gün önceden perdelerinizi bir kovaya koyun. Üzerini geçecek kadar su ve sonrasında soda ekleyin. Ertesi gün normal bir şekilde makinede yıkayın.
Perde perdesi ve perdelerin kadar perdelerin tüm perdelerin kumaşı garanti ediliyor. Stor perde ham kumaştan elde edilen ve işlemden geçmiş bir üründür. Mağaz mevcut tül perde kumaşlarının rengi, desen modeli çeşidi bulunmaktadır. Stor perde kullanım ömrü en az 5 yıl. 10 yıla kadar uzatmaktadır.
Tozlanan ve kirlenen perdeleri makineye alın. 1 fincan toz şekerini perdenin üzerine dökün. Deterjan bölmesine toz deterjanı ekleyerek 30 derecede hassas yıkama modunu açın.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Özellikle perdenin kırışmaması için tül perdelerin yüksek sıcaklıkta yıkanmasından kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir. Doğru bir yıkama yönteminin kullanıldığından emin olmak için perdenin otuz derecede yıkanması gerekmektedir.
Perdelerin kullanıldıkları ortamdaki buhar, pencere önünde olması sebebi ile dışarıdan gelen toz ve kir gibi sebepler, sık sık kirlenmesine neden olur. Kumaş perdelerin yıkanması, kurutulması, ütülenmesi ve tekrar yerlerine takılması, uzun süren zahmetli bir iştir.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri