Sık sık yıkanması gereken tüllerin ütülenme ihtiyacı da doğacaktır. Fakat tüllerinizi çamaşır makinenizin uygun program ayarında yıkarsanız ve makineden çıkar çıkmaz asarsanız ütüleme ihtiyacınız oluşmaz.
Perde ütüleme teknikleri türlere bağlı olarak farklılık gösteriyor. Örneğin tüller için sadece buhar kullanarak ütülemelere geçilebilir. Daha kalın kumaş perdeler adına da mutlaka buhar kazanlı ütülerin kullanılması gerekmekte.
Polyester perdeler ütülenmeden de asılabilir. Doğal kurutma, düzgün bir şekilde asmanız koşuluyla, perdelerin şeklini geri kazanması için genellikle yeterlidir.
Ütünüzün ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Yüksek ısıdaki ütüler tül perdeleri yakabilir ya da renginde sararma problemi oluşturabilir. Buhar vererek kırışıklık giderme: Son çıkan teknolojik aletlerde sadece buhar verilerek yerinde ütü yapılabilmektedir.
Aynı zamanda buharlı ütüler daha kolay bir şekilde perdelerin ütülenmesini sağlar. Özellikle fazla kırışmış perdelerde buharlı ütüler %100 oranda düzelme oluştururlar. Perdelerin büyük olması hem zor ütülenmesine hem de uzun zaman geçmesine neden olur.
İlgili 19 soru bulundu
Tül perdelerin zarar görmemesi için mutlaka hassas yıkama programının en düşük sıcaklık derecesi tercih edilmelidir. Bununla birlikte tüllerin kırışmaması ve zarar görmemesi için tül perdeler doğal olarak kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. Böylece tül perdeler yıkama ve kuruma sırasında zarar görmeyecektir.
Özellikle perdenin kırışmaması için tül perdelerin yüksek sıcaklıkta yıkanmasından kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir. Doğru bir yıkama yönteminin kullanıldığından emin olmak için perdenin otuz derecede yıkanması gerekmektedir.
Ütü kullanmadan kırışıklıklardan kurtulmanın en pratik yollarından biri fön makinesinden yararlanmaktır. Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Ütüye Gerek Olmayan Perde Temizliği; Çamaşır makinesinde ütüleme sorunu doğurmadan yıkama işleminin gerçekleşmesi sağlanabilir. Bunun için direkt olarak perde temizliğinin yapılmasında, durulama ve sıkma konusunda özel seçenekleri işaretleyin.
PRATİK BİR ŞEKİLDE PERDE ÜTÜLEME YÖNTEMLERİ
Tül perdelerinizi mutlaka hassas ayarda yıkamalısınız. Tülleri makineden çıkardıktan sonra yavaş hareketler ile gerip ardından da çırpın. Bu sayede daha az kırışıklık meydana gelecektir ve ütüleme çok daha kolaylaşacaktır.
Jaluzi Perde Modelleri Ütü Gerektirmez
Jaluzi perde de ütü gerektirmeyen perdeler arasındadır. Metal alüminyum perdeler ütü gerektirmez. Bunlar lavaboda veya banyoda musluğun altında kolayca yıkanabilen perde çeşitleridir. Ya da nemli bir bez yardımı ile temizliği yapılabilir.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Pencerenin kenarında asılı olan kalın perdeleri, düzenli olarak süpürmeniz şartıyla yılda bir kez temizlemeniz yeterlidir.
Tüllerinizdeki kırışıklıkları gidermek için tülleri yerinde ütülemeyi de düşünebilirsiniz. Tülleri kornişe astıktan sonra yukarıdan aşağı şekilde sadece buhar verin. Buharın yoğunluğu, kırışıklıkların da kısa sürede giderilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle buhar makinesi özelliği olan ütüler de tercih edilebilir.
Birçok mobilyayla uyumu sayesinde beyaz keten tül perde sıklıkla tercih edilir. Kırışmaz yapısıyla keten tül kumaş perde üretimin çoğunlukla kullanılan malzemeler arasındadır.
Perdeleri dikey olarak ütülemek de hem kolaylık hem de vakitten tasarruf sağlamaktadır. Buna rağmen kırışıklık varsa en son yol güvenilir bir kuru temizlemeci düşünülmelidir. Kalın tüllü perdelerdeki kırışıklıkları gidermek için ütüyü perdenin üzerinden yukarıdan aşağı buhar ve ısı vererek yapabilirsiniz.
Kesinlik ile ütülenmez, tül ve lastiğin yanma riski vardır. Ürün Özellikleri : % 100 Polyester, sert ve parlak tuşeli Kristal Tül.
Tül perdeleri suya bastırma yöntemiyle beyazlatabilirsiniz. Bunun için tüllerin bekleyeceği suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Bir gece öncesinden kaya tuzunun yer aldığı suda bekleyen perdeleri, ertesi gün 30 derece programda yıkayabilirsiniz.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Yatak: Yatağınız zemin veya masa kadar sağlam ve sert olmayabilir, ancak her zaman kıyafetleri ütülemek için iyi bir temel olarak geçebilir. Yatakta ütü yapmak size mükemmel kolalı kola vermez, ancak hiç ütülenmemiş olmaktan iyidir.
Yıkama işlemini perdenin her iki yüzüne de aynı şekilde uygulamalı, temiz bir sünger yardımıyla durulama işlemlerini tamamlamalısınız. Yıkama işlemi sona erdikten sonra, açarak temizliğe hazırladığınız stor perdenizi havadar bir alana sermek suretiyle kurumaya bırakmalısınız.
Toz Şeker ile Temizleme
Perdeleri çamaşır makinasına yerleştirin ve üstüne 3 adet küp şeker koyun. Küp şekeriniz yoksa 2 yemek kaşık toz şeker serpiştirebilirsiniz. Daha sonra makinayı bildiğiniz şekilde çalıştırın. Makinanızdan kar gibi beyaz perdelerin çıktığını görebilirsiniz.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri