Cucumis melo var. Türkiye'de en yaygın tüketim şekli ev tipi turşu yapımıdır. Taze olarak tüketimi de oldukça yaygındır. Genellikle kabuğu soyulmadan yıkandıktan sonra olduğu gibi tüketilir.
Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur. İstenirse aynen salatalık gibi salata ve cacık tariflerinde kullanılabilir.
Tüylü acurun içi oyulup, kurutularak dolma yapılır. Taze hali, salatalık gibi doğrudan tüketilebilir.
Üzerine 5 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı şeker, 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 buçuk bardak sirkeyi ilave edip iyice karıştırıp içindekileri eritiyoruz, hazırlanan suyu turşumuzun üzerine ilave ediyoruz. Üzerine çıkınca su bidonun yanlarına vurup havasını çıkarıyoruz. Su inecektir tekrar ekleyin.
Ağzı kapalı olarak güneş almayan bir yerde 3 hafta saklanır. Sonrasında turşu yemeye hazırdır. Afiyet olsun.
İlgili 40 soru bulundu
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Özenle seçilen taze acur meyveleri, özel yöntemlerle kurutularak hazırlanır. Acur Kurusu, dolma yapımında kullanılan bir malzeme olarak öne çıkar.
Kaya tuzu ve sarımsak turşunun uzun ömürlü ve sert olmasında en önemli etkenlerdir. Diri bir turşu için malzemeler ufakça delinmelidir. Turşu suyu için içme suyu dışında bir su kullanılmamalıdır.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Şişme ve iç boşalması: Turşularda görülen önemli bir diğer bozulmada gerek doku solunumu gerekse mikroorganizma aktivitesi sonucu oluşan CO2'in ürün içinde birikerek şişmesi ve iç boşalmasıdır. CO2'in çözünürlüğü ham madde bileşimindeki azota göre daha fazladır.
Acur bitkisinin meyveleri hıyara benzemektedir, fakat ondan daha sert, etli, uzun bir şekle sahiptir. Türkiye'de Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen bitkinin meyveleri salatalığa benzemektedir. Körpe iken tadı daha güzeldir. Acur çiğ olarak da yenebilir.
Taze ve olgunlaşmış acur yaz ve sonbahar aylarında düzenli tüketildiğinde içerdiği potasyum kanın temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kan basıncını dengeler. Böylece inme, felç, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır.
Yüksek oranda su ve mineral kaynağı olan acur harareti giderici özelliğe de sahiptir. Böbrek ağrılarını tedavi edici olan acur ayrıca böbrek taşlarını düşürmede de düzenli bir şekilde tüketildiği zaman çok etkilidir. Düzenli olarak acur tüketildiği zaman kanı temizlemeyi de sağlamaktadır.
Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül - ekim aylarında tohumlar ekilir. Acur tohumu kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat - mart aylarında ekim yapılır.
Acur Mardin'de yetişir. Mardin'e özgüdür.
Turşunuzun suyu bulanıyor, üzerinde kalın, beyaz, üzeri göz göz olmuş bir tabaka oluşmaya başlamış. Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
Turşu nasıl kurulur sorusu ile ilgili belki de en önemli detay bu. Kapatmadan önce de turşunuzu kapağı hafif aralık olacak şekilde 1 saat bekletin. Bu da turşusunu kurduğunuz malzemenizin arasında hala kalmış olabilecek havanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Artık kavanozunuzun kapağını kapatabilirsiniz.
Turşu Yaparken Şeker Konulmasının amacı turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlamaktır. Bunun için turşunuzun içerisine 2 ya da 3 adet küp şeker atabilirsiniz.
Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor. Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Turşunuza koyacağınız maydanoz, asma ve kereviz yaprakları da güzel tat ve kokular katacaklardır. Kavanozun ağzını sıkıca kapattıktan sonra serin ve güneş almayan bir yerde saklamalı ve her gün mutlaka çalkalamalısınız. Yaklaşık olarak 1-2 hafta sonra turşunuz hazır olacaktır.
👉👉Kurutulmuş Dolmaları derin bir tencerede suda 15-20 dk. Haşlayın. (Tırnağınızı batırdığınız da tırnağınız dolmalara geçmeli. ) Haşlanınca soğuk sudan geçirip süzün.
Ekimden 35 gün sonra ilk dişi çiçek, bundan 35 gün sonra ilk hasat başlar. C koşullarında 4-5 yıl canlılığını sürdürebilir.
Sulama : Acur yetiştiriciliğinde genellikle kıraç araziler tercih edildiğinden pek sulama yapılmaz , bu yüzden ise meyve kalitesinde düşüş gözlenebilir. Eğer düzenli sulana yapılırsa verimde artış meydana gelir. Gübreleme : Acur yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi , yaprak gübresi ve katı gübreler kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri