Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Aracınızda ısıtmayan kaloriferin en başta gelen sebebi tıkanan kalorifer peteğidir. Kalorifer peteği tıkandığında aracın motoru tarafından ısıtılan sıcak su peteğin içinde gezemez ve aracınızın kaloriferi ısıtmaz.
Petek Temizliği Yaptırmam Gerektiğini Nasıl Anlarım? 1 - Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak, peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise yada peteğin her tarafı eşit aynı ısıtmıyorsa temizlenme zamanı gelmiştir.
Tıkalı kalorifer peteğini kendiniz açamazsınız. Çünkü tıkanıklığa sebep olan tortular, peteğin çıkış kısmından çıkamayacak kadar büyük parçalar halinde olabilmektedir. Bunun için tortuların parçalanması gerekir. Tortuların parçalanabilmesi ancak petek temizleme makineleri ile mümkündür.
Aracın önündeki kondenser radyatör peteğinin gözenekleri çamurdan-tozdan tıkanırsa, klima gazını yeterince soğutmayacağından, klimanın soğutma performansını azaltabilir, yıkamacıda basınçlı su ile temizlenebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Klima Soğuk Hava Üflemez
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Klimanın hava filtresinin düzenli olarak temizlenmesi ihmal edilirse serpantin ile drenaj tavasında kirlenme nedeni ile bakteri oluşmaktadır. Bu bakteriler istenmeyen kötü kokuların oluşmasına neden olur. Bu da beraberinde çeşitli sağlık problemlerinin yaşanmasına yol açar.
Tortular genellikle peteklerin içinde oluşur. Kombiden gelen sıcak su, peteğin içinde dolaşırken erozyona sebep olur. Erozyon ile sökülen parçacıklar peteğin alt kısmında birikir. Petek içinde soğuyan su petekten çıkarken bu parçaları da beraberinde sürükleyerek borularda tıkanmalara sebep olabilmektedir.
Kalorifer eğer ısıtmıyorsa radyatörde su kalmamış demektir. Bu da aracın hararet yapmasına neden olabilir. Aracın suyunu kontrol etmenizde fayda var.
Halk arasında sıklıkla bahsedilen, konuda budur, peteklerin üstü iyi ancak altları buz gibi. kombi temizleme makinası ile petek temizleme işleminin genelde iki yıl ara ile yapılması tavsiye edilir.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir. Kir ve pas, yapışkan bir sıvı ortaya çıkarır.
Petek temizliği kaç yılda bir yapılır şeklinde bir soru için en doğru cevabın 1 ve 2 yıl arasında olması gerektiği aşikardır. Kalorifer tesisatındaki malzeme kalitesinin de etkilediği bu durum için süre ortalama yukarıda verilen süredir. Oksijen bariyerli mobil borularda bu süre daha uzun da olabilmektedir.
Petek temizliği zararlı bir işlem olmayıp, daha iyi ısınmanıza yardımcı olan, doğalgaz tasarrufu yapmanızı sağlayan, kombinin ömrünü uzatan bir işlemdir. Bu nedenle petekleriniz ısınmıyorsa, evinizi ısıtmakta zorluk çekiyorsanız hiç tereddüt etmeden peteklerinizi temizletebilirsiniz.
Petek havası alınmazsa ne olur? -Petek havası alınmadığı zamanlarda peteklerin içerisinde su her bölgeye yayılamaz ve peteğin bazı bölgelerinde ısınma sorunu meydana gelir.
Petek aralarını elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz. Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını önce elektrikli süpürge ile temizledikten sonra ardından bir sopaya bez geçirerek silin. Peteğin önünü ise sabunlu su ve temiz bez yardımı ile temizleyin. Ardından kuru bir bez yardımı ile kurulamalısınız.
Bu durum peteğin içinde yer alan pisliklerin kanalları tıkamasından kaynaklanıyor. Bu durum suyun petek içerisinde dolaşmasının önüne geçiyor. Sıcak suyun dolaşmaması da havanın soğuk üflenmesine neden oluyor.
Peteklerde Hava Olması
Peteğin içindeki hava peteğin üst kısmında birikir. Peteğin üst kısmında biriken havanın hacminden dolayı su yukarı çıkamaz. Su petekte devir daim yapmadığı için petekler ısınmaz. Çözümü çok basit olan bu sorun peteklerin havasının alınması ile birlikte ortadan kalkmış olur.
Kalorifer peteklerinin ısınmamasının birkaç farklı nedeni olabilir. Petekler ısınmıyorsa; kombi pompasının yetersiz gelmesi, tesisat borularının ters bağlanmış olması, peteklerde hava olması, petek içinde tıkanıklık olması veya tesisat borularında tıkanıklık olması gibi sorunlardan kaynaklanır.
Petekten tık tık ses gelmesi: Eğer radyatörleriniz “tık tık” benzeri bir ses çıkartıyorsa, bu metalin ısındıkça ve soğudukça meydana getirdiği genleşme ve çekmeden dolayıdır. Sıcak su soğuk metal ile temas ettiği anda metal ısınmaya başlar. Tık tık sesleri de aslında metalin genleşmesinin sesleridir.
Önceden belirtmeliyiz ki petek temizliği evi kirleten bir işlem değildir. Pek çok kişi petekler temizlenirken peteklerin söküldüğünü düşünür. Aslına bakıldığında bu yanlış bir düşüncedir. Petek temizleme esnasında hiçbir dağınıklık veya tadilat söz konusu değildir.
Kullanım şartlarına bağlı olarak, klima iç ünite bakımı ve klima dış ünite bakımını en az yılda 1 kez, yaz ve kış yoğun olarak kullanıyorsanız yılda 2 kez mevsim geçişlerinden önce, periyodik bakımı işlemini yetkili servisler tarafından yaptırmalısınız.
Evlerde kullanılan klimalar için ağırlıklı olarak altı ayda bir bakım yaptırılması öneriliyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yapılması tavsiye edilen genel bakımlar klimaları, yoğun şekilde kullanacağın yaz ve kış aylarına hazırlıyor.
3. Klima Filtresini Yıkayın
Herhangi bir kimyasal madde kullanmadan filtre temizliğini sadece suyla gerçekleştirebilirsiniz. Kimyasal maddelerin kullanımı çok tavsiye edilmediği için doğal bir yöntem olan sirke ve su karışımıyla yapabileceğiniz filtre temizliğini de öneriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri