Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - Vikipedi.
Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı. Roman, savaşta iki bacağını kaybeden ve kafasından vurulan Peyami'nin hastanede yazdığı hatıralarından oluşur.
Adıvar'ın yeni Türk kadınını yansıtan Ateşten Gömlek (1922) romanının merkez kişisi Ayşe, fedakâr, vatansever, cesur ve savaşın içindeki kadındır. Çocuğu ve eşini İzmir'in işgali sırasında kaybeden Ayşe, İstanbul'a akrabası Peyami'nin yanına sığınır.
Ancak İhsan'ın Ayşe'ye olan aşkını gizli tutma kararlılığı çok uzun sürmez ve “Ateşten Gömlek” kitabıyla aynı isimdeki bölümde İhsan kalbini Peyami'ye açar. Halide Edib, İhsan'ın taşıdığı yükün diğerlerinden daha fazla olduğunu ima eder.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır.
İlgili 22 soru bulundu
Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 4, 188-198. Peyami Safa, Fatih Harbiye romanında da diğer romanlarında sıklıkla işlediği Doğu Batı sorununu madde ruh ikilemi ile ele almasının yanı sıra romanın isminden de anlaşılacağı üzere bir mekân çatışması eşliğinde eserinin vaka ve şahıs kadrosunu kurgulamıştır.
Ötüken Kitap | Ayşe'nin Yıldızı Peyami Safa.
Peyami Safa, ilk kitabı “Sözde Kızlar” eserinde yaşadığı dönemin sosyal yaşamındaki detaylara değindi. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” yazarın otobiyografik romanıydı. Bu eserinde tıpkı kendisi gibi bir kemik hastalığı yaşayan bir çocuğun deneyimlerini anlattı.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Mehmet Rauf, Eylül romanını Suad –Süreyya çifti ile Süreyya'nın halazadesi Necip arasındaki gönül münasebeti üzerine kurar. Süreyya, Taşocağı'ndaki bağ evinden sıkılır. Necip de, Beyoğlu ile tezat teşkil eden bu mekânda sıkıldığını belirtir.
İstanbullu eski bir hariciye memuru olan Peyami, Kurtuluş Savaşı sırasında iki bacağını kaybetmiş, aynı zamanda kafasından vurulmuştur. Ankara'da ameliyat olmayı beklerken, kendisini bu duruma getiren günleri hatıra defterine yazmaya başlar. Peyami, ülke sorunları ile gerçek anlamda ilgilenmeye I.
Yakup Kadri, "tezli roman" türünde verdiği bu eserde; Naim Efendi, Servet Bey, Seniha ve Hakkı Celis ile Osmanlı'nın yıkılış sürecindeki son üç dönemi anlatır. Konak, hem ailenin hem de Osmanlı Devleti'nin sembolüdür.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en üretken yazarlarından biri olan Peyami Safa, roman, hikâye, makale ve fıkra gibi pek çok türde eser vermiştir. Edebiyat dünyasında ise romanları ve romancı kimliğiyle ön planda olan yazar, altmış iki yıllık yaşamı boyunca yüzü aşkın hikâye kaleme almıştır.
“Peyami Safa, sanatının teknik sorunlarıyla çok ilgilenmiş romancılarımız- dan biridir. Özellikle Bir Tereddüdün Romanı, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, Yalnızız anlatım tekniğine özen gösterdiği yapıtlarıdır.” (Moran 1987: 228).
Ünlü edebiyatçının sırrı
1947 yılında Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Peyami Safa'nın manken Sevim Burak'la yaşadığı aşk kitap oldu. Kitapta yer alan mektuplarında Safa evli sevgilisine 'ruhum' diye hitap ediyor.
Tutunamayanlar'ın bir diğer önemli kahramanı Turgut Özben'dir. Turgut, tutunandan tutunamayana dönüşün de simgesi durumundadır.
Söz konusu kahramanlar Recaizade Ekrem'in Araba Sevdası'ndaki Bihruz Bey ve Ömer Seyfettin'in Asilzadeler'indaki Efruz Bey'dir.
Kırık Hayatlar romanının kahramanı Ömer Behiç isimli Avrupa'da öğrenim görmüş, evli, iki çocuklu bir doktordur.
İslam inancına sahip olan Peyami Safa'nın günah anlayışı ise Kur'an ve sünnet merkezlidir. Yazarın hem düşünce eserlerinde hem de edebî eserlerinde ahlaki normlar olarak iyi ve kötüye yaklaşımını tayin eden din temelli bir ahlak anlayışına sahip olmasıdır.
Peyami Safa'nın en ünlü romanları arasında "Sözde Kızlar", "Yalnızız", "Fatih-Harbiye", "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu" ve "Cingöz Recai" yer alır. Bu romanlarında Safa, dönemin toplumsal yapılarını, insan ilişkilerini ve bireyin iç dünyasını derinlemesine işlemiştir.
Annesinin adından (Server Bedia) uydurduğu Server Bedi lakabı ile 140'a yakın roman yazmıştır. Bu romanlara edebiyat dünyasında piyasa romanı da denmektedir. Bu lakapla yazdığı romanları arasında en tanınan ise Cumbadan Rumbaya (1936) adlı eser ve Cingöz Recai tiplemesidir.
'Terzi' kısmen gerçek bir hikayeye dayanıyor. Yazar Gülseren Budayıcıoğlu'nun bir öyküsünden alınmıştır. Rana Mamatlıoğlu ve Bekir Baran Sıtkı tarafından yazılan bir hikayeye dayanmaktadır. Yazar, etkileşimde bulunduğu gerçek kişilerden esinlendiğini açıkladı.
Kadriye'nin babasıdır.
Öz. Peyami Safa romanlarıyla tanınan üretken bir yazardır. Romanlarıyla tanınan yazar, yaşamı boyunca yüzü aşkın hikâye kaleme almıştır. İlk hikâyelerini “Yirminci Asır” gazetesinde, “Asrın Hikâyeleri” başlığı altında neşretmeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri