Petrol fiyatlarının artışı enflasyon yaratırken, aynı zamanda tüketim, yatırım ve hisse senedi piyasaları üzerinde de negatif etkiye sahiptir. Bu artışın kalıcı olması durumunda istihdamda düşecektir.
Petrol, dolar cinsinden işlem gören emtialardan birisidir. Dolayısıyla petrol fiyatları üzerinde doların etkisi görülmektedir. Ancak bu ilişki, genellikle ters orantılıdır. Çünkü dolar yükseldiği zaman, 1 varil petrol için ödeyeceğiniz miktar azalacaktır.
Petrole artan talep artan arzı gerektirir. Aksi takdirde talep fazlalığı (excess demand) nedeniyle petrol fiyatları atacaktır. Ancak artan petrol üretimi yer altındaki bilinen stokların azalmasına, dolayısıyla petrolün gelecekte daha az arz edilebilir olması anlamına gelir. Bu da petrol fiyatlarının artmasına yol açar.
Mantıksal olarak, altın fiyatları yükselirken petrol fiyatları düşüyorsa, yani ortalamanın üzerinde bir altın-petrol oranı varsa, bu küresel ekonominin sağlık durumunun kötü olduğu ve durgunluk döneminin kapıda olabileceği anlamına gelir.
Ülkemizde akaryakıt fiyatları da 3 aşamada belirlenmektedir. Bunlar; rafineri satış fiyatının oluşumu, depo satış fiyatının oluşumu ve pompa satış fiyatının oluşumudur.
İlgili 31 soru bulundu
Petrol ticareti ülkeler açısından çok önemlidir. Bir ülke petrol talep ederken bunu kurdaki değişimlere göre ayarlamaktadır. Doların değer kaybetmesi durumunda petrol fiyatları düşüş gösterir.
Dünyada ve ülkemizde akaryakıt fiyatlarını değiştiren temel faktör arz ve talep dengesidir. Dünyada petrol kaynaklarının kısıtlı olması ve talebinin de genellikle fazla olması petrol fiyatlarının yüksek olmasını sağlamıştır.
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
Enflasyon artıyor
Yüksek petrol fiyatının en belirgin yansımalarından biri enflasyonist baskıyı arttırmasıdır. Dünya ekonomisinin lokomotifi konumundaki ABD'de 2005 Eylül ayında görülen %4'lük enflasyon oranı 1991'den bu yana görülen en yüksek oran olmuştur. Euro bölgesinde de durum farklı değildir.
Ayrıca Granger nedensellik ile petrol fiyatlarının yükselirken altın fiyatlarını etkilediği fakat düşerken etkilemediği sonucunu elde etmişlerdir. Wang ve Chueh (2013) çalışmalarında petrol fiyatı, altın fiyatı, ABD Dolar'ı ve faiz oranları arasındaki uzun ve kısa vadeli etkileşimi araştırmışlardır.
ÖTV düzenlemesi
İthalata dayalı akaryakıt sektöründe kur hareketleri ve uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi fiyat artışlarında etkili oluyor. Ancak Türkiye'de son dönemde yaşanan kur düşüşü pompa fiyatlarına yansımıyor. Nedeni ise aralık ayında getirilen özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar. Ülkemizin petrol ihtiyacını karşılamak için en çok Irak, Rusya Federasyonu ve İran'dan petrol temin edilmektedir.
Petrol satın almak isteyen her ülke ya da kuruluş, karşılığında dolar vermek, bu doları da bir yerden bulmak zorundadır. Petrolün dolar cinsinden fiyatlanması, dolara yönelik uluslararası talebin, dolayısıyla rezerv para olmaya devam etmesinin en güçlü dayanağıdır.
Bu arada petrol fiyatlarındaki artış da dikkat çekiyor. Bu artışın üretimde girdi olarak petrol ve türevlerini kullanan Aksa Akrilik, Kordsa, Petkim, Aygaz, Tüpraş, THY, Pegasus ile cam, çimento ve gübre şirketlerinin performansım etkileyeceği hesaplanıyor.
Şirketin dünya petrol rezervleri ile ilgili açıkladığı son rapora göre, mevcut petrol rezervleri önümüzdeki 54 yıl için yeterli olacak. BP'nin raporuna göre tespit edilen petrol rezervleri yüzde 1,1 oranında artarak 1,687 trilyon varile yükseldi. BP, ABD'deki petrol rezerv oranını ise yüzde 26 yükseltti.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
TCMB'nin 2024 Yılı Ortalama Petrol Fiyatları Tahmini
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı için ortalama petrol fiyatları tahminini güncelledi. Yeni tahmine göre, 2024 yılında ortalama petrol fiyatlarının 76,3 dolar olması bekleniyor. Bu, önceki tahmin olan 73,6 dolardan bir artışı temsil ediyor.
2000 rakımlı Gabar Dağı'nda 2600 metre derinlikte keşfedilen petrol günlük 100 bin varil debi ile üretim alınan kuyuda keşfedilen petrolün 41 API graviteye sahip olduğu belirtildi.
- Cenova'daki borsada motorin ve benzinin ton fiyatı anlık olarak oluşuyor. Tabii ki ürün fiyatını belirleyen temel olarak ham petrol fiyatı ama borsada oluşan arz ve talep de çok önemli. Örneğin ham petrol fiyatı sabit kalmış olsa bile motorine talep çoksa bu ürünün fiyatı artıyor.
Brent ham petrol, İskoçya'nın Shetland Havzası adıyla tanınan Kuzey Denizi'nde Brent Petrol Sahası'nda denizden çıkarılmaktadır. Royal Dutch Shell şirketi tarafından işletilen olan bu petrol sahası günümüzde kullanım ömrünün sonuna yaklaşmaktadır.
Türkiye'de motorinin litresi 1,1 Euro. Türkiye motorinin en düşük olduğu ülke. En pahalı ise 1,89 Euro ile İsveç'te.
İki akaryakıt türü arasındaki fiyat farkının oluşma sebebi, Türkiye'de üretilen motorin miktarının talebi karşılamaması ve motorinin önemli bir kısmının ithal edilmesi. Dışarıdan alınan ham petrol, Türkiye'deki rafinerilerde işlenerek benzin ve motorin haline getiriliyor.
Nitekim benzin dizel fiyat farkı, bu iki yakıt grubu arasındaki en önemli farklardan bir tanesidir. Dizel yakıt yani motorin ya da mazot, benzine göre daha ucuzdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri