Diyanetin açıklamasıyla... Peygamber Efendimiz (SAV) döneminden beri küpe, kadınların süslenmeleri amacıyla kullandıkları aksesuar olarak geçmektedir.
Bu itibarla da kulak deldirip küpe takmak, Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul görmüştür. Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir.
Değerli kardeşimiz, İslâm Hukukuna göre kulakların küpe takılmak üzere delinmesi ve küpe takılması, kadınlar için caiz görülmüş; ama erkekler için caiz görülmemiştir.
Diyanet'e göre, erkeklerin küpe takması tahrimen mekruh yani harama yakın bir davranıştır. Diyanet, Peygamberimizin: “Kadınlara benzemeye çalışan erkekler ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlar Allah'ın rahmetinden uzak olsun.” uyarısından yola çıkarak bu fetvayı vermektedir.
Her halükârda ergen erkeklerin kulaklarını deldirmeleri ve küpe takmaları, çoğu hukukçulara göre haram ve bazılarına göre ise mekrûhtur; yani kısaca caiz değildir. Erkeğin küpe takması caiz olmasa da namaza mani değildir, yani küpeli olarak kılınan namaz geçerlidir. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
İlgili 15 soru bulundu
Din İşleri Yüksek Kurulu imzalı fetvada, küpeyle ilgili “Peygamberimiz döneminden itibaren bugüne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Bu itibarla da kulak deldirip küpe takmak, Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul görmüştür” denildi.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Aksesuar ya da inancın bir parçası olarak kullanılan küpenin tarihi birçok kültürel değişimde olduğu gibi küpeyi de ilk önce Mısırlılarla başlatsak da İtalyan Alpler'inde bulunan ve şu an dünyanın en iyi korunmuş ve en yaşlı mumyası unvanına sahip "Ötzi/The Iceman” 5300 yıl civarındaki ömrüyle bizi bu konuda yanılttı.
Erkeklerin taktığı küpelere dair eski kanıtlar, antik Pers'de Persepolis'te bulunan arkeolojik kalıntılarda görülebilir. Sarayın ayakta kalan bazı duvarlarında sergilenen Pers İmparatorluğu askerlerinin oyulmuş resimleri, onları küpe takarken gösterir.
Bebeklerde kulak ne zaman delinir sorusu karşısında sabırsız olan ve yavrularına küçük yaşta küpe takmak isteyen anne ve babalar için en ideal zaman 4 yaştır.
Özellikle gençlerin merak ettiği bu konu, İslami camiada da tartışılmıştır. Kadınların tercih ettiği burun deldirmek ve hızma takmak, güzel görünmek için sıklıkla başvurulmuştur. İslamiyet'te kadın veya erkeğin hızma veya piercing takması mekruh olarak sayılmıştır.
Rüyada küpe takmak olumlu yorumlara vesile olur ve iş hayatında hayırlı haberler demektir. Olumsuzluklar son bulacak ve kişi daha mutlu bir yaşam inşa edecektir. Rüyada Küpe Takmak Ne Demek, Neye Yorumlanır? Bir kişi rüyasında küpe taktığını görürse bu rüya olumludur ve kazancın artması şeklinde rivayet edilir.
Rivayetlere göre; - Yavuz Sultan Selim, Mısır'da kölelerin küpe taktığını görür ve "Ben de Allah'ın kuluyum, onun kölesiyim" der. Bunu unutmamak için küpe takar.
Hatta Avrupa'da da böyle bir algı var. Oysa gerçekler öyle değil. Yavuz Sultan Selim küpe takmamıştır. Topkapı Sarayı'nda tablosu bulunan ve bazı resmi tarih kaynaklarında da minyatürü bulunan (sonra kaldırıldı) kişinin Şah İsmail olduğu belirtilmektedir.
Cevabımız: Fatih Sultan Mehmet Han'ın kulağına küpe takması ile bir bilgi yoktur. Ancak Yavuz Sultan Selim'in küpe taktığı bilinmektedir.
Sol kulağa takıyorlar genellikle.
Türk töresi, soyunu sürdürebilmesi için onu bilhassa korurdu... Küpe, böylesine sert ve kesin törenin hüküm sürdüğü Türk topraklarında bir ailenin neslini sürdürebilme imkanını koruması açısından cengaverler için toplumsal bir nişan görevi görmüştür.
Türk tarihinde erkeklerin küpe takması, gerek İslam öncesi, gerek İslam sonrasında bir âdet olarak karşımıza çıkmaktadır . Bu konu ülkemizde genellikle Yavuz Sultan Selim' e ait olduğu ileri sürülen küpeli resimle gündeme gelmektedir.
TÜRLÜ TÜRLÜ KÜPE VAR
Özellikle Mısır'da köle erkekleri özgür erkeklerden ayırt etmek için kulaklarına “kölelik nişanı” olarak küpe takılıyordu. Bu kullanım da Mısır'ın yanı sıra köleci toplumların bir çoğunda yaygındı.
İslam Hukukuna göre kulakların küpe takılmak için delinmesi ve küpe takılması kadınlar için caiz görülmüş olup erkeklerin bu aksesuarı kullanması dinen uygun görülmemiştir. Peygamber Efendimiz (SAV) zamanından beri kadınlar süslenmek için küpe takarlar.
Küpe çiçeğinin anlamı daha çok sevimlilik ve cana yakın olma şeklinde tabir edilir. Görünümü itibariyle de bu anlamları taşımaktadır.
Sağ kulağının kulağına yan yana 2 tane küçük gümüş halka küpe, sol kulağının üst kıkırdak kısmına yan yana 3 tane küçük gümüş halka küpe.
Dolayısıyla kişinin yaşadığı bölgenin örf ve adetine binaen kulağını birden fazla olacak şekilde delmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu durumun sağlığa zarar vermemesine dikkat edilmelidir.
Bu meselede dikkat edilmesi gereken mühim bir husus şudur:
Şayet kız çocuğu büluğ çağına gelmişse kulağını ya bir kadın veya kardeşi, amcası gibi kendisine nikâhı düşmeyen bir yakının delmesi gerekir. Kıza yabancı olan bir erkeğin bu işlemi yapması caiz olmaz.
Değerli kardeşimiz, Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri