İnsanda kanser yaptığı kesin olarak kanıtlanmış maddeler arasında; – asbest, aromatik aminler, benzen, krom, nikel gibi etkenler vardır.
Asitli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırın
Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.
Birçok madde kanserojen olarak tespit edilmiştir. Bazı yaygın bilinen kanserojen asbest, radon, bazı pestisitler, arsenik ve tütün dumanına içerir. Dumansız tütün bilinen bir kanserojen de olabilir.
Kanser oluşumuna neden olan maddelere kanserojen adı verilir. Mesleğin uygulanması sırasında, çalışanlarda, maruz kaldığı etkenler nedeniyle oluşan kanserler, “mesleki kanser” dir. Endüstride, birçok çalışan, kanserojenlere maruz kalmaktadır.
Kimyasallara maruz kalma ile kanser gelişimi arasındaki süre uzun yıllar olabilir. Birçok kanser ona neden olan çevresel faktörlerin kontrol altına alınması ile önlenebilmektedir. Kanserlerin yaklaşık %30'u sigaraya bağlı olarak gelişmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Genel olarak mesleki maruziyet açısından en fazla rastlanan maruziyet yolu solunum yoludur.
Grup 1.
yapıcı özellik bakımından “yeterli kanıt” (sufficient evidence) vardır. İnsanda kanser yaptığı kesin olarak kanıtlanmış maddeler arasında; – asbest, aromatik aminler, benzen, krom, nikel gibi etkenler vardır.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
1970'lerde benzidin maruziyeti sonucu boya işçilerinin %50'sinden fazlasında mesane kanseri geliştiği gözlenmiştir5. Ayrıca deri, sanayinde ve petrol rafinerisinde çalışanların, boyacıların ve kuaförlerin de bu kimyasal- lara yüksek miktarda maruz kaldığı bilinmektedir4.
Uzun süreli stresin, bağışıklık sistemini etkilemesi nedeni ile kansere yol açabileceği, ileri sürülen bir düşüncedir. Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Yasadışı maddeler arasında en sık kullanılan esrarında sigaraya oranla daha fazla kanser yapıcı madde içerdiğini belirten Karaman, “Esrar, bedende yağ dokusunda biriktiğinden hafıza kaybına, öğrenme ve solunum bozukluklarına neden olabilmekte, kansere yol açmaktadır.
Hücreler DNA'da meydana gelen bazı hasarlar sonucu kanserli hücreye dönüşürler. DNA hayatın merkezi maddesi olarak kabul edilir. Tüm hücrelerde vardır ve hücrelerin bütün faaliyetlerini yönlendirir. Normal bir hücrede DNA'da hasar oluştuğunda bu hasar ya onarılır, ya da hücre ölür.
Mısır şurubu, genel olarak rafine şeker ve bilhassa paketlenmiş gıdalarda bulunur. Bu yapay tatlandırıcı, kanser hücrelerinin en sevdiği besin maddesi olarak bilinir. Direkt kansere yol açmaz. Ancak kanser hücrelerinin süratle çoğalmasına ve büyümesine yol açabilir.
Düzenli ve yeterli miktarda tüketilen su, sırt ve eklem ağrıları, bağırsak kanseri, meme kanseri ve mesane kanseri riskini ciddi oranda azaltır.
Paketli olarak satılan gıdalar; içindeki gıdanın uzun süre dayanmasını sağlayacak katkı maddeleri, renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri içermesi bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır.
“Pankreas kanseri en sinsi kanser türü”
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor.
Dimetilkadmiyum da diğer iki kimyasal madde gibi yanıcı ve patlayıcıdır ama onu ölümcül kılan şey başka… Dimetilkadmiyum dünyadaki en toksik kimyasal maddedir. Öyle ki hem akut hem de kronik etkileri vardır, yani ilk zehirlenmeden kurtulanları zamanla öldürür.
Denetimin sonuçları nedir? Tayvan'a gönderilen yumurtaları kimin ürettiği aslında ortaya çıktı. Gıda Dedektifi'nin paylaşımına göre yumurtaları üreten İzmir Kemalpaşa'dan Işık Yumurta adlı firma.
Tehlikeli maddeler veya uluslararası kısaltmasıyla HAZMAT (İngilizcesi.: Hazardous material); eşyalara, çevreye, çeşitli organizmalara veya insana zarar verebilen katı, sıvı ve gazlardır. Radyoaktif, yanıcı, yakıcı, patlayıcı, aşındırıcı, oksidant, boğucu, zehirli ve alerjen maddeler bu gruba girerler.
6.1 Zehirleyici sıvı ve katı maddeler; anilin, arsenik, metil bromid, karbon tetraklorid, çinko fosfit, hidrosiyanik asit, talyumtozları, kurşun bileşikleri, magnezyum ve kalsiyum kloratlar, cıva bileşikleri, dimetil sülfat, baryum sülfür, metil alkol.
Bu kimyasallar vücuda akciğer yoluyla solunum, deri veya göz yoluyla emilim ve ağız yoluyla sindirim olmak üzere üç yoldan girer. Bu yollarla vücuda giren kimyasallar etkenin türüne ve etkene maruz kalma yoluna bağlı olarak vücutta lokal ve sistemik etkilere yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri