Riskli gebelik (Perinatoloji )geçirme ihtimali olan kişiler; önceki gebeliğinde risk yaşamış kişiler, şimdiki gebeliğinde sorun yaşayan kişiler, anne adayının mevcut durumdaki riskleri, doğuma ait olacak riskler ve fetusa yani bebeğe ait risklerdir.
Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan ayrıntılı ultrasonografi ile, Down sendromunun kesin olarak tanınması mümkün değildir.
Riskli Gebelik Öyküsü
Önceki gebeliklerinde dış gebelik, erken doğum, plasenta yerleşim anomalisi, gebelik esnasında kanama, zor doğum, gebelik hipertansiyonu veya diyabeti, preeklampsi gibi hastalıklar geçirmiş olan annelerin gebeliklerinde perinataloglar tarafından takip edilmesi gerekli görülür.
Annede daha önceden var olan hastalıklar veya bu değişim sırasında yeni oluşan durumlar, gebelikte ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Anne veya fetüs kaynaklı bu komplikasyonların görülme ihtimalinin fazla olması gebeliğin yüksek riskli olması anlamına gelir. Perinatoloji, riskli gebeliklerle ilgilenen bir alandır.
Bölüm Hakkında. “Perinatal Tıp” ya da “Perinatoloji”, anne adayı ve doğacak bebeği ile ilgili problemlerin yaşandığı sorunlu gebeliklerde gerekli tanı ve tedavi yaklaşımları konusunda uzmanlaşan bir bilim dalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Gebelik, anne, bebek ya da plasenta ve eklerine bağlı nedenlerden dolayı riskli gebelik durumuna gelebilir. Riskli gebelik nasıl sonlandırılır? Gebelik haftasına göre kürtaj yapılarak ya da ilaç verilip düşük yaptırılarak sonlandırılır.
Çoğul gebelik, kanama, su gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük tehlikesi, rahim ağzı kısalığı, gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi), gebelikte ilaç kullanımı, radyasyon maruziyeti, gebelik şekeri, bebeğin eşinin aşağı yerleşimli olması bunlardan bazıları olmaktadır.
Perinatoloji uzmanı, gebeliğin 11-14. haftaları ve 18-22. haftaları arasında bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını belirlemek amacı ile detaylı ultrason yapar. Yüksek çözünürlükle çalışan gelişmiş bir ultrason cihazı kullanılarak yapılan bu ultrason muayenesi ortalama 40-45 dakika sürer.
Hamileliğin 11-14. haftaları ile 18-22. haftaları arasında bebekte oluşabilecek anormal gelişim veya görünüme karşı detaylı görüntüleme gerçekleşir. 11- 14. haftalarda ense kalınlığı, down sendromu, 18-23. haftalarda anatomik sorunlar açısından değerlendirme yapılır.
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Bunların dışında bebekte herhangi bir anomali şüphesinin olması, amniyotik sıvının az veya çok olması, bebeğin ölçümlerinin gebelik haftası ile uyumlu olmaması gibi durumlarda, gebelik haftası ne olursa olsa perinatolog tarafından detaylı ultrason incelemesi yapılmaktadır. sırasında annenin aç olmaması tercih edilir.
Anne adayının daha önce tekrarlayan düşükler yapmış olması, sebebi bilinsin ve ya bilinmesin mevcut gebeliği de riskli gebelikler sınıfına sokar. Önceki düşüklerin haftası, nasıl olduğu gibi detaylar ve kan testleri ile mevcut gebelik takibi yönlendirilir.
Çeşitli risk faktörleri bulunan ve gebelik düşünen hanımlar ile gebelikte çeşitli riskler tespit edilen, komplikasyon (sorun) gelişen ya da çeşitli nedenlerle gebeliği anormal şekilde seyreden gebeler perinatolojiye başvurmalıdır. olduğu durumlarda perinatolojiye başvurulmalıdır.
Perinatoloji yani yüksek riskli gebelik uzmanlığı, anne ve bebek için risk olabilecek tüm sağlık problemleri ile ilgilenmektedir. Perinotoloji uzmanları, anne adaylarında; şeker, tansiyon, tiroid hastalıkları, trombofili gibi sistemik hastalıkların takip ve tedavisini planlar.
11-13. hafta testi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir. Bu yol ile bebeğiniz hakkında hem genetik hem de görülür sakatlık ihtimalinin ilk araştırması gerçekleştirilmiş olur. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde 11-13.
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik süreci için uygun takip ve tedavi planlarını oluşturmak için perinatoloji son derece önemli bir çalışma alanına sahiptir. Bu alanda çalışabilmek için öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmak ve ardından perinatolojide uzmanlık almak gerekir.
Perinotoloji sonucu muayene olduğunuz gün içerisinde çıkar. Genellikle gebeliğin 11 ile 14. Hafta arasında yapılan bu tarama ile anne ve bebek sağlığı varsa riskli bir durumun tespiti yapılır. Ancak bazı durumlarda (eğer doktor gerekli görmüş ise) sizi ekstra incelemek için farklı dallara yönlendirebilir.
Perinatologlar, yüksek riskli gebelerin sağlık ve refahını koruma konusunda uzmanlığa sahiptirler ve erken teşhis, tedavi ve izleme ile anne ve bebek sağlığını korumak için önemli bir katkı sağlarlar. Yüksek riskli bir gebelik yaşayan kadınlar için, perinatoloji hizmetlerine erişim hayati bir öneme sahiptir.
Gebelik, doğal bir süreç olmasına rağmen sorunsuz devam eden pek çok gebelikte durum her an değişebilir. Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Boş gebelik, vücut tarafından gebeliğin sürdürülemez olduğu anlaşıldığında gerçekleşir. Boş gebelik belirtileri genellikle diğer gebelik belirtileriyle benzerlik gösterir, ancak embriyonun gelişmemesi nedeniyle gebelik semptomları ilerlemez.
Bebekte gelişme geriliği varsa, sağ veya sırt üstü yatışta tansiyon düşüklüğü ve fenalaşma ortay çıkıyorsa veya bazı riskli gebelik durumları söz konusuysa doktor anne adayına sol yana yatmasını önerebilir. Bunun dışında anne adayı uykuda veya istirahat halinde istediği ve rahat ettiği pozisyonu tercih edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri