Petibör; bir çeşit bisküvidir. Orijinali Fransızca "Petit Beurre" kelimesinden gelen bu bisküvi çeşidi, halk arasında petibör ve pötibör kelimelerine dönüşmüştür. Buğday unu, Şeker, Ayçiçeği yağı, Süt tozu, Tuz, Kabartma tozu.
Bisküvinin dört köşesindeki yuvarlak çıkıntılar 4 mevsimi, üzerinde bulunan 24 delik ise günün 24 saatini temsil ediyor. Günün her saati, her mevsim, yıl boyunca yenilebilir mesajı veriyor. Peki, Ülker Pötibör nasıl doğdu? Pötibör, Asım ve Sabri Berksan kardeşlerin, 'Ülker' markalı ilk ürünü.
1944. 1944 yılında Eminönü Nohutçu Han'da küçük bir atölyede Ülker markalı ilk ürün olan pötibör bisküvi üretildi ve kısa sürede tüketicinin beğenisini kazandı. Ülker Pötibör halen Türkiye'nin en sevilen bisküvi markalarından biri olma özelliğini taşıyor.
1870 civarında Belçikalı usta fırıncı Edouard de Beukelaer tarafından icat edildi ve başlangıçta le petit prince fourré ("küçük, dolu prens") olarak adlandırıldı.
Fransızca biscuit ""çifte kavrulmuş", iki kez pişmiş kurabiye" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca bis "iki kez" ve Fransızca cuit "pişmiş" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Fransızca sözcük Fransızca cuire "pişirmek" fiilinden türetilmiştir. )
İlgili 24 soru bulundu
Peki bu püskevit ismi nereden geliyor? Geçmiş yıllarda Adana ve Osmaniye gibi Anadolu bölgelerinde bisküvi arası lokuma püskevit denirmiş. Hatta Çukurova tarlalarında çalışan pek çok işçinin tek atıştırmalığı bu kıstırma lokum oluyormuş.
Petibör Ülker mi eti mi? Türkiye'de ilk petibör bisküvi Ülker tarafından 1944 yılında İstanbul Eminönü'nde kurulan Ülker Bisküvi fabrikasında üretilmiştir. Eti 1962 yılında petibör bisküviyi üretmeye başlamıştır.
Fransızca petit-beurre "bir tür bisküvi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca petit "küçük" ve Fransızca beurre "tereyağı" sözcüklerinin bileşiğidir.
Bisküvi kelime olarak Latince bis (iki kere) coctus (pişirilmiş) sözcüklerinden ve Fransızca 'da “bescoit” sözcüğünden türetilmiş olup, tahıl ürünlerinin kimyasal yollardan fermente edilmek suretiyle kabartılarak pişirilmesiyle elde edilen ürünlere verilen bir isimdir.
Sırlanmamış beyaz porselene “bisküvi porselen” ismi verilmektedir. Pürüzsüz mermere benzemesi sebebiyle özellikle Avrupa'da popülerdir. Mat bir yüzeyi ve dokusu vardır. Eski zamanlarda bebek ve biblo yapmak için sıkça kullanıldığı bilinmektedir.
“Diyette petibör bisküvi yenir mi?” sıklıkla sorulan bir soru. Petibör bisküvi kalorisi yüksek bir besindir. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksektir. Bu nedenle şeker hastalarına ve kilo kontrolü sağlamak isteyenlere önerilmemektedir.
Alerjen Uyarısı
Gluten,süt,sülfit içerir.Eser miktarda yumurta, fındık ve soya içerebilir.
Bisküvi hamurunun içerisinde hava kabarcıkları bulunur.
Fabrikalar da her bisküvi hamuruna özel makine ile delik açılır. Bu sayede bisküviler hem kırılmaz hem de pişerken dağılmazlar.
Ülker Pötibör Bisküvi olarak satılıyor. Koli şeklinde piyasada bulunuyor. İçinde ise tam 16 adet bisküvi paketi bulunmakta.
Doğu kökene sahip şekerlemeci, fırıncı ve un üreticisi olan Roman Lefêvre ve eşi Utile ile birlikte Fransa'ya yerleşmişler ve Quai de la Fosse'de ilk 'petit beurre' bisküvisini üretmişlerdir.
Eti Petit Beurre bisküvi'de %6 olarak gördüğümüz süt oranı, Ülker Pötibör'de yaklaşık %50 oranında daha az olup %3,4 oranında bulunmaktadır.
Petibör; bir çeşit bisküvidir. Orijinali Fransızca "Petit Beurre" kelimesinden gelen bu bisküvi çeşidi, halk arasında petibör ve pötibör kelimelerine dönüşmüştür.
"bisküvi" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 12 sonuç biscuit i. cooky i. biscuit i.
i. (Fr. gaufrette) Üzerine bal peteği şekli verilerek pişirilen ince ve gevrek iki hamur parçası arasına krema konmak sûretiyle hazırlanmış bir çeşit bisküvi.
1944 yılında Ülker markalı ilk ürün olan pötibör bisküvi üretildi. İlk ürün olan pötibör hala tüketicinin en sevdiği ürünlerden. 1972 yılında modern çikolata fabrikası yatırımı başladı ve bu fabrika 1974 yılında Ülker markalı ilk çikolatayı üretti.
eğer üçüncü bisküvi de kırıksa dördüncü bisküviyi de senin kırıp atman gerekir. çünkü neden? çift sayı bozulur. işte o üçüncü bisküvi petibörün onurunu gururunu korur.
Eti, Eti Gıda A.Ş. adıyla 1962 yılında Firuz Kanatlı tarafından Eskişehir'de kurulmuştur. Bisküvi, kurabiye, kek, turta, çikolata, gofret, bebek maması ve hazır gıda ürünleri alanlarında üretim yapmakta olup Eti firması, logo olarak Hitit Güneşi'ni kullanmaktadır.
OYAK Grubu, ETİ Grubu şirketleri arasında yer alan ETİ Pazarlama ve Sanayi A.Ş ile Tam Gıda San. ve Tic. A.Ş'deki azınlık hisselerini ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye devretti. Söz konusu devir işlemi, 01 Haziran tarihinde gerçekleşti.
Eti bisküvilerinin kurucusu ve Onursal Başkanı Firuz Kanatlı ile Eskişehir'deki ofisinde buluştuk. 82 yaşındaki Kanatlı, her ne kadar bir ayağım çukurda dese de yaşam sevinciyle dolu. Şirketlerin yönetimini çocuklarına devretmiş fakat yine de fabrikaya gidip dolaşmaktan büyük zevk alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri