Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
"Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; " Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir. Bir mümin dilediği şekilde salavat getirebilir.
Salavat şu şekilde getirilir; "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; ''Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir.
Genellikle Muhammed'in ismi söylendikten hemen sonra "sallallâhu aleyhi ve sellem" (Arapça: صلى الله عليه و سلم) şeklinde söylenen salâvat, yazıda ise "s.a.v.", "s.a.s." veya "s.a." olarak kısaltılır, "Allah'ın dua ve selamı onun üzerine olsun" anlamına gelir.
Es salâtü ves selâmü aleyke yâ seyyidel evveline vel âhirîn. Ve selâmün alel murselîn. Velhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Selam (esenlik, barış) ve dua senin üzerine olsun ey geçmişin ve geleceğin efendisi.
İlgili 35 soru bulundu
Namazların dışında Resûlullah'ın adı anılınca, yazılınca, ezan dinlerken, cuma günü, mescide girince, cenaze namazında vb. vesilelerle, ayrıca yazışmalarda ve kitap hâtimelerinde Hz. Peygamber'e salâtüselâmda bulunmak müstehap sayılmıştır (Kādî İyâz, II, 67-70).
Peygambere Allah'ın salât etmesi, rahmet etmesi; meleklerin salât etmesi, şanının yüceltilmesini dilemeleri; mü'minlerin salât etmesi ise, dua etmeleri anlamını ifade eder.
Salavat kısaca, ''Allahümme salli ala Muhammed ve ala âli Muhammed'' veya ''Sallallahü aleyhi ve sellem veya aleyhissalatü vesselam'' demektir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) kendisine ve O'nun soyundan gelenlere (Ehl-i Beyt) saygı göstermek amacıyla müminler tarafından okunur.
1- Salat ve selam getirene melekler de dua ederler. 2- Günahların affına vesile olur. Peygamberimiz (SAV); "Bana salat ve selam getiriniz. Zira bu yolla günahlarınız bağışlanır" buyuruyor.
Seyyidina ne demektir? Cevap: Seyyidina demek; Efendimiz, liderimiz, beyefendimiz, ulumuz, öncümüz, başımız, şereflimiz ve asilimiz, demektir. Salavatlarda geçen seyyid ya da seyyinina kelimesi ise, bid'attır, sapıklıktır ve haramdır!
Salavatı mecule, Salavatı fatih, Salavatı kübra, Salavatı tefriciye ve salavat duası şeklinde olmaktadır.
Namaz kılmak, secde yapmak, mushafa tutmak abdestle olur. Tesbih çekmek, istiğfar etmek, mushafı tutmadan Kur'an okumak, zikir yapmak; “La ilahe illallah” demek, bunların hiçbiri için abdest şart değildir.
Muhammed (SAV); "Bana salat ve selam getiriniz. Zira bu yolla günahlarınız bağışlanır" buyuruyor. Başka bir hadis-i şerifte ise "Kim bana bir defa salât getirirse, Allah da ona on salât getirir ve on günahını affeder; on derece yükseltir." (Nesei, Sehv, 55) buyuruyor.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir. Bu hususta birçok hadis de rivâyet olunmuştur.
Ahzab Suresi 56. Ayetinde 'Allah ve melekler peygambere salât ediyorlar; ey iman edenler, siz de ona salât ve selâm okuyun. ' Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e salat ve selam getirmenin ehemmiyeti aktarılmaktadır.
Sual: Namaz bittikten sonra neler yapılır? Yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın akabinde, (Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram) der. Bundan sonra, 3 kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh) der. Buna istigfar duası denir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i (s.a.v) anmak, O'na selam göndermek salavat getirmek demektir. Salevat kısaca, Allahümme salli ala Muhammed ve ala âli Muhammed veya Sallallahü aleyhi ve sellem veya aleyhissalatü vesselam demektir.
Salavat getiremeyene ise, “Allah da senin makamını yükseltmesin!” diye tepki göstermekte, öteki melekler de bu tepkiye amin diyerek iştirak etmekteler. Demek ki, Efendimizin (asm) adını duyunca salavat getirenler meleklerin hayır duasını alır, getirmeyenler ise bedduasına maruz kalırlar.
Tahman'ın Ebu İshak kanalıyla Enes'ten bize bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cuma günü bana çok salavat getirin. Zira kim bana bir defa salavat getirirse Allah ona on defa salat eder ...
En kısa şekli ile salavat: "Âllâhümme salli alâ Muhammed." Anlamı: "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle." demektir. Cenâb-ı Hak ve sayılarını O'ndan başka kimsenin bilemediği melekleri, Peygamber Efendimize -sallâllâhu aleyhi ve sellem- devamlı salât etmektedirler.
Deprem, sel, kasırga gibi felaketler anında dua mü'minin en önemli sığınağı. İlahiyatçılar deprem anında, korunmak için öncesinde ve sonrasında Salâten Tûncina duasının okunabileceğini söylüyor.
Kur'ân-ı Kerîm'de ise “salât” en çok zikredilen kelimeler arasında yer almış, bazen lügat anlamı olan “dua”, “rahmet etme”, “bağışlanma”, “mağfiret dileme”, “tezkiye etme”, “övme”, “tesbîh”, “tapınma” ve “din” anlamlarında kullanılmıştır.
Allah çok bağışlayandır, çok merhametlidir. 50. Ey Peygamber! Mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunanları, amcanın, halanın, dayının ve teyzenin seninle birlikte hicret eden kızlarını sana helal kıldık.
O zaman namazda okunan salavat duası Müslümanlara öğretilmiştir. Peygamberlerden başkasına salavat, Peygambere tabi olarak caiz olursa da başlıbaşına birisine salavat getirmek mekruhtur. Çünkü örfte peygamberlerin şiarıdır. Nitekim aziz ve celil olmakla birlikte hakkında "azze ve celle" denmez.
Ahzab Suresi 56. Ayet çok özel bir yere sahiptir. OKUNUŞU: İnnallâhe ve melâiketehu yusallûne alen nebiyyi, yâ eyyuhellezîne âmenû sallû aleyhi ve sellimû teslîmâ(teslîmen). ANLAMI: Allah ve melekleri, Peygamber´e çok salevât getirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri