Peygamber kendiliğinden din koyamaz, dinin yegâne kaynağı Allah''tır. Bütün peygamberler söylediklerini ya doğrudan Allah''ın vahyi, ya da O''nun onayı ile söylerler. peygamberler dışında kimse de Allah''tan vahiy ve onay alamaz.
-Elbet her iman edenin de inandığı üzere efendimizin helal kılması veya haram kılması esasta vahye dayandığından efendimizin haram veya helal kılması ile bizim haberimizin olduğu her ne varsa hepsi yüce Allah'ın izni ve emriyle gerçekleşmektedir.
Helâl ve Haram Kılma Yetkisi Yalnız Allah'a Aittir
el-Mâide 5/103; el-En'âm 6/143-144.
Haram kelimesi fıkıh terminolojisinde Allah tarafından yasaklanmış eylemleri ifade eder. Bu sebeple bir eylemin haram sayılabilmesi için O fiilin Kur'an'da yahut da sahih hadislerle yasaklanmış olması gerekir.
“Peygamberimiz kuranda açıkça belirtilmeyen bir konuda haram koyma yetkisi yoktur, sadece belli bir süre yasak koymuştur mesela altın ve gümüş haram değildir, haram olsaydı kadınlara da haram olması lazımdı, Nebi'nin koyduğu erkeklere altın ve ipek yasağı da asla Kur'an'ın koyduğu cinsten bir haram kılma değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Faize ve benzeri haramlara helal diyen kimsenin niyetine ve anlayışına bakmak gerekir. Eğer İslâmî kaynaklardan helal olduğu sonucunu çıkardığını söylüyorsa hata etmiştir, hatası icmaa aykırıdır, onunla amel edilemez, ama kişi kafir olmaz.
Helal ve mübah olmayan şeylere caiz değildir denilmektedir. Haramlar kastedildiği gibi, zatı itibariyle helal olan, ancak hükmen haram olan şeyler için de kullanılır. Mesela, alışveriş yapmak helaldir. Ancak cuma vaktinde kendisine cuma namazı farz olan birisinin alışveriş yapması helal değildir.
Cevap 1: Günah olan bir durum veya davranışa güzel demek kişiyi kafir yapmaz.
HADİSLER İSLAMDAN 80 YIL SONRA YAZILMAYA BAŞLADI
Hz. Peygamber Kuran'ı Kerimle karıştırılır diye hadislerin yazılmasını yasaklamıştır.
Kur'ân ve Sünnet arka organdan (anüs) ilişkiyi haram kılar. Bu tür ilişkilerin helâl görülerek yapılmasını azaba uğrama sebebi olarak bildirirken, ağzı cinsel organa dönüştürerek yapılacak oral ilişkiyi daha bir haram kılacağı açıktır.
Yani, haram ya da helal kılma yetkisi sadece Allah''a aittir. İnsanlar O''ndan bağımsız olarak böyle bir yetkiye sahip olamazlar. Allah bu yetkisini ya bizzat kendisi vahiy ile açıklar, ya da elçisine açıklatır. Mesela der ki, benim resulüm tayyib olan şeyleri helal, habis olan şeyleri haram kılar 7/157.
Bir fıkıh terimi olarak haram; Cenâb-ı Hakk'ın yapılmamasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği fiil, yapılması günah olan, terk edildiğinde ise sevap kazanılan ve aksi bir delil bulunmadığı sürece kesin olarak yasaklanan her şey demektir.
Haram olan şeylere muharremât denir. Haramı işlemeyenler sevap, işleyenler de günah kazanırlar. Bazı durumlarda bunun dünyevi cezası da vardır. Örneğin zina edene 100 değnek vurulur, hırsızın eli kesilir.
Peygamberimiz (asm) resim çizmeye izin vermiyordu.
Çünkü Mekke toplumu tapınmak için put yapıyor, onların resimlerini çiziyor, onları tanrı olarak kabul ediyorlardı. Yüzyıllar boyu süren bu batıl inancı, İslam, tevhid inancıyla kaldırdı.
Resûlullah bize şunları da yasakladı: Altın yüzükler veya yüzük takmak, gümüş kaptan su içmek, ipek minder kullanmak, ipekten yapılmış elbise giymek, ince ipek giymek, kalın ipek giymek, hâlis ipek kumaştan elbise giymek. Müslim'in bir rivâyetinde: Yitiği ilân etmek, ilk yedi şey arasında sayılmıştır.
(Kelime-i şahadet getirmek,Namaz kılmak,oruç tutmak,zekat vermek,hacca gitmek.)
Tevatürle sabit olan Kur'an ve mütevatir hadisin inkarı dinden çıkma sebebidir. Ancak, tevatürle sabit olmayan sahih hadisin inkarı ise haber-i vahid olması yönünden küfrü gerektirmese de sünnetin bütünlüğü göz önüne alındığında fasıklık ve bid'at olarak değerlendirilir.
Kur'an-ı kerimi de, hadis-i şerifleri de bildiren Peygamber efendimizdir. Âyetleri de, hadis-i şerifleri de toplayan Eshab-ı kiramdır. Onun için mütevatir hadislere inanmamak, Kur'an âyetlerine inanmamak gibi küfür oluyor.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Haramdan sakınmak farzdır; bu sebeple kim kendine haram olan bir yere bakmaktan -Allah için- yüzünü çevirirse, bir farzı işlemiş olur. Bir farz ise bin sünnete mukabil gelebilir. Demek ki bir kere -Allah için- harama bakmamak, yüzlerce sevap kazandırır.
Buna göre eğer bir Müslüman, faiz vb. bir günah işlemişse bundan dolayı tövbe etmeli ve işlediği günaha derhal son vermelidir. Ayrıca unutulmamalı ki, bir haramdan kurtulmak için başka bir harama bulaşmak caiz değildir.
Erkeğin de, kadının el ve yüzüne şehvet hissi olmadığı takdirde bakması helâldir. Ancak cinsî bir zevk duyarak erkeğin veya kadının birbirlerinin bu kısımlarına bakmaları yasak sınırına girer. buyurur. Bu hususta şehvetle de olsa bakılabileceği kaydı zikredilmektedir.
Evlendikten sonra, sınırlamalar vardır: Bir adam karısının âdet ve plasenta dönemlerinde ilişkiye girmemelisiniz. Anal seks günah olarak kabul edilir. Kürtaj da kesinlikle yasaktır ve eşcinsellik (tıbbi hamile kadına riski için hariç); kontraseptif kullanımı doğum kontrolü için izin verilir.
Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir. Aynı şekilde bütün sarhoş ediciler de pis şeylerdendir.
hayır değildir zinadır yani sevgili olmakla seks yapmak arasında pek bir fark yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri