mümkün değildir. Tek yöntem balın bileşiminin analiz edilmesidir. En iyi sonuç, tüm bal analizlerinin yapılıp, sonuçların konusunda deneyimli uzman ki deneyimli uzman kişiler taraf iler tarafından yorumlanmasıyla elde edilir.
Hakiki Petek Balı Testi
Petekli bir şekilde satın alınan bal eğer ki hakiki ise petek kesinlikle ağızda sakıza benzer bir hale bürünmez. Çünkü petek kısa bir süre içerisinde ağızda eriyecektir. Eğer ki bal peteği ağızda erimiyorsa bu petek ne yazık ki parafindir.
Arı peteğinin inşasında kullanılan balmumu da (bal gibi) tamamen yenilebilir yapıdadır ve sağlık üzerinde dikkate değer bir zararı yoktur.
Gerçek balın peteği çiğnendiğinde ağızda sakıza benzer bir hal almak yerine ağızda erir. Gerçek petek balı, sahte ballara göre daha koyu bir kıvama sahiptir. Gerçek balın kendine özel esans tarzında bir kokusu vardır. Balın kapağını açtığınızda dahi bu koku kendini gösterir.
Suni petekler kullanılarak üretilen bal karakovan balına göre daha sert peteklere sahiptir ve bal oldukça akıcıdır. Karakovan balı üretildiği şekli ile tüketilir ve genellikle süzülmez. Karakovan balı normal bala nazaran daha yoğun ve akıcı olmayan bir yapıya sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
Gerçek bal donar ve kristalize olur.
Gerçek balın kristalize olduğu aşikardır. Ancak donan her balın gerçek bal olmadığı da unutulmamalıdır, Hakiki çiçek balı çabuk donar zamanı ortam sıcaklığı ve balın içeriğine göre değişir. Ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz.
Eski usul üretim yapılan arı kovanlarına arıcılıkta karakovan denir. Günümüzde kasa sandık şeklinde kullanılan kovanlar ise fenni kovan olarak isimlendiriliyor.
Yetiştikleri bölgeler genellikle zengin bitki florasına sahip olduğu için, karakovan ballarının daha şifalı olduğu birçok uzman tarafından kabul edilmektedir. Karakovan balında, harcanan emek ve maliyet çok fazla olduğu için, bu balın fiyatı diğer bal çeşitlerine göre daha yüksektir.
Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
“1 petek bal kaç kg?” sorusunun yanıtı ise net olmamakla birlikte maksimum 3.5 kilogramdır. Kullanıcıların beğenisine sunulan organik petek bal çeşitleri arasında nadir de olsa siyah petek balı bulunur. Balın siyah olmasının nedeni meşe palamudu ağacının özel salgısını toplayan arılar tarafından üretilmesidir.
Bal mumu, işçi arılar tarafından üretilerek petek yapımında kullanılan doğal bir madde çeşidini oluşturuyor. Genç işçi arıların (12-18 günlük) vücut anatomileri, bal mumu üretimine uygun bir yapı sergiliyor.
Peteklerini mum salgılarıyla inşa eden arılar daha sonra petek gözlerini çiçeklerden topladıkları nektarla ve enzimleriyle ürettikleri ballarla, polenlerle ve propolislerle doldururlar. Üzeri sır yüzeyiyle kaplanan petek bal süzülmeden sofralara gelerek peteğiyle birlikte yenebilir.
Peteğin rengi ne kadar kahverengi hatta kara ise arı kovana o kadar çok yavru atılmıştır ve propolis zengin olmaktadır. Adını renginden alan karakovan balı da bu sebeple değerlidir. Bu yüzden gerçek petek balı kahverengi veya daha koyu renkte olabilmektedir.
Petekli Bal Neden Kurtlanır? Petek bal neden kurtlanır sorusu herkes tarafından merak edilen bir diğer noktadır. Petekli ballarda genellikle saklama koşullarında yapılan yanlışlardan kaynaklı kurtlanma meydana gelmektedir.
Bal peteğinin siyah olmasının sebebi petek bölgesinin arıların yuvası olduğu için oraya daha önce kendi yavrularını atmış olmalarından kaynaklıdır. Ayrıca yavrularını atmadan önce, bizim de satın alıp tükettiğimiz diğer mucizevi arı ürünü olan propolis ile temizlerler.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Bileşiminde polen bulunan petek ballarda güve kelebeklerin yumurta atması için en cazip yerlerdir gözenekler polen arı sütü ve propolisle güçlendirildiği için yumurtalar bu gözeneklerde kolaylıkla 1 ay gibi bulunduğu ortamın sıcaklığına göre de değişkenlik gösterip kurt haline dönüşür.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, karakovan balının süzme bal olamayacağını belirtiyor. Yılmaz, “Karakovan balı petekli baldır. Petekli karakovan ballarının arıcılardan çıkış fiyatı 20 TL, giderleri de hesaplarsak tüketiciye kilosu yaklaşık 100 TL değerinde ulaşması gerekir.” diyor.
Ardahan'ın 2000 rakımlı yaylalarında bulunan 1400'den fazla çiçek türüyle kaplı bitki florasından gelen doğal lezzetimiz Karakovan Balı tamamen organiktir ve Kafkas Arı ırkı tarafından üretilmektedir. Karakovan balları genelde rakımı yüksek yaylalarda üretilir.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Karakovan balı, yüksek mineral ve antioksidan içeriği ile bilinir. Ayrıca, balın tadı da diğer bal çeşitlerine göre daha yoğun ve aromatiktir. Karakovan balı, doğal ve organik üretim yöntemleriyle elde edildiği için sağlık için de faydalıdır.
Karakovan Bali; temel petek ilavesi yapılmaksızın, arıların kendi ürettikleri balmumundan oluşturdukları petek gözlerini bal ile doldurduktan sonra, peteklerin üzerlerinin sırlanmasıyla oluşan bal çeşididir. Karakovan Bali balımız; Karadeniz yaylalarından temin edilmektedir. Karakovan Bali'nin ortasında balmumu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri