Yeraltı formasyonlarında petrolün ve/veya gazın var olup olmadığı kesin olarak yalnızca sondaj yapılarak belirlenebilir. Petrolün varlığı ve ekonomik olarak üretilebilirliği sondajlarla kanıtlandıktan sonra üretim kuyuları delinerek petrolün yeryüzüne çıkartılması sağlanır.
Petrol, denizlerdeki bitki ve hayvanların çürüdükten sonraki kalıntılarından oluşur. Bu kalıntılar deniz yatağında milyonlarca yıl boyunca çürüdükten sonra, geriye yalnızca yağlı maddeler kalır. Çamur ve büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler de petrol ve gaza dönüşür.
Komşu ülkelerde aynı jeolojik olaylar gerçekleşmediğinden, büyük ve sığ petrol depoları oluşmuştur. Komşu ülkelerde petrol 100-1000 metreler arasında bulunurken, Türkiye'de 3-4 bin metrelerde bulunmaktadır.
Bu sayede petrol içermesi ihtimali yüksek olan bölgeler belirlenebilir. Eğer denizde araştırma yapılıyorsa, sıkıştırılmış hava veya akustik şok dalgaları denizin derinliklerine gönderilerek, yansıyan veriler hidrofon gibi cihazlar yardımıyla ölçülür petrolün yeri tespit edilir.
Petrol aramacılığında görsel, radar ve multispektral yöntemler kullanılmaktadır. Jeolojik ve jeofizik ipuçları önemlidir ve ümit vericidir, ancak bir hampetrol veya gaz bölgesinin varlığının kesin olarak saptanması için bir keşif sondajı yapılması gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Komşu ülkelerde petrol 100-1000 metreler arasında bulunurken, Türkiye'de 3-4 bin metrelerde bulunmaktadır. Türkiye petrol sahalarının %93'ü 25 milyon varilden küçük saha iken, %7'si 25 milyon-500 milyon varil arasında rezerve sahip büyük sahadır.
Halen dağ üzerinde pek çok petrol kuyusu mevcut olup, bunların çoğu aktiftir.
En kolay ulaşılabilen rezervlere bakıldığında İran, Venezuela ve Suudi Arabistan Krallığı'nın gerisinde kalmaktadır. İran'da petrol ilk olarak 1908 yılında üretildi. Ve şu anki çıkartılma oranıyla İran petrolü 100 yıla yakın sürecek.
2012 yılına kadar dünyanın en fazla petrol rezervine sahip ülkesi Suudi Arabistan iken, 2012 yılı içerisinde Venezuela'da keşfedilen yeni kaynaklar ile 2013'ten itibaren Dünya'nın lider petrol zengini ülkesi Venezuela olmuştur.
Ülkemizde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları vardır. Hangi ülkelerden petrol alıyoruz? Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Türkiye'de Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları bulunurken, karada ve denizde arama çalışmaları da sürdürülüyor. İhtiyacının henüz yaklaşık 7'de 1'ini üretebilen Türkiye'nin üretimi ise yıllar içinde önemli artış kaydetti.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Arabistan-Asya çarpışmasından son- ra bile, karbonat çökelimi çok sığ deniz ortamın- da (Basra Körfezi'nde devam eden bir süreç) de- vam etmiştir. Buna bağlı olarak, Orta Doğu'daki büyük petrol sahaları çoklu petrol üretimi yapıla- bilir kalın karbonat istiflerine sahip olmuştur.
Son yıllarda daha çok kapı ve pencere malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. PVC iki ana maddeden oluşuyor. Chiorine (tuzdan) ve Ethylene (ham petrolden).
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
Şırnak'ın Gabar Dağı'nda yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor. Bölgede, 2022 yılında çalışmalara başlayan ve 2023 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPO) sondaj çalışmaları sonucu petrol bulundu.
Türkiye, coğrafyası gereği çok sayıda komşuya sahip bir ülke. Güneydoğu bölgemizde kalan ülkeler başta olmak üzere Doğu ve Kuzey bölgelerimizdeki ülkelerin petrol ve doğalgaz çıkardıklarını görüyoruz. Bu önemli enerjinin bizim ülkemizden çıkmamasının en büyük sebebi ise jeolojik farklılıklarımız.
Dünyada karada ve denizde toplam 40,000'den fazla petrol sahası bulunmaktadır. En büyük petrol sahaları Suudi Arabistan'da yer alan Gavar ve Kuveyt'te yer alan Burgan olup her iki sahada toplam 60 milyar varil (10 km³) petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye'nin petrol üretimi ve tüketimi
Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere dair veri ve analiz sağlayan CEIC verilerine göre 2021 yılında Türkiye'nin günlük petrol tüketimi 939 bin varildi.
Yeraltı zenginlikleri devlete aittir, devlet gereğini mutlaka ona göre yapacaktır."
Asfalt bazlı petroller, damıtma sonucunda artık olarak koyu renkli (siyah) bir katı faz oluştururlar. 1 varil petrolün Kilogram(KG) ağırlığı ise 120 KG'dir.
Keşfin ekonomik katkısı sayesinde ülkede yatırım ve arama faaliyetlerinin artacağını belirten Kalay, "Ortalama Türkiye'de günlük bir kuyunun üretiminin 50-60 varil olduğundan yola çıkarsak günlük 1000 varil üreten bir kuyu gerçekten denklemi ve oyunu değiştiren bir boyut kazandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri