Perinatoloji uzmanı, bebeğe ait sakatlıkların erken teşhisi, ileri düzey ultrason taramaları, kromozal bozukluklar için tarama testlerini gerçekleştirir. Düşük durumları, tekrarlayan gebelik kayıpları gibi birçok sorunun teşhisi, takibi ve tedavisiyle ilgilenir.
Down Sendromu-Trizomi 21, Edward Sendromu-Trizomi 18, Patau Sendromu-Trizomi 13, cinsiyet kromozomu-X/Y bozuklukları, triploidi, kaybolan ikiz eşi için anne kanında saptanan fetal ya da plasentadan kaynaklanan serbest DNA ölçümleri ile tarama testleri yapılmaktadır.
Perinatoloji uzmanı, doğacak bebeğe ait sakatlıkların erken teşhisi amacı ile ileri düzey ultrason taramalarını (ayrıntılı/detaylı Ultrason), kromozomal bozuklukların tarama testlerini yapar, gerekirse koryon villus örneklemesi ve amniosentez gibi invaziv girişimleri uygular.
Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan ayrıntılı ultrasonografi ile, Down sendromunun kesin olarak tanınması mümkün değildir.
Perinatoloji dalı anne ve bebek sağlığıyla ilgilenir. Hamilelik sırasındaki risklere karşı gerekli önlemleri alarak doğumun sağlıklı şekilde gerçekleşmesini amaçlar. Perinatoloji uzmanı, perinatoloji bölümü olan hastanelerde çalışır. Perinatoloji bölümü riskli gebeliklerin takip ve tedavilerini yapan bölümdür.
İlgili 22 soru bulundu
Perinatoloji; Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalının, yüksek riskli gebeliklerle ilgili yan dal uzmanlık alanıdır.
Perinatologlar, yüksek riskli gebelerin sağlık ve refahını koruma konusunda uzmanlığa sahiptirler ve erken teşhis, tedavi ve izleme ile anne ve bebek sağlığını korumak için önemli bir katkı sağlarlar. Yüksek riskli bir gebelik yaşayan kadınlar için, perinatoloji hizmetlerine erişim hayati bir öneme sahiptir.
Çeşitli risk faktörleri bulunan ve gebelik düşünen hanımlar ile gebelikte çeşitli riskler tespit edilen, komplikasyon (sorun) gelişen ya da çeşitli nedenlerle gebeliği anormal şekilde seyreden gebeler perinatolojiye başvurmalıdır. olduğu durumlarda perinatolojiye başvurulmalıdır.
Normal şartlarda ülkemizde 10 haftaya kadar gebelik sonlandırılması, kürtaj ailenin talebiyle isteğe bağlı olarak yapılabilmektedir. Ailenin talebiyle Down Sendromu gibi istisnai durumlarda 20. haftaya kadar sonlandırma yapılabilir.
Anne adayının aç veya tok olmasının bir önemi yoktur. Ultrason incelemesi sıklıkla abdominal ( karından ) bitirilebilir. Ancak bazen ultrason görüntüsü yeterli olmaz ve alttan ( vajinal ) yoldan yapılabilir. Bu teknik ile yapılan inceleme kesinlikle düşüğe neden olmamaktadır.
35 yaşından sonraki gebelikler tıpta ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaşından sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak ele alınır, daha özel ve yakın takip gerektirir.
Perinatoloji uzmanları sadece problemli gebelikleri takip etmez; sağlıklı gebelikleri de izleyerek doğum yaptırır.
Bu ve benzeri nedenlerle ileri gebelik haftalarında da ayrıntılı ultrasonografi yapılmaktadır. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde 24. hafta ve üzeri bir dönemde başvuran hastalara da detaylı ultrasonografik inceleme işlemi uygulanmaktadır.
İkili tarama testi bebekte Down sendromu, Edwards sendromu ve Patau sendromu olup olmadığını kesin olarak söyleyemez. Ancak bebeğin bu duruma sahip olma şansının daha düşük veya daha yüksek olup olmadığını gösterir.
Üçlü ve Dörtlü Test: Bu testlerde kan içerisinde bulunan daha fazla maddeye bakıldığından, bu tarama testleri, üçlü veya dörtlü test olarak isimlendirilir. Genellikle 16 ila 20. hafta arasında yapılan bu testlerde, ikili testte olduğu gibi kanda Down sendromuna işaret edebilecek bulgular aranır.
Başka bir anlatımla on bir haftadan önce ceninin down sendromlu olup olmadığını bugünün teknik imkanlarıyla tespiti mümkün değildir. Mevzuata göre 10 haftadan sonra tıbbi zorunluluk olmadıkça çocuk aldırmak suçtur.
Trizomi 21 olarak adlandırılan down sendromu, en sık karşılaşılanı olup; zeka geriliği, işitme ve görme sorunları, öğrenmede güçlük ve bazı kanserler tehditleri ile kendisini belli eder. Doğum öncesinde genetik tarama testlerinde 24 ila 48 saat içerisinde sonuç alınıyor!
Annede daha önceden var olan hastalıklar veya bu değişim sırasında yeni oluşan durumlar, gebelikte ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Anne veya fetüs kaynaklı bu komplikasyonların görülme ihtimalinin fazla olması gebeliğin yüksek riskli olması anlamına gelir. Perinatoloji, riskli gebeliklerle ilgilenen bir alandır.
Anne adayının yaşı ve kilosu gebeliğin riski konusunda birçok ipucu verir. 18 yaşından küçük anne adayları ile 35 yaşından büyük anne adaylarında gebelik riskli (Perinatoloji ) olabilir. 35 yaşından büyük kadınlarda gebelikte tansiyon yükselmesi, düşük ihtimali ve gebelik şekeri gibi riskler mevcuttur.
Perinatolog, bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri