Waffle kumaş, görünümünden dolayı bu ismi almıştır, kare kare efektli yapısıyla gofret kumaş veya petek kumaş olarak da bilinir. Yuvarlak örme makinesinde örülür çeşitli iğne atlamalarıyla waffle görünümü kazandırılır. – Görünümü küçük kareciklere benzeyen bir yapıya sahiptir.
Yüzey yapısındaki desenlerin, bal peteği veya waffle kalıplarına benzerlik gösterdiği için petek ismiyle anılmaktadır. Emici yapısıyla öne çıkan bir kumaş türüdür. Kumaş örgüsünün yapısı sayesinde havanın kumaş içerisinden geçmesine izin verir, böylece kumaşın hızla kurumasını sağlar.
Kullanımına göre elbiselik veya yatak örtüsü gibi çeşitli ağırlıklarda yapılır. Hava alan kumaş özellikleri nedeniyle son yıllarda yazlık elbise olarak kullanımı da yaygınlaşmaktadır. - Nefes alabilen bir kumaştır. - Terletme yapmaz.
Petek kumaş veya waffle kumaş, genellikle pamuk veya mikrofiber (ince sentetik lifler) ipliklerden dokunarak elde edilir. Yüzey yapısındaki desenlerin, bal peteği veya waffle kalıplarına benzerlik gösterdiği için bu isimle anılmaktadır.
Terletme yapmaz. Metre fiyatı 20-30 TL arasındadır. Kumaşın sıklığına ve kullanılan ipliğin türüne göre fiyatta değişiklikler olabilmektedir. Perde, kırlent kılıfı, koltuk örtüsü için kullanılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Yün Kumaş: Sıcak tutan, yumuşak, esnek ve yüksek su tutma kapasitesine sahip bir kumaştır.
Krep kumaş; ipek, yün ve viskoz kumaşların karışımlarından elde edilen karma bir yapıya sahiptir. Kumaşın içeriğindeki doğal malzeme oranı arttıkça hava geçirgenliği ve yaz aylarında kullanılma şansı da artmaktadır.
Krep kumaş oldukça hafif yapıya sahip olan ve genellikle yazlık kıyafetlerin üretiminde tercih edilen tekstil ürünleridir. Hava geçirgenlik oranları yüksek olması ve esnek yapıları sayesinde yazın konforlu bir kullanım sunuyor.
- Bu petek desenli örme kumaş, etek, ceket, elbise, pantolon, bluz, tunik, hırkaz, kazak, panço ve pelerin dikimine uygundur. Ne Dikilir, Kaç Metre Gerekir?
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Ayrobin kumaş, özellikle elbise yapımında kullanılan bir tür kumaştır. Pamuklu ve polyester ipliklerin bir karışımıdır ve bu sayede hem dayanıklı hem de yumuşaktır. Bu kumaş, özellikle yaz aylarında giyilen elbiseler için idealdir, çünkü rahat bir dokuya sahiptir ve nefes alabilen bir yapıya sahiptir.
Kalorifer, kalorifer peteği ya da ısıtaç, binalarda ısıtma aleti olarak kullanılan radyatördir.
Mikrofiber sık dokumalı bir kumaş olması sebebiyle hava geçirgenliği yüksek, mikro gözeneklere sahiptir. Polyester tabanlı bir kumaş olması sebebiyle lekelenmelere karşı temizlenmesi en kolay kumaş türüdür. En zor lekeler karşısında bile ideal ısıda bol deterjan kullanarak kumaşı lekelerden tamamen arındırabilirsiniz.
Mikrofiber kumaşlar sentetik bir yapıdan oluşur. Polyester ve naylon (polyamid) lifler yardımı ile üretilirler. Öncelikle granül şeklindeki polyamid ve polyester gibi polimerlerin eritilmesi ile sonsuz uzunlukta mikro iplikler imal edilir.
Kalorifer ve kombi tesisatına su temas ettiği zamanlarda burada bulunan parçaları da aşındırarak bünyesine katar ve daha aşındırıcı özelliğe kavuşur. Zaman ilerledikçe kalorifer ve peteklerde çamurlaşma ve paslanma şiddetli bir şekilde artmaktadır.
Kalorifer peteğini banyo küvetine taşıyın. Eğer petekten kirli su akıyorsa çevresine havlu sarın. Petek çok ağırsa tek başınıza kaldırmayın. Vanalara hortum geçirerek kalorifer peteğinin içini temiz suyla yıkayın.
Hangi tür olursa olsun tüm kaloriferler bulundukları ortama ısıyı halk arasında “petek” dediğimiz radyatörler aracılığı ile dağıtırlar. Bu radyatör ya da genel kullanım itibariyle petekler mobil materyaller olup istenilen yere sökülüp takılabilir.
İpek ya da yün ve viskoz gibi farklı türlerden üretimi gerçekleştirilen, polyester ve pamuk karışımlı kumaşa krep kumaş denmektedir.
Kilolu kadınlar kıyafet seçiminde krep, viskon, şifon, kaşmir ve pamuk gibi kumaşlardan yapılmış modelleri tercih ederek daha ince ve şık görünebilirler.Doğru renk ve model uyumu da çok önemlidir. Bu yazdıklarımız zayıf gösteren kumaşlar arasında gösterilmektedir.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
Pamuklu kumaşlar, her mevsim sizi mutlu edebilecek seçenekler arasındadır. Beden üzerindeki nemi ve teri kendine hapsederek sizin rahatlamanıza yardımcı olur. Böylece yaz sıcaklarını rahat bir şekilde atlatabilirsiniz. İnce, hafif seçenekler arıyorsanız poplin kumaşı en iyi karar olacaktır.
Viskon kumaş pamuğa oranla daha fazla nem emme özelliğine sahiptir. Rahattır, vücuda yapışmadığından hareket kabiliyetini kısıtlamaz. Esnektir ve şişme payı yüksek olduğundan %120'ye varabilecek bir su emiciliğine sahiptir. Renkleri canlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri