Dünya'nın dışını çepeçevre kaplayan, üzerinde karalar ve denizlerin bulunduğu bölüm, yeryüzü anlamına gelir. Bu kelime genellikle yerkabuğu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yer kabuğu şeklinde olmalıdır.
Yer kelimesine de ekinin gelmesi kelimenin birleşik yazılacağı anlamına gelmez. Kelimedeki de eğer ek ise birleşik bağlaç ise ayrı yazılır. Örneğin, 'her yerde seni aradım' derken de eki birleşik yazılırken 'her yer de burası gibi' derken ki de bağlaç olduğundan ayrı yazılır.
Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Bu kelime genellikle yerelması şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yer elması şeklinde olmalıdır.
Yerküresinin karalar ve denizlerin bulunduğu, kalınlığı yer yer 30 – 35 km.ye varan, genellikle kayalardan ibâret sert kısmı, kışr-ı arz.
İlgili 25 soru bulundu
YER KABUĞU KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yerkabuğu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yer kabuğu şeklinde olmalıdır.
Yer kabuğunun diğer adı da bulmacalarda sorulan sorular arasında yer alır. Bulmacalarda sorulan bu sorunun yanıtı 7 harfli olan "Yeryüzü" veya 8 harfli olan "Litosfer" kelimesidir.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Oturulan, yaşanılan yer anlamındaki yer yurt ikilemesinde bitişik yazılarak hata yapılır ancak ayrı yazılmalıdır. İkilemelerin yazımında bu hata genellikle olur. Bu kelime genellikle yeryurt şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yer yurt şeklinde olmalıdır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
OLAĞANÜSTÜ MÜ, OLAĞAN ÜSTÜ MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, olağanüstü şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Olağan üstü yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"olağanüstü"dür.
Bu kelime genellikle çalıkuşu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı çalı kuşu şeklinde olmalıdır.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
Pek çok insan tarafından bilgi almak ve hava yolu kelimesinin en doğru şekilde öğrenilmesi için tercih etmiş olduğu TDK yani Türk Dil Kurumu sitesinde hava yolu kelimesinin doğru yazılışı ''havayolu'' yani birleşik yazımı olarak görülmektedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Cisimlerin ısınma ısısını ölçmeye yarayan alet, kalorimetre anlamına gelir. Bu kelime genellikle ısı ölçer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ısıölçer şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle denizatı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizatı şeklinde olmalıdır.
Çamurun eş anlamlısı olan ilk kelime balçıktır. Balçık dışında bataklık ve batak kelimeleri de eş anlamıdır.
Bulutlarda meydana gelen fizikten işlem ile birlikte ortaya çıkan ve dökülen su, yağmur olarak ifade edilmektedir. Bu doğrultuda aynı anlama ile birlikte yağış ve bereket ya da rahmet kelimeleri eş anlamlı şekilde değerlendirilir. Yağmur Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri