Geri Dönüşüm Kazançları
Plastik geri dönüşüm ürünleri seracılıkta, atık su borularında, giyim sektöründe, otomotiv sektöründe, dolgu malzemesi ve yakıt olarak kullanılmaktadır. Sayısal bazı örnekler verirsek 35 adet 2,5 litrelik bir pet içecek şişesinden bir uyku tulumu yapılabilir.
Pet şişe daha çok su, gazlı içecek, maden suları, meyve suları, süt gibi endüstriyel ürünlerin muhafazasında ve ambalajlanmasında kullanılır.Hammaddesinde bulunan polietilen teraftalat sayesinde darbe direnci yüksektir. Her atıkta olduğu gibi pet şişelerle de geri dönüşüm yapılabilir.
PET şişeler sadece, cam ambalaj malzemelerinin değil aynı zamanda metal kutuların yerine de kullanılmaktadır. Günümüzde PET şişeler alkolsüz içecekler, maden suyu, enerji içecekleri, buzlu çaylar ve meyve suları gibi içecekler için kullanılmaktadır.
Plastik Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır? Plastik atıklar tesise kabulü yapıldıktan sonra cinslerine göre ayrıştırılır (PE, PP, PVC, HDPE, LDPE, PET, PS vb.). Cinslerine göre ayrıştırılan plastik atıklar yıkandıktan sonra kırma makinelerinde kırılıp, küçük parçalara ayrılır ve kurutulur.
İlgili 36 soru bulundu
Pet şişelere ya da pet atıkları 200 derecede metanol ile işlem yapılır. Bu işlem depolimerizasyona sebebiyet verir. Elde edilen ürünler pet üretimi için kullanılabilir bir duruma getirilir. Pet atıklar, ait ve su gibi işlemler ile hidroliz edilir.
Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir.
Her atık, kendisini oluşturan maddelerden mütevellit, doğadaki serüveninin son bulması için farklı zamanlara ihtiyaç duyar. Bir elma çöpü için 2 ay yeterliyken; plastik bir şişe için 450 yıl, bebek bezleri için 550 yıl, alüminyum kutular için 200-300 yıl geçmesi gerekir.
Polietilen tereftalat (bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır) eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir.
Örneğin en çok dönüştürülebilen PET ve HDPE'nin %28-29 kadarı geri dönüştürülmektedir. Ama örneğin deodorant ve şampuan kutularında yaygın kullanılan polipropilenin %1-2 kadarı geri dönüştürülmektedir. PVC'nin sadece %3'ü geri dönüştürülmektedir.
PET şişe üretiminde, tek aşamalı ve çift aşamalı olmak üzere iki yöntem kullanılmaktadır. Tek aşamalı yöntemde şişe enjeksiyon makinelerinde önceden üretilmiş bulunan “preform” lardan şişirilerek elde edilirken; çift aşamalı yöntemde granülden önce preform sonra şişe yapmak suretiyle imal edilir.
PET'in kimyasal olarak deforme olması için gereken sıcaklıklar 150 santigrat derecenin üzerindedir (250 derece civarında da tamamen erir). Ne arabada bıraktığınız pet şişeler, ne de mikrodalga fırında ısıtacaklarınız bu sıcaklığın yakınına bile erişebilir.
1- PET veya PETE (Polyethylene Terephthalate – Polietilen Tereftalat) Bu tanım koduna sahip ürünler yaygınlıkla kullanılan, geri dönüştürülmesi en kolay plastiklerdendir. Tek kullanımlık su şişelerinde ve birçok ambalajda görebileceğiniz bu plastik türü, içerisindeki madde temizlendikten sonra geri dönüştürülebilir.
"Sıkıştır, presle ve kapağını kapat..." Bir pet şişeyi geri dönüşüme yollamak aslında işte bu kadar basit... Ancak içine izmarit ya da başka bir atık atılan plastik şişler geri dönüştürülemiyor. Aslında bu durum bütün atıklar için geçerli.
Doğal kaynak tüketiminin azaltılması için plastik ambalajların geri dönüştürülmesi ve hammadde olarak tekrar kullanımı yalnızca 1 defa gerçekleşebilmektedir.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim dönümlerinde saç dökülmesinde artış yaşanırken, durumun altında geri dönüşü olmayan ya da ağır tedavi gerektiren saç ve kafa derisi problemleri de olabiliyor. Her saçın 2 ila 7 yıllık ömre sahip olduğunu söyleyen Dermatolog Doç.
– Pet plastik şişe tam 400-450 yılda yol olur etrafa atmadan önce 400 kere düşünün.
Bu nedenle pet şişelerinizi tek sefer kullanmanız önerilir. Damacanalar için ise işler daha farklıdır. Damacanalar kırılmadıkları takdirde ilgili yönetmeliğe göre 75 defa doldurulabilir ve 3 yıl kullanılabilir. Damacana ambalajları için 3 ay, pet ambalajlar için 2 yıla kadar raf ömrü verilir.
Peki, neden bu sınırlamaya ihtiyaç var? Sokakta, marketten, büfeden aldığımız pet şişe sular ne kadar sağlıklı? Tüketici dernekleri federasyonuna göre suların raf ömrü için bir standart yok ve bu durumda sağlık açısından tehlikeli. TÜDEF'e göre pet şişe sularında son kullanma tarihinin 1 yıl ile sınırlandırılmalı.
1. Strafor Köpük - 5000 ile 2 milyon yıl arası Kaybolma süresi o kadar uzun ki.
Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir. Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayırılarak biriktirilir. Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır. Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
Plastikler sıkma makinesine taşınarak eritme işlemine başlanılır. Kendi türlerine ayrıştırılan plastikler makinelerde olması gereken sıcaklıkta eritilir ve daha sonra soğutma işlemi yapılarak granül halini alır. Plastiğin eritilerek geri dönüşüme kazandırılmasının birçok yararı vardır.
Geri Dönüştürülebilen Maddeler Nelerdir? Kâğıt, metal, motor yağları, cam, karton, alüminyum, strafor, yeşil atık, ahşap, plastik pil, tüm bunlar bilinen ve en çok geri dönüştürülebilen maddelerdir. Ancak yeniden kullanım için tüm malzemeleri çıkarılabilen elektronik cihazlar da geri dönüşümün bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri